
STATE OF CALIFORNIA   
425.0686 

STATE BOARD OF EQUALIZATION MEMBER 
First District 

 
BRAD SHERMAN 

Second District, Los Angeles 
 

ERNEST J. DRONENBURG, 
JR. 

Third District, San Diego 
 

MATTHEW K. FONG 
Fourth District, Los Angeles 

 
GRAY DAVIS 

Controller, Sacramento 
 
 
 

BURTON W. OLIVER 
Executive Director 

1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 920 - 7445 

 
 
 
 
 

November 7, 1994 
 
 
 
 
X---------------------------- 
 
 
      Re: X----------------------------- 
       Rental of Medical Gas and Gas Cylinders 
 
Dear X------------------------, 
 
  As we discussed in our telephone conversation on October 7, 1994, I am 
responding to your letter to the state Board of Equalization dated September 21, 1994. You 
indicated then that you were currently under audit but that the auditor had suggested that you 
write the Legal Division if you had any questions about the law.  
 
 During our conversation you indicated that you sell oxygen and nitrous oxide gas and 
rent gas cylinders to dental office. You rent about 5000 cylinders to a supply house ex tax for re-
rental and have received resale certificates on those rentals. You further indicated that you 
bought about 3000 bottles tax paid in 1989. The remainder of your inventory, about 2000 bottles, 
was purchased prior to 1989. You are being audited for the period July 1, 1991- June 30, 1994 
and have filed returns regularly.  
 
OPINION  
 
A.  Sales and Use Tax Generally.  
 
 In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state. (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.) "[I]t shall be 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established. The burden of 
proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who 
makes the sale ... " (§ 6091.) "Exemptions from taxation must be found in the statute." (Market 
St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 PO.2d 201. ]) "The 
taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the exemption."  (Standard Oil 
Co. v. St. Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].)  
 
B. Prescription Medicines.  



 

 

 
 Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine~ when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. (Reg. 
1591(a).) Subdivision (b) (1) defines "medicine" to "mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use." However, Regulation 1591(c) 
(2) adds that "medicines" do not include "articles which are in the nature of splints, bandages, 
pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, appliances, devices, 
or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or the component parts 
and accessories thereof." (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have 
the force and effect of law.) As a rule, then, items used to diagnose a  condition or to apply 
medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 
 
 Regulation 1591(m) provides that tax does not apply to the sale, lease, or rental of 
medical oxygen delivery systems when sold or leased to an individual for his own use upon 
direction of a physician. We have previously determined that an oxygen storage tank is included 
in the definition of a "medical oxygen delivery system." (Annot. 425.0690. Sales and Use Tax 
Annotations are excepts from previous Board Staff opinion letters and serve as a guide to Staff 
positions.)  
 
C.  Collection of Use Tax on Rental Payments Generally  
 
 The lease (or rental) of tangible personal property in California is a continuing sale unless 
that property is leased in substantially the same form as acquired by the lessor and the lessor has 
paid sales tax reimbursement or use tax measured by the purchase price of the property. (Rev. & 
Tax. Code §§ 6006(g) (5), 6006.1; Reg. 1660.) If the lease is a continuing sale under this 
definition, that lease is subject to use tax measured by rentals payable unless it is specifically 
exempted by statute. (Reg. 1660(c) (1).)  
 
C.  Tax Consequences.  
 
 The sale of the oxygen and nitrous oxide must be analysed differently from the rental of 
the cylinders. We have previously determined that oxygen and other medical gases sold to 
hospitals, licensed physicians, dentists, and podiatrists qualify as medicines under the above 
definition. As a result, such sales are exempt from tax. (Annot.425.0620. Sales and Use Tax 
Annotations are excepts from previous Board Staff opinion letters and serve as a guide to Staff 
positions.)  
 
 Oxygen cylinders are, however, excluded from the definition of "medicines" under 
Regulation 1591(c) (2). Therefore, sales and rentals of such cylinders are subject to tax unless a 
statutory exemption or exclusion applies. You indicate that you rent about half of your cylinders 
ex tax for resale to a medical supply house and have received resale certificates. Assuming those 
certificates were issued timely and otherwise comply with Regulation 1668, those rentals are 
excluded from tax. You also indicate that you purchased about 3000 cylinders tax paid in 1989. 
Under the above authority, your rental of those cylinders is not subject to tax. 
 



 

 

 As noted above, sales of medical oxygen delivery systems are exempt only when they are 
sold to an individual  his own use at the direction of a licensed physician. The exemption does 
not extend to sales to hospitals and doctor or use on their premises. The words “dental office” 
cannot be substituted for "patient" in Regulation 1591(m). Words in a regulation are given their 
plain meaning unless the context shows that a technical meaning applies. The statute which that 
sub-division interprets and implements, section 6369.5, plainly says that, for the exemption to 
apply, the system must be sold, leased, or rented "to an individual for the personal use of that 
individual." Such personal use does not include use by the dentist at his office.  
 
 You asked about the taxation of rentals of cylinders and gasses to veterinarians. Licensed 
veterinarians are consumers of drugs and medicines used or furnished by them in the 
performance of their professional duties. (§ 6018.1.) Sales of drugs and medicines to 
veterinarians are thus subject to tax but their subsequent sales to their clients are not. While 
medical gasses are considered "medicines" under this statute, the gas cylinders are not and so are 
covered by the rules discussed above. There is thus no tax on the rental of cylinders that you 
purchased tax paid, but there is tax on the rental of cylinders which you purchased ex tax. The 
sale of the medical gasses would also be subject to tax.  
 
 I realize the above discussion has gone on a little long, but there are several different 
principles involved here. I hope it has answered your question. If you need anything more, please 
do not hesitate to write again.  
 

Sincerely, 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 

 
JLW:te 
Cc: District Administrator (AC) – Van Nuys 
 


