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 Catheters 

Dear Ms. C---: 

I am responding to your letter of February 22, 1994 to the Legal division requesting an 
opinion with regard to the application of sales and use tax to sales by your company ("A---"). 
You describe A---'s operations as follows: 

"A--- develops, manufactures and markets a great range of clinically advanced, 
disposable catheters and related products.  The Company's products are used 
primarily in critical care procedures by anesthesiologists, critical care specialists, 
surgeons, cardiologists and emergency and trauma physicians.  The critical care 
products are used principally for central vascular access for administration of 
fluids, drugs, and blood products, patient monitoring and diagnostic purposes, as 
well as for pain management.  A--- also produces a line of vascular interventional 
procedure products used by cardiologists and interventional radiologists for such 
purposes and the diagnosis of heart and vascular disease." 

You attached copies of a sample list of A---'s products and their content, a copy of 
Annotation 425.0230 faxed to you on December 31, 1993, by Ms. Carol Jaffe of the Board's San 
Francisco District office; a copy of a letter to a Mr. J--- R---, presumably of your company, from 
Ms. P--- L. C---, dated February 25, 1991, Chief Accountant of P--- V--- Hospital, in which she 
states that the products her hospital purchases are exempt from tax by reason of Revenue and 
Taxation Code Section 6369 "which states that catheter used as a result of an artificial opening 
created in the human body shall be deemed to be dispensed upon prescription" (unless otherwise 
stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code); and a copy of Tax Tip 
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Pamphlet No. 45 which you apparently received from The H--- Group, representing The C---   
H--- of the M--- P---. 

OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally. 

In California, except where specifically exempted by statute, Section 6051 imposes an 
excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers for the privilege of 
selling tangible personal property at retail in this state.  "[I]t shall the presumed that all gross 
receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of proving that a sale of 
tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who makes the sale ..."  (§ 
6091.) "Exemptions from taxation must be found in the statute."  Market St. Ry. Co. v. Cal. St. 
Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 PO.2d 201.) The taxpayer has the burden of 
showing that he clearly comes within the exemption.  Standard Oil Co. v. St. Bd. of Equalization 
(1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 

B. Prescription Medicines. 

Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax.  (Reg. 
1591(a).) Subdivision(b)(1) defines "medicine" to "mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use."  However, Regulation 
1591(c)(2) adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, 
bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, 
appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or 
the component parts and accessories thereof." (Sales and Use Tax Regulations are Board 
promulgations which have the force and effect of law.)  As a rule, then, items used to diagnose a 
condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 

Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as "medicines."  Sub-division (b)(2) included articles 
permanently implanted in the human body to assist the functioning of any natural organ, artery, 
vein or limb and which remain or dissolve in the body.  Regulation 1591(b)(4) includes orthotic 
devices, or their replacements, designed to be worn on the person of the user as a brace, support, 
or other correction for the body structure. Regulation 1591(b)(5) includes prosthetic devices and 
their replacement parts designed to be worn on or in the person of the user to replace or assist in 
the functioning of a natural part of the human body.  Regulation 1591(j) includes any appliances 
and related supplies necessary as a result of any surgical procedure by which an artificial 
opening is created in the human body for the elimination of natural waste. 
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Therefore, all catheters are taxable with three exceptions: (1) catheters which are 
permanently implanted are exempt under Regulation 1591(b)(2); (2) catheters which are used for 
drainage purposes through artificial openings are exempt under Regulation 1591(j); and (3) 
catheters or other types of drainage devices used for drainage through natural openings are 
exempt under sub-division (b)(5).  To be exempt, their use must be post-surgery.  Sales of 
catheters used for diagnostic purposes, irrigation, feeding, and administration are subject to tax. 
(Annot. 425.0230.) 

C. Tax Consequences to A---. 

First of all, the letter from P--- V--- Hospital contains incorrect advice.  Only catheters 
used for elimination of natural waste as a result of an artificial opening in the body are deemed to 
be dispensed on prescription under Regulation 1591(j), not just any catheter so used. 

The list of products which you sent is too voluminous for me to give a definitive opinion 
on each one. I can, however, discuss the application of tax to sales of catheters generally.  The 
statement of law found in Annotation 425.0230 is correct.  For their sales to be exempt from tax, 
catheters must be used in one of the three ways set forth in the annotation.  Otherwise, they are 
excluded from the term "medicines" per Regulation 1591(c)(2). 

You describe A---'s products as being used primarily for diagnostic purposes, and for 
administration of fluids, drugs and blood products, and for patient monitoring, as well as for pain 
management.  Such uses do not come within the exemptions outlined in the annotation.  A---'s 
products are thus appliances or devices excluded from the terms "medicines" under Regulation 
1591(c)(2). Assuming none of these catheters are permanently implanted, their sales are subject 
to tax. 

I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid
 
Tax Counsel
 

JLW:es 

cc: Ms. Carol Jaffe, San Francisco District 
A---.ltr 


