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Dear X------------------- 
 
 This is in response to your letter dated February 1, 1988 to the Board’s legal staff.  
You have requested a written ruling concerning whether Cryomat and Cryopak are 
“medicines” as defined by Revenue and Taxation Code section 6369 and Sales and Use 
Tax Regulation 1591 so that the sale of the two products would be exempt from tax.  I 
must note that only the Board can issue rulings whereas the legal unit provides opinions. 
 
 As we understand the facts, X----------- distributes two products, Cryomat and 
Cryopak.  Both are reusable liquid filled therapeutic ice products used by medical 
doctors, physical therapists, and others for the treatment of such injuries as contusions, 
sprains, strains, etc.  Both products are externally placed on the part of the body where 
treatment is desired.   The only difference between Cryomat and Cryopak is in their 
configuration.  Cryomat consists of an 11x16 sheet of liquid filled pouches and Cryopak 
has pouches individually separated from each other to allow greater ease and versatility 
in treating acute contours of the human body.  
 
 Except where the sales are specifically exempted by statute, sales tax applies to 
the gross receipts of retailers from all retail sales of tangible personal property in this 
State (Rev. & Tax. Code § 6051).  Likewise, use tax is imposed on the storage, use, or 
other consumption in California of tangible personal property purchased from any retailer 
for storage, use, or other consumption in California unless otherwise exempted from 
taxation by statute (Rev.& Tax. Code § 6201).  However, use tax is never imposed as a 
duplicate tax along with sales tax because any use of property in California is exempt 
from use tax if the gross receipts from the sale of the property are included in the measure 
of the sales tax (Rev. & Tax. Code § 6401). 
 
 Revenue and Taxation Code section 6369(a) provides that the gross receipts from 
the sale, storage, use, or other consumption in this State of medicines are exempted from 
taxes.  Subsection (b) of that same Code section provides: 
 

“Medicines” as used in this section mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body 
in the diagnosis, cure, mitigation, treatment or prevention of disease and which is 
commonly recognized as a substance or preparation intended for such use… 



 
“Substance” or “preparation” is defined to mean a chemical compound (the Random 
House College Dictionary, revised edition).  Our position is that in order for such a 
compound to be treated as a medicine when applied externally, it must be absorbed to 
some extent by the body. 
 
 We are of the opinion that the use of Cryomat and Cryopak is not an external 
application of a substance or preparation as contemplated by Revenue and Taxation Code 
section 6369(b).  The injured area being treated will experience a cold sensation resulting 
from the cold liquid pouches, however, no ingredient or comparable component of 
Cryomat or Cryopak is absorbed by the body.  Therefore, Cryomat and Cryopak are not 
“medicines” and their sale is subject to tax. 
 
 Since you are a retailer of Cryomat and Cryopak, you are required to apply for a 
seller’s permit and to file tax returns and remittances with the Board (see Rev. & Tax. 
Code §§ 6066, 6452, 6453, and 6454).  We suggest you contact the Board’s field office 
located in San Jose at 100 Paseo de San Antonio, Room 307, San Jose, California 95113-
1477, telephone number (408) 277-1231.  Our office personnel will be happy to assist 
you in completing the necessary paperwork. 
 
 I have enclosed Sales and Use Tax Regulation 1591 (Prescription Medicines) for 
your information.  If you have any further questions, please feel free to write again. 
 

Very truly yours, 
 
E. L. Sorensen, Jr. 
Senior Tax Counsel 

 
ELS:md 
Enclosure 
 
Bc: Mr. Robert Stipe 
 San Jose – District Office 
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