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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
916-322-6083 
 

June 4, 1990 
 
Re:  Application of Tax to Sale of Condoms 
 
Dear X-----------, 
 
 I am writing in response to your April 13, 1990 letter to the Van Nuys office of 
the State Board of Equalization concerning the application of sales tax to the sale of 
condoms by the Student Health Center X----------------. 
 
 In your letter, you state that the Student Health Center is a public institution, state-
funded and regulated through the Office of the Chancellor, California State University.  
The Center is non-profit and serves only fully matriculated students of X---------.  The 
Center wishes to supply condoms as a means of limiting the spread of sexually 
transmitted diseases.  You seek an exemption from the application of sales tax to the 
Center’s sale of condoms to students. 
 
 Sales tax is imposed on all retail sales of tangible personal property in the state 
unless specifically excluded or exempted from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 
6051.)  Revenue and Taxation Code Section 6369 exempts from taxation the sale of 
medicines which are furnished under certain specified circumstances.  A copy of Section 
6369 is enclosed. 
 
 Section 6369(b) defines “medicines” as “any substance or preparation intended 
for use by external or internal application to the human body in the diagnosis, cure, 
mitigation, treatment or prevention of disease and which is commonly recognized as a 
substance or preparation intended for that use.”  Section 6369(b) also states that 
“medicines” do not include such articles as “splints, bandages, pads, compresses, 
supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, [or] devices…”  
condoms are “contrivances” or “devices” rather than “substances” or “preparations”, and 
thus do not come within the definition of “medicines”. 
 
 Some items which are not substances or preparations are nonetheless classified as 
“medicines” pursuant to Section 6369(c).  However, those articles (such as bone screws, 
corrective braces or supports, prosthetic devices, and artificial limbs and eyes) are 
permanently implanted in the body or replace or assist the functioning of natural body 
parts.  Condoms are not similar to such items and therefore, cannot be classified as 
“medicines” under Section 6369(c). 
 



 Since condoms are not exempt “medicines”, sales tax applies to the Student 
Health Center’s sale of condoms to students, even if the condoms are furnished pursuant 
to a prescription or by any of the other methods listed in Section 6369(a).  Section 6369, 
as a tax exemption statute, must be strictly construed and cannot be enlarged or extended 
beyond the plain meaning of the language employed.  (McConville v. State Board of 
Equalization (1978) 85 Cal.App.3d 156.)  the Board, therefore, has no power to create an 
exemption for the sale of condoms, and cannot interpret the Revenue and Taxation Code 
liberally to provide one. 
 
 I hope this letter has clarified the application of sales tax to the sale of condoms at 
the Student Health Center.  Please contact me if I can be of further assistance. 
 

Very truly yours, 
 
 
Janet Vining 
Tax Counsel 

 
JV:wak 
2214C 
 
Bc: Mr. Glenn A. Bystrom 
 Mr. Jack A. Infranca, Van Nuys District 
 
Bcc: Mr. John Abbott 
 Please consider for annotation, particularly the fact that condoms are subject to 
 sales tax even when furnished pursuant to a prescription. 
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