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STATE OF CALIFORNIA 425.0772 
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001)  
(916) 324-3828 	

 

  November 9, 1992 

 

Ms. --- ---

Financial Accounting Manager 

--- --- -.-.-. --- Center 


---, California 9XXXX 

     Re: 	  [No  Permit  Number]
      Sales of Radiopharmaceuticals 

Dear Ms. ---: 

I am responding to your letter dated September 23, 1992.  You asked for a written 
opinion regarding the application of sales and use tax to sales of radiopharmaceutical by your 
company (“ABC”).   

I. 	FACTUAL BACKGROUND 

You attached to your letter a copy of the statement that was submitted to the Franchise 
Tax Board in support of ABC’s application for exemption.  According to the statement, ABC 
was formed by two [---] hospitals to operate a diagnostic imaging center using positron emission 
tomography (“P.E.T.”).  It employs a nuclear imaging device to evaluate biochemical and 
metabolic processes throughout the body.  At this time, ABC will be operating the only P.E.T. 
scanner in Northern California. 

ABC is also purchasing a cyclotron to manufacture the radiopharmaceutical used to 
operate the P.E.T. scanner. It anticipates that its activities will consume about one-third of the 
radiopharmaceutical which the cyclotron will product.  You indicate that ABC expects to sell the 
remainder to other P.E.T. imaging centers throughout the Western United States. 
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II. OPINION 

A. Sales and Use Tax Generally. 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers fort the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t shall the 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of 
proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who 
makes the sale ...”  (§ 6091.) “Exemptions from taxation must be found in the statute.”  Market 
St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 [290 PO.2d 201.) The 
taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the exemption.”  Standard Oil 
Co. v. St. Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 

B. Prescription Medicines. 

Section 6369, interpreted and implemented by Title 28, California Code of Regulations, 
Regulation 1591, provides that sales of medicine, when prescribed and sold or furnished under 
certain conditions for the treatment of a human being, are exempt from sales or use tax. 
(Reg. 1591(a).)  Subdivision(b)(1) defines “medicine” to “mean and include any substance or 
preparation intended for use by external or internal application to the human body in the 
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease and which is commonly 
recognized as a substance or preparation intended for such use.” However, 
Regulation 1591(c)(2) adds that “medicines” do not include “articles which are in the nature of 
splints, bandages, pads, compresses, supports, dressings, instruments, apparatus, contrivances, 
appliances, devices, or other mechanical, electronic, optical or physical equipment or article or 
the component parts and accessories thereof.” (Sales and Use Tax Regulations are Board 
promulgations which have the force and effect of law.)  As a rule, then, items used to diagnose a 
condition or to apply medicine or treatment to the patient are not considered to be medicines. 

Sales of medicines are exempt from tax when they are furnished by a health facility for 
treatment of any person pursuant to the order of a licensed physician, dentist, or podiatrist. 
(Reg. 1591(a)(3).)  “Health facility” means ‘any facility, place, or building which is organized, 
maintained, and operated for the diagnosis, care, prevention, and treatment of human illness, 
physical or mental, including convalescence and rehabilitation and including care during and 
after pregnancy, or for any one or more of these purposes, for one or more persons, to which the 
persons are admitted for a 24-hour stay or longer, ...’”  (Reg. 1591(g).) 
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C. Tax Consequences to ABC. 

Pursuant to the above authority, then, the tax consequences of ABC’s sales of excess 
radiopharmaceutical depend upon how those products are used.  We have previously concluded 
that these products qualify as medicines only when they must be taken internally by or applied 
externally to the person of the patient in order to be used in the scanning process. 
(Annot. 425.0560. Sales and Use Tax Annotations are excerpts from previous Board staff 
opinion letters and serve as a guide to staff positions.)  Otherwise, sales of such items are subject 
to tax. 

If ABC sells radiopharmaceuticals which qualify as medicines under the above authority 
to hospitals for treatment of a human being, those sales are exempt under Regulation 1591(b)(3). 
If, however, ABC sells to a facility which does not qualify as a “health facility” under 
Regulation 1591(g), then the sale is subject to tax. 

You ask about the tax consequences if, assuming sales of such products are subject to 
tax, the buyer is located outside of California or is, as you put it in your letter, “located in a 
region with a higher rate of sales tax.” By the latter phrase, I assume you are asking about the 
rate to be applied when ABC ships these products to a diagnostic center located in a county that 
has a higher county-wide tax rate than [---] County. 

When ABC sells these products to out-of-state purchasers and, pursuant to the contract of 
sale, is required to ship, and does ship, the property to a point outside this state, either by its own 
facilities or by delivering it to a carrier, customs broker, or forwarding agent for shipment to 
such out-of-state point, the sale is exempt from tax under Section 6396.  When it sells to 
customers located outside of [---] County, which has one countywide taxing district, the tax rate 
depends on the rate in effect in the county of destination and whether or not ABC is “engaged in 
business” for tax purposes in that county. (Reg. 1823(b)(1)(E).)  It is “engaged in business in the 
county of destination when it makes deliveries into that county by means of its own facilities or 
when it has representatives there who participated in the sale. (Reg. 1827(c).) 

If ABC ships to a county that does not have a countywide taxing district, only the 
statewide rate of 7.25% applies. Please note that if Proposition 167 passes, the statewide rate 
will be lowered to 7%. If it ships to a county with two or more such districts, the purchaser will 
owe district use tax at the rate in effect in the county of use- presumably the county where the 
goods are sent. If ABC is engaged in business as defined above in that county, it must collect 
the district use tax at the rate in effect therein. If it is not, the sale is subject only to the statewide 
rate. 
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For your information, I have included a copy of Board of Equalization Pamphlet No. 44, 
which includes Regulations 1823 and 1827, and Regulation 1591.  I hope the above discussion 
has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Encs.: Pamphlet 44 

 Reg. 1591 



