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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

January 24, 1992 

Mr. REDACTED TEXT 

Re: Diabetic Supplies 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

Mr. R. M. Gilbertson, San Jose District Principal Auditor, has requested that the 
Legal Division answer your letter to him which he received on December 4, 1991, regarding the 
application of sales tax to the sales of certain diabetic supplies.  You have asked if insulin, insulin 
syringes, blood sugar monitoring machines, and disposable electronic strips use to test blood sugar 
level in the blood are subject to tax. 

You indicate that at least one organization, the Diabetes Society of REDACTED 
TEXT is collecting tax reimbursement on its sales to you.  You attached to your letter invoices 
from REDACTED TEXT and the Diabetes Society which indicate that these retailers are adding 
tax to their sales to you of syringes, medication, insulin, test strips, and an Exactech machine.  The 
REDACTED TEXT invoice states that it is a registered pharmacist, but the invoices from the 
Diabetes Society indicate that it is not.   

OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation 
Code Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  "[I]t shall the 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of 
proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who makes 
the sale ..."  (§ 6091.)  "Exemptions from taxation must be found in the statute." "(Market St. Ry. 
Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 PO.2d 201.]  The taxpayer has the 
burden of showing that he clearly comes within the exemption."  Standard Oil Co. v. St. Bd. of 
Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 

B. Prescription Medicines 

Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of 
Regulations, Regulation 1591 provides that sales of medicine, when prescribed and sold or 
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furnished under certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or 
use tax.  (Reg. 1591(a).)  Subdivision (b)(1) defines "medicine" to "mean and include any 
substance or preparation intended for use by external or internal application to the human body in 
the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use."  However, Regulation 1591(c)(2) 
adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, bandages, pads, 
compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, or 
other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component parts and 
accessories thereof."  (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the 
force and effect of law.)  As a general rule, then, items used to diagnose a condition or to apply 
medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 

The regulation does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are exempt.  Regulation 1591(h) provides as follows: 

“‘Insulin’ and … ‘insulin syringes’ furnished by a registered 
pharmacist to a person for treatment of diabetes as directed by a 
physician shall be deeded to be dispensed on prescription within the 
meaning of Section 6369.” 

C. Tax Consequences 

Regulation 1591(h) which interprets and implements Section 6369(e), excepts only 
insulin and insulin syringes from the items excluded from the term “medicines” in Regulation 
1591(b)(1) and then only when those items are sold by a registered pharmacist.  We therefore 
conclude that the REDACTED TEXT Pharmacy should not have collected sales tax 
reimbursement from you when it sold you those items.  The invoices from the Diabetes Society do 
not indicate that it is a registered pharmacy.  Assuming that it is not your purchases of insulin and 
insulin syringes from it are subject to tax. 

We have previously concluded, however, that blood testing equipment and related 
supplies other than insulin and insulin syringes do not qualify as “medicines” under 
Regulation 1591(b)(1), nor do they qualify under any of the other provisions of Regulation 1591.  
Sales of these items are subject to tax. 

As noted above, exemptions from tax are strictly controlled by the language of the 
statute providing the exemption.  The Board of Equalization, while it may adopt and enforce 
reasonable rules for carrying into effect the expressed purpose of a statute, is prohibited from 
exercising its discretion to modify, enlarge, or alter the provisions of the legislative act being 
administered.  (Agricultural Labor Relations Board v. Superior Court (1976) 16 Cal. 3d. 392, 426 
[128 Cal.Rprt. 183, 546 P.2d 687; Am. Distilling Co. v. St. Bd. of Equalization (1942) 
55 Cal.App.2d 799, 805 [131 P.2d 632].)   
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I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 
4253I 

bc: Mr. R. H. Gilbertson, San Jose District Principal Auditor: 
Please investigate to find out why REDACTED TEXT Pharmacy is collecting tax 
reimbursement on exempt sales of insulin and insulin syringes. 
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