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        November 20, 1991 
 
 
Mr. T. F. E--- 
Manager, State and Local Taxes 
P--- I---, Inc. 
XXX --- Road 
---, ---  XXXXX 
 
       RE: -- -- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. E---: 
 

The State Board of Equalization has asked its Legal Division to respond to your 
letter to it of October 4, 1991.  I have been asked to prepare its response.  You have requested an 
opinion on the applicability of sales and use tax to sales of medical diagnostic products 
generally, and to one product in particular which your company sells. 

 
You state in your letter that P--- I---, Inc. (hereinafter “P---”) sells products to 

California hospitals, doctors, clinical laboratories, and diagnostic centers which licensed medical 
personnel use to make diagnostic tests on their patients.  You also attached a flyer of the specific 
diagnostic product in which you are interested, Magnevist, which describes the product as a 
“revolutionary contrast media for enhancing MRI [magnetic resonance imaging] images of the 
brain and spine.”  It indicates that Magnevist is a clear, colorless to slightly yellow solution 
which is injected into the patient in doses of up to 20 ml.  The labels pictured in the advert state 
that Federal law prohibits dispensing the product without a prescription. 

 
OPINION 
 
A. Sales and Use Tax Generally 
 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and 
Taxation Code Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, 
upon all retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  
(Unless otherwise state, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t 
shall be presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The 
burden of proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the 
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person who makes the sale…”  (§ 6091.)  “Exemptions from taxation must be found in the 
statute.”  (Market St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal.  (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 (290 P.2d 
201.)  “The taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the exemption.”  
Standard Oil Co. v. State Bd. of Equalization  (1974) 39 Cal.App3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 
571].) 

 
B. Prescription Medicines 
 

Section 6369 interpreted and implemented by Title 28, California Code of 
Regulations, Regulation 1591 provides that sales of medicines, when prescribed and sold or 
furnished under certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or 
use tax.  (Reg. 1591(a).)  Subdivision (b)(1) of Regulation 1591 defines “medicines” to “mean 
and include any substances or preparation intended for use by external or internal application to 
the human body in the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which 
is commonly recognized as a substance or preparation intended for such use.”  However, 
Regulation 1591(c)(2) adds that “medicines” do not include “articles which are in the nature of 
splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, 
appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or 
the component parts and accessories thereof.”  (Regulations are Board promulgations that have 
the force and effect of law.)  As a general rule, then, items used to diagnose a condition or to 
apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 

 
C. Tax Consequences to P--- 
 

The facts indicate that Magnevist is injected into the patient to provide contrast to 
enhance MRI.  We have previously concluded that, although diagnostic products generally do 
not qualify as “medicines” under the above definition, products which are intended for use by 
internal application to the human body in the diagnosis of disease do.  (II Bus. Tax. L. Guide, 
Annot. 425.0580.  Annotations are excerpts from previous Board staff opinion letters and serve 
as a guide to staff positions.)  Thus we conclude that Magnevist qualifies as a medicine. 

 
In order to qualify for the exemption, however, a product must not only be a 

“medicine” as defined in the regulation, it must also be sold or furnished in accordance with sub-
division 1591(a).  The facts do indicate that P---, besides making sales to doctors and hospitals, 
sells its products to clinical laboratories and diagnostic facilities.  We assume that the latter 
establishments do not admit patients for stays of twenty-four hours or longer.  Sales of 
prescription medicines to medical facilities which do not admit patients for stays of twenty-four 
hours or longer are not covered by the prescription medicines exemption.  (Reg. 1591(g).)  As a 
result, P---’s sales to doctors and to hospitals are exempt from tax; its sales to clinical 
laboratories and diagnostic centers are not. 

 
As you can see form the above guidelines, whether or not sales of a product are 

exempt from tax as a prescription medicine depends on both the nature of the product and its use.  
The above rules will help you determine the taxability of P---’s sales of other products.  If you 
need an opinion regarding a specific item, please send a description of the product and its use. 
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For your information, I have enclosed a copy of Regulation 1591.  I hope the 
above discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not 
hesitate to write again. 
 
       Sincerely, 
 
 
 
 
       John L. Waid 
       Tax Counsel 
 
 
 
JLW:es 
 
Enc.: Reg 1591 
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