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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

916-324-3828 

October 19, 1990 

REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT, 

Confirming our telephone conversation of September 25, 1990, Mr. Gary Jugum, 
Assistant Chief Counsel, Business Taxes, has referred your letter of September 4, 1990, 
to me for response. You want to know if the purchase of parts for repairing handicapped 
accessibility equipment on vehicles is exempt as well as the initial purchase and 
installation.  

I.  FACTUAL BACKGROUND  

During our telephone conversation, you indicated that the City of REDACTED 
TEXT had previously purchased transit vehicles (busses and mini-vans) which have been 
modified for handicapped access. The busses came with the modifications as original 
equipment but the mini-vans were modified subsequent to purchase. The city is now 
buying parts to repair the equipment.  

II.  OPINION  

California Sales and Use Tax Law imposes a tax on the gross receipts of retailers 
from the retail sale of tangible personal property in this state unless such sale is otherwise 
exempt or excluded from taxation by statute (Rev. & Tax. Code § 6051). Revenue and 
Taxation Code Section 6369.4 exempts from tax the gross receipts from the sale “of 
items and materials when used to modify a vehicle for physically handicapped persons.” 

18 California Code of Regulations, Regulation 1591(1), “Medicines and Medical 
Supplies, Devices and Appliances,” which interprets and applies the Code, provides as 
follows:  

“ …tax does net apply to the sale, storage, use or other consumption, in 
this state of items and materials when used to modify a vehicle for 
physically handicapped persons which are necessary to enable the vehicle 
to be used to transport a physically handicapped person or persons. Tax 
does not apply whether the property is installed by the retailer or is sold 
for installation by other persons. The exemption does not extend to tools 
and supplies used in modifying the vehicle and not incorporated into, 
attached to, or installed on the vehicle.” 



(Tax regulations are Board rulings which have the force and effect of law.)  

“Vehicles” qualifying under the section mean and include vehicles, such as 
busses, used in the public transport of physically handicapped persons. (Reg. 1591(1)(3).)  

The general rule is that purchases of parts to repair an item of tangible personal 
property are not exempt from sales or use tax, even where the original purchase of the 
item was exempt, unless the statute providing the exemption covers repair as well as 
purchase. (See, e.g., National Aircraft Leasing, Ltd. v. State Bd. of Equalization (1979) 
90 Cal.App.3d 549 153 Cal.Rptr. 4007.) In this case, while the statute does not expressly 
refer to “repairs,” both the statute and the regulation exempt the purchase of “items and 
materials when used” to modify a bus or van. We conclude that this language is broad 
enough to cover repairs since repair parts are “items and materials” and once installed, 
are “used” to modify the vehicle for transportation of physically handicapped persons. 
Additionally, any charges that the city may incur for labor to have these parts installed by 
outside repairmen rather than city employees is excluded from sales tax. (§ 60l2(c)(3), 
Reg. l546(a).)  

I hope this discussion answers your question. If you need anything further, please 
do not hesitate to write again.  

Very truly yours, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:sr 
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