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 November 4, 1993 
 

X---------------------- 
 
   Re: X-------------------- 
 
Dear X------------------------, 
 

I am answering your letter to me of September 14, 1993. You indicate that X--------- is a 
wholesale dealer of medical surgical supplies and equipment. You ask about the application of 
sales or use tax to its sales of the above items in California.  

 
OPINION  
 
A.  Sales and Use Tax Generally.  
 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state. (Unless otherwise 
stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.) n[I]t shall be presumed 
that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established. The burden of proving 
that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who makes the 
sale ... " (§ 6091.) "Exemptions from taxation must be found in the statute." "(Market St. Ry. Co. 
v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 PO.2d 201.]) The taxpayer has the 
burden of showing that he clearly comes within the exemption." (Standard Oil Co. v. St. Bd. of 
Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].)  

 
B.  Prescription Medicines.  
 

Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. (Reg. 
1591(a).) Subdivision (b) (1) defines "medicine" to "mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use." However, Regulation 1591(c) 
(2) adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, bandages, 
pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, 
or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component parts 
and accessories thereof." (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have 
the force and effect of law.) As a rule, then, items used to diagnose a condition or to apply 
medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines.  
 

Regulation 1591(b) does provide that certain items which might otherwise be considered 
as being devices, etc., are defined as "medicines." Regulation 1591(b) (2) provides that article 



 

permanently implanter in the human body to assist the functioning of, as opposed to replacing all 
or any part of, any natural organ, artery, vein, or limb, and which remain or dissolve in the body 
are included in the definition of "medicines."  

 
C.  Tax Consequences.  
 

1. Keri Lotion.  
You ask this question on behalf of X------------------- Medical Center, which you indicate 

has been told by its tax consultant that sales to it of Keri Lotion are exempt from tax because the 
lotion is specifically used for the treatment of dry and irritated skin, and it is absorbed into the 
body. I cannot, unfortunately, give you a definitive answer. If sold to the Medical Center for the 
treatment of a patient for skin disorders pursuant to the order of a licensed physician, Keri Lotion 
would be considered a medicine. If sold, however, for use in relieving dryness and irritation of 
patients' and employees' skin occurring as a result of normal hospital operations such as use of 
rest rooms, cleaning the facilities, etc., it would not. 
 

2.  Interceed Barrier.  
 

I indicate that your query on this item came from X----------------- Hospital. You describe 
the function of the Interceed Barrier as follows:  
 

"It is a sterile knitted fabric prepared by the controlled oxidation of regenerated cellulose. 
It reduces adhesion formation in gynecological pelvic surgery by being applied dry to 
traumatized surfaces after meticulous hemostasis consistent with microsurgical principles 
to physically separate apposing tissue surfaces during the period of reperitonealization. 
The Interceed Barrier is absorbed from the site of implantation within four weeks. The 
absorption rate depends upon several factors including the amount used and implantation 
site. The Interceed Barrier is chemically composed of oxidized regenerated cellulose 
which has been shown not to enhance bacterial growth. The Interceed Barrier is indicated 
as an adjuvant in gynecological pelvic surgery for reducing the incidence of postoperative 
pelvic adhesions after hemostasis is achieved consistent with microsurgical principles…"  

 
Briefly then, the Interceed Barrier is apparently a surgical fabric used to enclose the viscera 
while the peritoneum repairs itself after pelvic surgery. It is implanted in, and absorbed by, the 
body.  
 

As the Interceed Barrier is implanted and dissolves in the body of the patient, it is defined 
as a "medicine" by Regulation 1591(b) (2). It may only be sold or furnished pursuant to 
Regulation 1591(a). Therefore, its sales are exempt from tax.  

 
For your information, I have included a copy of Regulation 1591. I hope the above 

discussion has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to 
write again.  

 
Sincerely,  
 
 
John L. Waid  
Tax Counsel  

 
JLW:es  
Enclosure: Reg. 1591  
 


