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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

916-324-3828 

March 27, 1991 

Dear REDACTED TEXT, 

Your letter of February 8, 1991, has been referred to the Legal Division which I 
have been assigned the responsibility of answering to you. You have requested a ruling as 
to the applicability of California Sales and Use Tax to sales of products  which your 
company, REDACTED TEXT (hereinafter REDACTED TEXT), purveys. We note that 
the Board Staff cannot issue tax rulings: only the Board itself may do that. However, we 
can give you our opinion regarding the correct application of tax to a hypothetical set of 
facts.  

I. FACTUAL BACKGROUND  

You describe the general factual background of your request as follows:  

“…Our Company designs, manufactures, and markets various surgical 
instruments, primarily related to two major surgical areas: wound closure and 
laparoscopic surgery. We are currently registered in all states which require sales 
tax registration and we are also qualified to do business in all states. 

“…While the Company currently sells over 200 different items, there are several 
major functional categories within which such products generally fall. …. 

“In most cases, the products … are completely disposable. In certain, instances, 
however, the products are reusable.” 

Your letter describes in greater detail the two major functional categories into 
which your products fall. These are discussed in detail below. Discussing each individual 
item, as you requested, would be extremely cumbersome. So, as California sales tax 
exemptions are arranged by category rather than by specific item, I will discuss the 
exemption as they apply to the functional categories you describe.  

I.  OPINION  

A.  Sales and Use Tax Generally  

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and 
Taxation Code Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross 
receipts, upon all retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail 
in this state. (Unless otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and 
Taxation Code.) “[I]t shall be presumed that all gross receipts are subject to tax until the 



contrary is established. The burden of proving that a sale of tangible personal property is 
not a sale at retail is upon the person who makes the sale…” (S 6091.) “Exemptions from 
taxation must be found in the statute.” (Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. 
(1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 (290 p.2d 201.) “The taxpayer has the burden of showing 
that he clearly comes within the exemption.”  Standard Oil Co. v. State Bd. of 
Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765; 76~ [114' Ca1.Rptr. 571].) 

Likewise, Section 6201 imposes a use tax on the storage, use, or other 
consumption in this state of tangible personal property purchased from any retailer for 
storage, use, or other consumption in this state unless otherwise exempted from taxation 
by statute. The use tax is supplemental to the sales tax, and, as such, is intended to 
supplement the latter by imposing upon those subject to it a tax burden equivalent to the 
sales tax in order that tangible personal property sold or utilized in this state would be 
taxable once for the support of the state government. (Bank of America v. State Board of 
Equalization (1962 209 Cal.App.26 780, 792 [26·Cal.Rptr. 348 ].)  

B.  Prescription Medicines  

Section 6369, interpreted and implemented by Title 18, California Code of 
Regulations, Regulation 1591, provides that the sale of medicines, when prescribed an~ 
sold or furnished under certain conditions for the treatment of a human being, are exempt 
from sales or use tax. (Reg. 1591(s).) The regulation goes on to specifically exclude from 
the definition of medicines items in the nature of instruments, apparatus, appliances, 
contrivances, devices, other equipment or articles, and the replacement parts thereof. 
(Reg. 159l(c)(2).) (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have 
the force and effect of law). As a general rule, then, items used to apply medicine or 
treatment to the patient are not considered to be medicines. 

Further excluded are items in the nature of bandages, compresses, supports, 
dressings, etc. (Reg. l591(c)(2).) Sutures are, however, specifically included. (Reg. 
l591(b)(2).) 

You asked about application of the exemption in the veterinary context. The 
exemption only applies to sales of prescription medicine sold or furnished for the 
treatment of a human being. (Reg. 1591(8).) Sales to veterinarians are subject to tax. 
Veterinarians are considered to be consumers of, and so may not issue resale certificates 
to their suppliers for medicines and drugs which they use or furnish in the performance of 
their veterinary services (§§ 6018.1, 6092), but sell products to the general public at 
retail.  

