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 Re: X------------------  
 
Dear X----------------, 
 
 This is in response to your letter dated May 18, 1989 regarding the application of 
use tax to leases when a grantor trust is involved.  
 
X-------------- is registered as a retailer engaged in business in California with the above 
cited account number. You state that  X------------- is the trustor and sole beneficiary 
under a grantor trust. The trust has purchased vehicles, but has used X-------’s “sales tax 
exemption certification to defer paying sales tax on the purchase of the vehicles, and 
instead tax on the rentals is being paid.” It is unclear whether the certification to which 
you refer is by valid resale certificates.  
 
 You wish to continue using X-------------’s account number when the trust 
purchases vehicles. You also wish to continue paying tax measured by rentals payable 
rather than paying tax on the purchase price, and you believe that you should be allowed 
to continue paying tax in this manner on vehicles you have previously purchased in the 
manner described above. 
  
Discussion  
 
 You have not described the vehicles about which you inquire. For purposes of this 
opinion, I assume they include mobile transportation equipment (MTE) as defined by 
Revenue and Taxation Code Section 6023 (this includes buses and most trucks) as well as 
other vehicles which are not MTE. 
 
 A lease of non-MTE tangible personal property is a sale unless the property is 
leased in substantially the same form as acquired and the lessor has paid sales tax 
reimbursement or has paid use tax measured by the purchase price. (Rev. & Tax. Code  
§ 6006(g) (5), Reg. 1660(b).) When a lease is a sale under this definition, the lessee owes 
use tax measured by rentals payable, which the lessor must collect and pay to this Board. 
(Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6202, 6203, Reg. 1660(c).) That lessor is a seller and is 
required to hold a seller's permit. (Rev. & Tax. Code §§ 6014, 6066.) Assuming the 
property will be leased without other use, the seller/lessor may purchase the property 



extax for resale (lease) by issuing the vendor a resale certificate as described in 
Regulation 1668.  
 
 Unlike the lease of non-MTE tangible personal property, the lease of MTE is not 
a sale. (Rev. & Tax. Code § 6006(g) (4), Reg. 1661.)  Rather, the lessor of MTE is 
regarded as the consumer of that MTE. This means that either the sale of the MTE to the 
lessor is subject to sales tax or the lessor's use of the MTE is subject to use tax. If the 
lessor does not pay sales tax reimbursement to its vendor, then it owes use tax on its use 
of the MTE (by leasing) measured by purchase price unless it makes a timely election to 
pay its own use tax liability measured by fair rental value. If a person who purchases 
MTE for the purpose of leasing wishes to pay its use tax liability measured by fair rental 
value, it may purchase that MTE extax by issuing its vendor a resale certificate for the 
limited purpose of reporting its use tax liability on this basis. (Rev. & Tax. Code §§ 
6092.1, 6094(d), 6243.1, 6244(d).) In order to make a timely election, the lessor must 
make the election on or before the due date of the return for the period in which the MTE 
is first leased. When this election is made, use tax must thereafter be paid measured by 
the fair rental value, whether the MTE is within or without the state, and the election may 
not be revoked with respect to any MTE as to which it is made. If, on the other hand, the 
person who leases the MTE does not make the election in a timely manner, that person 
owes use tax measured by the purchase price of the MTE.  
 
 Summarizing the above discussion, the lease of non-MTE tangible personal 
property is subject to use tax measured by rentals payable unless the lessor has made a 
timely election to exclude the lease from the definition of a sale by paying sales tax 
reimbursement to its vendor or timely paying use tax measured by purchase price. When 
the lease is a sale, the tax measured by rentals payable is a tax on the lessee's use of the 
tangible personal property. On the other hand, the lessor of MTE is the consumer of that 
MTE and it is only by virtue of the lessor's timely election to pay its own use tax liability 
measured by fair rental value that prevents the lessor from owing use tax measured by 
purchase price.  
 
 A trust is a "person" for purposes of California sales and use tax. (Rev. & Tax. 
Code § 6005.) A person who is selling tangible personal property (this would include a 
lease which is a sale as defined above) is required to hold a seller's permit or register with 
the Board as a retailer. (Rev. & Tax. Code §§ 6014, 6066, 6203, 6226.)   Thus, when a 
trust is engaged in the business of leasing tangible personal property in California and 
does not pay sales tax reimbursement or use tax to its vendors, that trust is required to 
register with this Board. The trust may not engage in this business under the seller's 
permit or registration of its sole beneficiary.  
 
 As discussed above, person leasing MTE is not "selling" tangible personal 
property in this state and is not required to hold a seller's permit or register with the 
Board solely on the basis of leasing MTE. However, in order to make the election to pay 
its own use tax liability on the lease of MTE based on fair rental value, that lessor must 
register with this Board. (Rev. & Tax. Code §§ 6092.1, 6093, 6094(d), 6243, 6243.1, 
6244(d).) If a trust that leases MTE wishes to pay its use tax liability for the use of the 



MTE on the basis of fair rental value, that trust must register with this Board. It may not 
use the seller's permit or registration of its sole beneficiary to report tax on this basis.  
 
 X---------------- and its trust have not conformed to the requirements of the 
California Sales and Use Tax Law with respect to the leases. With respect to the trust's 
leases of non-MTE tangible personal property, the trust did not make a timely election to 
pay use tax measured by the leased property's purchase price and those leases are 
therefore sales subject to use tax measured by rentals payable. Since it is the trust that is 
selling (leasing) that property, it is the trust that must register with this Board and collect 
use tax from its lessees and pay that tax to this state. The trust may not avoid this by 
having X------------------- report and pay the tax. Rather, it must immediately  
register with its local district office of the Board.  
 
 With respect to the trust's leases of MTE, the trust did not make a timely election 
to pay its use tax liability measured by fair rental value. The trust therefore owes use tax 
measured by its purchase price of the property. The trust may not pay its use tax liability 
on leased MTE based on fair rental value for any MTE with respect to which that election 
is not made on or before the due date of the return of the trust for the period in which the 
MTE is first leased. If the trust wishes to pay its use tax liability measured by fair rental 
value on property first leased in the future, it must register with this Board. It may not 
report its use tax liability on the return of X----------------. 
 
 Enclosed for your information are copies of Regulations 1660 and 1661. If you 
have further questions, feel free to write again. 
 

Sincerely, 
 
David H. Levine 
Tax Counsel 
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Enclosures:  Regulation 1660 and 1661 
 
bc: Out-of-State District Administrator 
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