
 
 
 

 
 
     

  
 
 
 
 

 
 
 

 
 

 

 

 

 
   

 

 
 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 425.0148 

To: Out-of-State - - Auditing Date: October 27, 1983 

From: Charles J. Graziano 

Subject: C--- Corp. SZ -- XX XXXXXX 

Your memo of September 19, 1983 to Out-of-State Audit had been referred to me for 
reply. Your inquiry concerns the application of tax to the sale of articles which are implanted in 
the human body.   

We understand that C--- Corporation is currently being audited for the period of 1/1/80 to 
3/31/83. C--- sells medical devices, such as pacing and neurosurgical systems, which are 
implanted in the human body.  At issue during a prior audit of this taxpayer was whether or not 
articles sold by the taxpayer were for permanent implantation in the human body as required by 
Section 6369(c)(2) and Sales and Use Tax Regulation 1591(b)(2).  You state that after reviewing 
several recent opinions issued by the legal staff regarding prosthetic devices, the auditor is left 
with the impression that anything implanted in the body (permanent or not) is exempt from tax as 
assisting in the functioning of a natural part of the human body.  In support of this conclusion, 
you cite Ms. Armstrong’s letter of 3/10/83 concerning the sale of balloon catheters which 
provide assistance to a failing heart by increasing the diastolic pressure and coronary artery flow.  
These balloon catheters are not permanently implanted in the human body. As was stated in 
Ms. Armstrong’s letter, we are of the opinion that this type of balloon catheter qualifies as an 
exempt prosthetic device under Section 6369(c)(4) of the Revenue and Taxation Code and 
Regulation 1591(b)(5). 

Your questions and our response are as follows: 

1. “Should anything implanted in the body be considered a prosthetic device?” 

No. In order to qualify as a prosthetic device under Regulation 1591(b)(5), a device must 
be fully worn on or in the body of the user and either (1) replace a natural part of the body, or (2) 
assist in the functioning of a natural part of the human body.  Specifically excluded from the 
term “prosthetic device” are dentures, auditory, ophthalmic, and ocular devices and appliances. 
Therefore, an implanted device which is specifically excluded under Regulation 151(b)(5), such 
as an auditory device, does not qualify as an exempt prosthetic device.  Such an implanted 
device, however, could qualify as a medicine under Regulation 1591(b)(2) if it does not replace 
any part of any natural organ and is permanently implanted.  (See our response to your question 
#4 below.) 
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2. “Is there a difference between ‘implanted in the body’ and ‘worn in the person’?” 

The term “worn in the person” is broader in scope than the term “implanted.”  The term 
“implanted” is generally accepted to mean the insertion or the grafting into the intact tissues of 
the recipient, and usually requires some sort of surgical operative procedure.  Devices which are 
“worn in” the body of the user are not necessarily implanted.  For example, dentures and hearing 
aids are no usually “implanted;” however, such devices are considered to be “worn in” the body 
of the user. 

3. “Is there a difference between ‘natural organ’ and ‘natural part of the body’? 

A “natural organ” is generally defined to be a differentiated structure performing some 
specific physiological function, such as a heart, an eye, or a kidney.  The term “natural part” is 
much broader in scope and includes any part of the body, whether or not such part constitutes a 
differentiated organ. For example, an artery is not considered to be a “natural organ,” whereas it 
constitutes a “natural part” of the body.   

4. “Does Reg. 1591(B)(5) override 1591(B)(2) requirement of “permanently 
implanted?” 

No. Sections (b)(2) and (b)(5) of Regulation 1591 provide separate and distinct 
definitions of the term “medicine,” and apply independently to the sale of the medical devices. 
Although Sections (b)(2) and (b)(5) somewhat overlap in their scope, effective October 1, 1977, 
a medical device may separately qualify as a “medicine” under one or both of these sections.  As 
described in Ms. Armstrong’s letter, a device which is “temporarily” implanted in the body does 
not qualify as an exempt medicine under Regulation 1591(b)(2).  The same temporary device, 
however, can qualify as an exempt “medicine” under Regulation 1591(b)(5), since this particular 
section does not require the device to be permanently implanted.   

CJG:ba 

cc: Mr. D. J. Hennessy 


