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   February 17, 1995 

Ms. S--- K--- D---
F--- F---  

XXX --- --- #XXX 
---, CA XXXXX-XXXX 

SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. D---: 

This is in reply to your December 1, 1994 letter regarding the application of sales tax to 
charges by your computerized photograph restoration business. 

You noted that page 6 of Pamphlet No. 68, Tax Tips for Photographers, Photo Finishers 
and Film Processing Laboratories, discusses retouching of customer-owned prints.  The 
pamphlet states that, if the retouching is to improve the quality of the print, the charge is taxable. 
On the other hand, tax does not apply if the retouching is only for the purpose of repairing and 
restoring. 

You note you understand this to mean that, if you retouch a photograph that has some 
dust spots on it, or some other defect that occurred during the printing process, then this is 
improving the print and is taxable.  If you retouch spots, cracks, stains, or other damage that 
occurred after the printing process, you are bringing the photo back to its original condition, and 
your charge is not taxable. Your general analysis is correct.  If a photographer retouches a new 
photograph for a customer, the charge is includible in the photographer’s taxable gross receipts, 
because the charge is for labor to prepare the photograph for sale.  If that processing is done on a 
customer’s new photograph, the charge is subject to tax as part of the labor to complete the 
finished photograph. 

If a customer has a used photograph which the photographer merely repairs or restores, 
the photographer’s charge for the repair labor is nontaxable.  Of course, this is the application of 
tax only when the photographer performs repair work on the customer’s damaged photograph 
and returns that same photograph to the customer.  If the photographer instead creates a new 
copy of the photograph for the customer, tax applies to the entire charge.  Enclosed is a copy of 
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Sales and Use Tax Regulation 1526, Producing, Fabricating, and Processing Property Furnished 
by Customers--General Rules, for your further information.   
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You note an example where a customer provides you with a photograph of his wife in 
which one of his wife’s eyes was closed, and he wanted it to look open.  You created a 
computer-generated image, opened the eye, and printed the image to photographic film.  You 
used the negative to make a finished print to sell to the customer.  In that case, tax applies to 
your entire charge, including the charge for labor to alter the customer’s print, because you did 
not merely repair the customer’s defective print; rather, you sold a new print. 

Your letter goes on to state that, to make the computer-generated images, you send the 
computer file on disk to an out-of-state company which creates a negative and sends the negative 
to you. You then send the negative to a photo lab to make the finished print.  You pay the photo 
lab for its charges. We assume that the print you purchase from the photo lab is the final product 
you sell to your customer.  As noted above, tax applies to the entire charge you make to the 
customer for the print. 

Tax does not apply to the sale of tangible personal property to a person who purchases 
the property for resale or to incorporate as an ingredient or component part of the property sold. 
(Sales and Use Tax Reg. 1525, Property Used In Manufacturing.)  Therefore, when you obtain a 
seller’s permit, you may issue a resale certificate to the photo lab in order to purchase the print 
ex tax. On the other hand, you may not purchase for resale any tangible personal property which 
you use to manufacture the final product.  For example, tax applies to the sale to you of your 
equipment, computer disks, and the negative you purchase from the out-of-state vendor.  If the 
out-of-state vendor of the negative is not registered to collect California use tax from you, you 
are responsible for reporting the cost of the negative on line 2 of your Sales and Use Tax Return. 
There is a discussion of “Purchases by Photographers” on page 3 of the enclosed revised edition 
of Pamphlet No. 68. 

As you noted, there is an exemption from sales tax for certain sales in interstate 
commerce.  Revenue and Taxation Code section 6396 provides: 

“There are exempted from the computation of the amount of the sales tax the 
gross receipts from the sale of tangible personal property which, pursuant to the 
contract of sale, is required to be shipped and is shipped to a point outside this 
state by the retailer by means of:  (a) facilities operated by the retailer, or (b) 
delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding agent, whether 
hired by the purchaser or not, for shipment to such out-of-state point. 

“For purposes of this section, the term ‘carrier’ shall mean a person or firm 
engaged in the business of transporting for compensation tangible personal 
property owned by other persons, and includes both common and contract 
carriers. The term ‘forwarding agent’ shall mean a person or firm engaged in the 
business of preparing property for shipment or arranging for its shipment.” 
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Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1620 for your further information. 
Tax applies to your sale of a photograph in this state to an out-of-state customer.  Tax applies not 
apply to your sale of a photograph which, pursuant to your contract, you are required to ship and 
do ship outside this state to your out-of-state customer.  However, tax does apply to the use by 
you of the negative you purchase from the out-of-state vendor regardless that you make an 
exempt sale of the final product in interstate commerce. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Staff Counsel 

RLD:sr 

Encs. 


cc: --- --- District Office - --


