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      August 20, 1985 
 
 
Mrs. G--- G--- 
XXXX So. --- Dr. #X 
--- ---, CA  XXXXX 
   
Dear Mrs. G---: 
 

Your letter of June 26, 1985 has been referred to the undersigned for reply.  You 
request that we reconsider our opinion that sales of blood testing equipment and related supplies 
used by diabetic patients are subject to sales tax. 

  
We understand that blood monitoring equipment and related supplies are prescribed 

by your husband’s physician for use in your husband’s home diabetic treatment.  Essentially, the 
blood testing equipment and related supplies are used by your husband twice daily to determine his 
blood sugar level so that he is sure of the amount of insulin to take.  With the blood monitoring 
equipment at home, your husband does not have to visit his physician as frequently. 

 
Section 6369 of the Revenue and Taxation Code (copy enclosed) provides that 

prescription “medicines” are exempt from sales and use tax.  Although an item, device, or apparatus 
may be prescribed by a physician for the treatment of a patient, for the sale to be exempt from sales 
tax, the item must qualify as a “medicine” under Section 6369. 

 
Revenue and Taxation Code Section 6369(b)(2) provides that the following items 

are excluded from the term “medicines:” 
 
“Articles which are in the nature of splints, bandages, pads, 
compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, 
contrivance, appliances, devices, or other mechanical, electronic, 
optical or physical equipment or article or the component parts and 
accessories thereof.”  (Emphasis added.)  
 
However, notwithstanding such exclusion, the Legislature has by statute included 

within the definition of “medicines” certain named devices, instruments, apparatus, appliances and 
physical equipment.  In particular, Section 6369(e) of the Revenue and Taxation Code includes 
within the definition of “medicines:” 
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“Insulin and insulin syringes furnished by a registered pharmacist 
to a person for treatment of diabetes as directed by a physician 
shall be deemed to be dispensed on prescription within the 
meaning of this section.” 
 
Pursuant to Section 6369(e)*, only insulin and insulin syringes are exceptions to the 

items excluded from the term “medicines” in Section 6369(b)(2).  We therefore remain of the 
opinion that blood testing equipment and related supplies other than insulin and insulin syringes do 
not qualify as “medicines” under Section 6369(e), nor do they qualify under any of the other 
provisions of Section 6369, and therefore, the sale of these items is subject to sales tax. 

 
If you have any further questions concerning this matter, please write this office. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Donald J. Hennessy 
Tax Counsel 
 

 
* But see now Reg. 1591.1(b)(5), ¶2. 
  SPJ 3/15/02 DJH:ba 
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       December 5, 1990 
 
 
Mr. G--- K. H--- 
XXXX --- Avenue 
---, California  XXXXX-XXXX 
 
  Re:  FR ---  XX-XXXXXX 
   
Dear Mr. H---: 
 

In your letter of October 10, 1990, you requested an opinion that the sales of glucose 
test strips* are exempt from sales or use tax.  
  

I. FACTUAL BACKGROUND.   
 

As I understand it from your letter, you have been a diagnosed diabetic for some 
thirty plus years.  Your doctor has requested that you monitor your blood glucose levels four times 
daily, record the results, and give them to him at each office visit.  He has also given you written 
prescriptions for the glucose test strips.  You do not supply any information as to how those test 
strips are used.  I assume that you dip them in a blood sample, and they register glucose content by 
some change, such as turning a different color. 
 

II. OPINION.   
 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation 
Code Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t shall be 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of 
proving that a sale is tangible personal property and not a sale at retail is upon the person who 
makes the sale….” (§ “Exemptions from taxation must be found in the statute.”  (Market St. Ry. Co. 
v. Cal. St. Bd. Of Equal.  (1953) 137 Cal.App.20 87, 96 (290 P.2d 201.)  “The taxpayer has the 
burden of showing that he clearly comes within the exemption.”  Standard Oil Co. v. State Bd. Of 
Equalization 1974) 99 Cal.App.3d 765 (114 Cal.Rptr. 571).)   
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Section 6369 of the Revenue and Taxation Code, interpreted and implemented by 
Sales and Use Tax Regulation 1591, provides that prescription “medicines” are exempt from sales 
and use tax.  Although an item, device, or apparatus may be prescribed by a physician for the 
treatment of a patient, for the sale to be exempt from sales tax, the item must qualify as a 
“medicine” under Section 6369. 

 
Revenue and Taxation Code Section 6369(b)(2) provides that the following items 

are excluded from the term “medicines:” 
 
“Articles which are in the nature of splints, bandages, pads, 
compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, 
contrivances, appliances, devices, or other mechanical, electronic, 
optical or physical equipment or article or the component parts and 
accessories thereof.”  (Emphasis added.) 

