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Re: TRANSFER PURSUANT TO MERGER OF
CORPORATION AND LIMITED PARTNERSHIP ) 

I;>ear 

This is in response to your letter of March 15, 1994 in 
which you request our opinion as to the application of tax to a 
transaction in which a corporation merges with and into a limited 
partnership pursuant to California Corporations Code section 
15678.1 through 15678.8. 

Subdivision (b) (3 ) of Regulation 1595 provides that sales 
tax does not apply to a transfer of tangible personal property of 
a constituent corporation to a surviving corporation pursuant to 
a statutory merger under sections 1100 through 1305 of the 
California Corporations Code or pursuant to similar laws of other 
states. The reason a transfer of property pursuant to a 
statutory merger under sections 1100 through 1305 is not subject 
to sales tax is that we regard the property to be transferred by 
operation of law. That is, we do not regard the transfer to be a 
"sale" within the meaning of Revenue and Taxation Code sect ion 
6006 . 

While the sections cited in Regul a tio n 1595 (b l (3) are 
literally limited to mergers between two corporations, you note 
t hat a merger of a corporation with and into a limited 
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partnership "effectuates a transfer of assets 'by operation of 
law'". You believe that a transfer of property as a result of a 
merger of a corporation and a limited partnership should also 
regarded as a nontaxable transfer by operation of law . 

The relevant Corporations Code provision related to mergers 
under the general corporation law is subdivision (a) of section 
1107, which states: 

" (a) Upon merger pursuant to this chapter 
the separate existence of the disappearing 
corporations ceases and the surviving 
corporation shall succeed, without other 
transfer, to all the rights and property of 
each of the disappearing corporations and 
shall be subject to all the debts and 
liabilities of each in the same manner as if 
the surviving corporation had itself incurred 
them. 11 

) 
The relevant Corporations Code provision related to mergers 

of corporations and limited partnerships is subdivision {a) of 
section 15678.6, which states: 

"(a) Upon a merger of limited partnerships 
o r limited partnerships and other business 
entities pursuant to this chapter, the 
separate existence of the disappearing 
limited partnerships and disappearing other 
business entities ceases and the surviving 
limited partnership or surviving other 
business entity shall succeed, without the 
transfer, act or deed, to all the rights and 
property, whether real, personal, or mixed, 
of each of the disappearing limited 
partnerships and disappearing other busi ness 
entities and shall be subject to all the 
debts and liabilities of each in the same 
manner as if the surviving limited 
part nership or surviving other business 
entity had itself incurred them." 

As relevan t t o this discussion, these provisions are 
identical. We therefore conclude that a transfer o f property 
pursuant to a merger of a corporat i on with and into a limited 
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partnership under Corporations Code sections 15678.1 through 
15678.8 is a transfer of property by operation of law and is not 
a "sale" as defined in Revenue and Taxation Code section 6006. 
No sales tax applies to such a transfer . 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 

SKD:plh 

cc: 

be: Joan Armenta-Roberts - MIC:40 
Please annotate as follows: 

Transfers pursuant to statutory mergers under 
Corporations Code Sections 1100 through 1305 are 
not taxable under Regulation 1595(b) (3) because 
the transfers are by operation of law and are not 
considered "sales" under Revenue and Taxation Code 
section 6006. A transfer of property pursuant to 
a merger of a corporation with and into a limited 
partnership under Corporations Code sections 
15678.1 through 15678.8 is also a transfer of 
property by operation of law that is not a "sale" 
as defined in Revenue and Taxation Code section 
6006. Thus , such transfers are not taxable. 