C.  Tax Consequences to REDACTED TEXT 

You asked about the taxability of the sales of products which fall into two major 
functional categories, products used in would closure and products used in laparoscopic 
surgery. 



You describe the first category as follows:  

PRODUCTS USED IN WOUND CLOSURE 

1. Products which are used to convey materials utilized in wound closure. This 
currently includes both disposable and non-disposable instruments which 
apply either surgical staples or clips, and may, prospectively include suture 
materials applied to internal or external tissues or bodily parts.  Such products 
may consist of both a cartridge device housing, staples or clips and a delivery 
mechanism in the nature of a staple “gun” or clip applier; 

2. Products which consist of the wound closure material itself - that is, either 
surgical staples, clips or suture materials. Some of these materials are used 
internally and do not degrade within the body - such as metal clips, metal 
staples, or permanent suture materials. Others are absorbable and degrade 
after the wound is healed;  

3. Products used to remove staples or sutures after the wound is healed; and 

Regulation 1591 (2) provides that the term “medicine” includes “sutures”. We 
have previously determined that “sutures” means those items such as silk, thread, wire, or 
catgut used in the surgical uniting of two pieces of skin. We have also held in the past 
that disposable loading units, as well as, the disposable instruments and loading units 
(when sold together) that are used to join skin tissue also qualify as “sutures” under 
Regulation 159l(b)(2).  

These products are exempt, however, only so long as they are used to close 
wounds, whether resulting from the injury itself or from surgery.  When such products 
are primarily used in such procedures such as cutting or stopping the flow of blood 
during surgery, they are considered to be “appliances, etc.” Disposable staplers and 
staples qualify as “medicines” because they are sold as a unit. We have previously 
concluded that non-disposable staplers, not being sold as one with the staples, as well as 
staple removers, are also “appliance, etc.”, specifically excluded from the term 
“medicines” by Regulation l59l(c)(2) the sales of which are subject to tax. 

Although my comments here refer generally to each category, I note that, as part 
of a previous audit of REDACTED TEXT, we have considered the taxability of the sales 
of two items which appear on page 21 of the price list you sent-the Surgiclip Disposable 
Clip Applier, Models M-9.5 and M-11; and the Poly Surgiclip Disposable Automatic Clip 
Applier. At that time, we concluded that the first item was used primarily curing surgical 
procedures, and so was considered a taxable “appliance, etc.”, but that the second 
qualified as a “medicine” because it provided an absorbable or radio-transparent ligature.  
We reiterate those conclusions here. 

You describe the second category as follows:  

PRODUCTS USED IN LAPAROSCOPIC SURGERY 

In laparoscopic surgery small incisions are made by use of trocars, which are 
surgical instruments used to create small punctures rather than larger linear 



incisions. Once the small punctures are created, tubes are inserted through which 
surgeons pass surgical instruments to perform the necessary surgical procedures. 
In laparoscopic surgery, surgeons insert lighting and camera devices in addition to 
the surgical instruments which are used to perform the surgical procedure. 
Laparoscopic surgery significantly reduces trauma and recovery time associated 
with other surgical techniques. Laparoscopic products consist of instruments 
which make incisions, provide portals through which other instruments pass; and 
which support the laparoscopic surgical procedures.  

We have previously concluded that items which are used temporarily during 
surgical procedures are not “medicines”, but rather are “appliances, etc”. Since the 
products you describe are used only during laparoscopic surgery, to support the 
laparoscopic surgical procedures, we determine that they are items in the nature of 
“appliances, etc.” specifically excluded from “medicines” by Regulation 1591(c)(2).  
Sales of these items are therefore taxable.  

For your Information, I have enclosed copies of Board of Equalization Pamphlets 
No. 45, ‘Hospitals” (which contains a copy of Regulation 1591, among others, and No. 
36, “Veterinarians”. I hope the above discussion has answered your question. If you need 
anything further, please do not hesitate to write again.  

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 
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