 
(See, also, Regulation 1591(c)(2).) 
 

However, notwithstanding such exclusion, the Legislature has by statute included 
within the definition of “medicines” certain named devices, instruments, apparatus, appliances and 
physical equipment.  In particular, Section 6369(e) of the Revenue and Taxation Code includes 
within the definition of “medicines;” 

 
“Insulin and insulin syringes furnished by a registered pharmacist 
to a person for treatment of diabetes as directed by a physician 
shall be deemed to be dispensed on prescription within the 
meaning of this section.” 
 

(See, also, Regulation 1591(h).) 
 
Section 6369(e), then, excepts only insulin and insulin syringes from the items 

excluded from the term “medicines” in Section 6369(b)(2).  We therefore are of the opinion that 
blood testing equipment and related supplies other than insulin and insulin syringes do not qualify 
as “medicines” under Section 6369(e), nor do they qualify under any of the other provisions of 
Section 6369, and therefore, the sale of these items is subject to sales tax. 

 
As noted above, exemptions from tax are strictly controlled by this language of the 

statute providing the exemption.  The Board of Equalization, while it may adopt and enforce 
reasonable rules for carrying into effect the expressed purpose of a statute, is prohibited from 
exercising its discretion to modify, alter or enlarge the provisions of the legislative act being 
administered.  (Agricultural Labor Relations Board v. Superior Court (1976) 16 Cal.3rd 392, 426 
[128 Cal.Rptr. 183, 546 P.2d 687]; Am. Distilling Co. v. St. Bd. of Equalization (1942) 
55 Cal.App.2d 799, 805 [131 P.2d 632].) 
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For your convenience, I have enclosed a copy of Regulation 1591.  If you have any 
further questions concerning this matter, please write this office. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 
 

 
JLW:cs 
Enclosure Regulation 1591 
0031E 
 

*See now Reg. 1591.1 (b)(5), ¶2. 
 SPJ 3/15/02 

bc: --- District Office 
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       August 29, 1991 
 
 
Mr. D--- P. C--- 
D--- R--- C--- 
XXX --- --- --- #XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
       Re: SR --- XX-XXXXXX 
   
Dear Mr. C---: 
 

The State Board of Equalization has assigned your letter to it of July 3, 1991, to the 
Legal Division for response.  The Legal Division has, in turn, assigned it to me.  You have 
requested advice as to the applicability of sales and use tax to sale of certain items by your 
company, D--- R--- C--- (“DRC”).   

  
As I understand it, DRC is a center for treatment of diabetes and sells Blood Glucose 

Diagnostic Equipment and test supplies.  DRC sells these items pursuant to a prescription by the 
patient’s physician.  You also describe DRC as a “health facility”. 

 
OPINION

 
You already have a copy of Board of Equalization Pamphlet No. 45, “Hospitals”, 

which includes the Sales and Use Tax Regulation applicable in this case – Regulation 1591.  You 
state that it designates Diagnostic Glucose testing as a medicine when applied externally or 
internally to the patient.   

 
First of all, we must question whether or not DRC is a “health facility” within the 

meaning of the regulation.  To be a “health facility” for the purposes of the prescription medicines 
exemption, the facility must, among other things, admit patients for stays of no less than twenty-four 
hours.  (Reg. 1591(g).)  Your letter gives the impression that DRC treats its patients on an out-
patient basis.  If that is the case, any sales that it makes are not covered by the exemption. 

 
Be that as it may, we disagree that the items listed in your letter are medicines within 

the meaning of the regulation.  To be eligible for the prescription medicines exemption, an item of 
tangible personal property must not only be sold or furnished in one of the ways listed in Regulation 
1591(a), it must first be a “medicine” as defined in the regulation.  We have previously determined 
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that items used for diagnostic or testing purposes are, in general, “appliances” or “devices” excluded 
from the definition of “medicines” under Regulation 1591(c)(2).  While any glucose solution* either 
taken by or applied to the patient to determine glucose tolerance is a medicine, as noted in the 
pamphlet, the testing and diagnostic equipment and supplies are not.  Therefore, tax applies to 
DRC’s sales to Diagnostic Glucose Test equipment and test supplies except for the glucose itself 
and any substance or preparation used to cleanse the patient’s skin prior to performing tests. 

 
I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything 

further, please do not hesitate to write again. 
 

Sincerely, 
 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 

 
 
JLW:es 

*But see changes to 
Reg. 1591.1(b)(5), ¶2. 
 SPJ 3/15/02 

4031I 
Enclosure: Regulation 1591 
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