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 I am answering your memorandum to me dated April 19, 1993.  You indicated that 
your office has received two inquiries from C.P.A. D--- Z--- as to whether or not human 
semen sold by a sperm bank is subject to sales or use tax.  Mr. Z---, in two letters to the 
District, indicates that the sperm bank sells the semen both to medical personnel for use with 
their clients and directly to women for self-insemination. 
 
OPINION
 
 As you know, in California, except where specifically exempted by statute, 
Revenue and Taxation Code Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of 
gross receipts, upon all retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail 
in this state.  (Unless otherwise noted, all statutory references are to the Revenue and 
Taxation Code.)  Administratively, the Board has never attempted to classify a transfer of 
human tissue as a sale of property.  This policy was made law in 1965 when the Legislature 
enacted Revenue and Taxation Code Section 33, which reads as follows: 
 
 Human whole blood, plasma, blood products, and blood derivatives, 

or any human body parts held in a bank for medical purposes, shall 
be exempt from tax for any purpose." 

 
 We are of the opinion that the term "body parts" is general enough to cover human 
tissue which is processed for sale for medical purposes.  (See, e.g., Annot. 515.1280.)  Semen 
may be included within the broad category "human tissue."  We have also previously 
concluded that substances taken internally for treatment for fertility or infertility are 
medicines.  (See, e.g., Annot.425.0600.)  Therefore, we conclude that human semen sold by a 
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sperm bank for the purpose of insemination introduced whether by a doctor or through self-
insemination are sales for medical purposes and are therefore exempt from tax under the 
above authority. 
 
 When advising Mr. Z--- of this opinion, please remind him that, since he did not 
identify the taxpayer, your written response does not constitute specific written advice to the 
taxpayer under Revenue and Taxation Code Section 6596.  Rather, it constitutes general 
comments regarding the applicability of California Sales and Use Tax Law to a set of 
hypothetical facts. 
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Subject: Sales of Human Semen by Sperm Bank 
  
 
 

Bob Nunes has asked for an opinion on a proposed annotation about sales of 
human semen by sperm banks.  The proposed annotation concludes that such sales are 
nontaxable under Revenue and Taxation Code Section 33, which provides: “ … any human body 
parts held in a bank for medical purposes shall be exempt from tax for any purpose.” 

 
Bob’s concern, apparently, is that replenishing tissues (semen, hair, saliva, 

hormones, etc.) are not “parts” of the body, at least once they have been separated from the body.  
This interpretation of the statute is arguably supported by the general rule that tax exemptions are 
to be construed strictly against the taxpayer.   

 
The courts have noted, however, that human body parts including replenishing 

tissues are sui generis and are not to be “abandon[ed] … to the general law of personal 
property.”  Moore v. Regents of University of California, 51 Cal.3d 120, 137 [1990].)  More to 
the point, Health and Safety Code §7150.1(g) defines “part” to mean “an organ, tissue, eye, 
bone, artery, blood, fluid, or other portion of a human body ….” 

 
Traditionally, therefore, we have broadly construed the term “human body parts” 

in §33 to include tissues, not just anatomical organs.  (See Sales and Use Tax Annot. 515.1280 
[8/30/71].)  I see no reason to depart from our traditional view.  Accordingly, I believe the 
proposed annotation should be approved. 
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