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Dear X-------------------, 
 
 This is in response to your letter of September 17, 1979.  Your inquiry concerned 
the correct application of tax to certain pieces of medical equipment purchased by X------
------. 
 
 Specifically, X-------- purchases wheelchairs, crutches, canes, quad canes and 
walkers.  This equipment is rented for the personal use of individuals with payment made 
on the individual’s behalf by Medicare and X---------------. 
 
 You wish to know whether your purchases of wheelchairs, crutches, canes, quad 
canes and walkers in this manner are exempt from tax pursuant to Revenue and Taxation 
Code Section 6369.2 and Sales and Use Tax Regulation 1591. 
 
 Regulation and Taxation Code Section 6369.2 provides that: 
 

“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from 
the sale of and the storage, use, or other consumption in this state of wheelchairs, 
crutches, canes, quad canes, and walkers, and replacement parts for such devices, 
when sold to an individual for the personal use of that individual as directed by a 
physician.” 

 
 We will assume, for purposes of analysis, that when X------- orders the equipment 
from the vendor, it is ordered for general stores without an individual patient in mind.  At 
some later date, an individual patient requires the equipment and X------------- is 
reimbursed for the equipment by Medicare.  It is our opinion that when X---------- 
purchases the medical equipment it can be considered to have purchased the equipment 
for resale.  For those pieces of equipment which are resold to patients covered by 
Medicare, we will consider that when X----- bills Medicare for the items the sale is a sale 
to the United States Government which is exempt from tax regardless of whether the 
items are considered exempt under Revenue and Taxation Code Section 6369.2.  We note 
that only items billed under Part A of Medicare are considered exempt sales to the United 
States Government.  Items billed under Part B are treated like any other sales. 
 



 If the patients are not covered by Medicare, tax will not apply to those items 
covered under Revenue and Taxation Code Section 6369.2 which are in fact resold to 
patients.  We will consider that the items have been resold to patients if a separate charge 
for the items is made to the patients. 
 
 If you have further questions concerning this matter, please write this office. 
 

Very truly yours, 
 
 
Mary C. Armstrong 
Staff Counsel 

 
MCA:ba 
Bc: Oakland – District Administrator 
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