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 Medical Devices 

Dear Mr. D---: 

I am responding to your letter dated August 7, 1996, to Assistant Chief Counsel Gary J. 
Jugum.  You ask about the application of use tax to your client’s sales.  You break your client’s 
products down into four general categories. Since you did not identify the taxpayer, this letter does 
not constitute specific written advice to the taxpayer under Revenue and Taxation Code Section 
6596. Rather, it constitutes general comments regarding the applicability of California Sales and 
Use Tax Law to a set of hypothetical facts.  Your client may thus rely on this letter as the opinion of 
the Legal Division, but it is not effective to estop the Board from asserting tax in the event of an 
adverse result at audit. 

II. OPINION 

A Use Tax on Tangible Personal Property 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers for 
the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise stated, all 
statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  Likewise, Section 6201 imposes a use 
tax on the storage, use, or other consumption in this state of tangible personal property purchased 
from any retailer for use, storage, or other consumption in this state, unless otherwise exempted from 
taxation by statute, purchased for use in this state in a transaction not subject to sales tax.  The 
retailer must collect the use tax from the purchaser if engaged in business in this state.  (§ 6303.) 
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"[I]t shall be presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is 
established. The burden of proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is 
upon the person who makes the sale ..."  (§ 6091.) "Exemptions from taxation must be found in the 
statute." (Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 P.2d 201.]) 
"The taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the exemption." (Standard Oil 
Co. v. St. Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 

B. Prescription Medicines

Section 6369, interpreted and implemented by Title 18, California Code of Regulations, 
Section 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under certain 
conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax.  (Reg. 1591(a).) 
Subdivision (b)(1) defines "medicine" to "mean and include any substance or preparation intended 
for use by external or internal application to the human body in the diagnosis, cure, mitigation, 
treatment, or prevention of disease and which is commonly recognized as a substance or preparation 
intended for such use." However, Regulation 1591(c)(2) adds that "medicines" do not include 
"articles which are in the nature of splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, 
instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or 
physical equipment or article or the component parts and accessories thereof."  (Sales and Use Tax 
Regulations are Board promulgations which have the force and effect of law.)  As a rule, then, items 
used to diagnose a condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be 
medicines. 

Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered as 
being devices, etc., are defined as "medicines."  Regulation 1591(b)(4) includes orthotic devices, or 
their replacements, designed to be worn on the person of the user as a brace, support, or other 
correction for the body structure. 

C. Tax Consequences. 

1. You describe this line of products as follows: 

“[T]he cornerstone of the business is a line of ankle braces used to treat various 
sprains and strains. The braces stabilize the ankle inside and outside, but allow 
movement up and down....  98% of all sales are based on a physician’s order or 
advice.” 
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First of all, items that are not furnished pursuant to the written order of a licensed 
physician or podiatrist do not qualify for the exemption for sales of orthotic devices. 
(Reg. 1591(I).)  Second, we cannot give you a definitive opinion, because whether or not an 
ankle brace qualifies as an orthotic device depends precisely on the function of the individual 
item.  Although many such braces do qualify, many others do not, because they are supportive 
devices for the foot, which are excluded from the definition of an orthotic device under 
Regulation 1591(b)(4). 

2. Cold Compression Therapy. As you note, “[t]hese units apply controlled compression 
to minimize hemothrosis (blood filling joint cavities) and swelling along with the cold to 
minimize pain.”  We have previously determined that cold compression therapy devices do not 
apply a substance or preparation as contemplated in Regulation 1591(b)(1).  As a result, their 
sales are subject to tax. 

3. Sequential Gradient Pumps. Your last two categories both involve sequential gradient 
pumps used to prevent blood clots from forming in the veins of the lower leg and to treat 
lymphedema, venous ulcers, and associated complications.  We have previously determined that 
such devices generally do not qualify as orthotic devices since the pump itself rests on a table 
beside the patient during treatment and is usually not worn on the patient.  (See, e.g., 
Annot. 425.0542 (12/28/93). Sales and Use Tax Annotations are excerpts from previous Board 
Staff opinion letters and serve as guides to Staff positions.)  Sales of such items are thus generally 
subject to tax. 

For your information, I have included a copy of Regulation 1591 and Tax Tip Pamphlet 
Number 45, “Hospitals.”  I hope the above discussion has answered your question.  If you need 
anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Tax Counsel 

JLW:sr 

Enclosure: 	Reg. 1591 

Pamphlet No. 45 



