
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
  
  
 

 
 

 

 
 

  

  

 

425.0232STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION  MEMBER
 First District
 
 BRAD SHERMAN
 Second District, Los Angeles 
 
 ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
 Third District, San Diego 
 
 MATTHEW K. FONG 
 Fourth District, Los Angeles 
 

 GRAY DAVIS
Controller, Sacr

 
amento  

 
 
 BURTON W. OLIVER 
 Executive Director
 

 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001)  
(916) 324-3828	 

 

 

 

  April 15, 1994 

 

Mr. D--- T---

Mrs. S--- A. L--- G---

A--- A--- & Co. 

Suite XXXX, --- --- Tower 

--- --- Plaza 

--- ---, California XXXXX-XXXX 


Re: 	 [No Permit Number] 
Catheters 

Dear Mr. T--- and Mrs. G---: 

I am answering your recent letter to me of which the Legal Division received on March 4, 
1994. You inquire generally about the application of tax to the sales of certain catheters.  You 
list several catheters and describe the purpose of each. 

OPINION 

In my previous correspondence with you I have discussed the principles generally 
governing the exemptions from tax for sales of prescription medicines as provided in various 
statutes and interpreted and implemented by Regulation 1591.  For the sake of brevity, I will not 
repeat them here.  However, for a review of the principles governing the exemptions for sales of 
catheters, all catheters are taxable with three exceptions:  (1) catheters which are permanently 
implanted are exempt under Regulation 1591(b)(2); (2) catheters which are used for drainage 
purposes through artificial openings are exempt under Regulation 1591(j);  and (3) catheters or 
other types of drainage devices used for drainage through natural openings are exempt under 
sub-division (b)(5). To be exempt, their use must be post-surgery.  Sales of catheters used for 
diagnostic purposes, irrigation, feeding, and administration are subject to tax. 
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While you state the purpose of the catheters on your list, you do not indicate how they are 
used, whether post-surgically or not and how and for how long they are installed.  For this reason 
I cannot give you a definitive opinion on all of the catheters.  However, the Finalyson Ureteral 
Access Set, Balloon Ureteral Dilator Set, Omega Balloon Ureteral Dilation Set, Prostatic 
Dilation Catheter, and the Fogarty Arterial Embolism Catheter are used for dilation rather than 
drainage. Assuming they are not permanently implanted, such items are appliances or devices 
excluded from the term "medicine" under Regulation 1591(c)(2).  You indicate that the Cone Tip 
Ureteral Catheter is used for retrograde pyelograms, a procedure in which the catheter is used to 
inject a roentgenographic contrast fluid into the renal pelvis through the ureter.  This is a surgical 
procedure; the catheter is also an appliance or device excluded from the term "medicine" under 
Regulation 1591(c)(2). 

If you need anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 


