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Dear X------------------, 
 
 I am responding to your letter of January 27, 1986 wherein you requested a legal opinion 
as to the application of sales or use tax as it applies to the activities engaged in by' your 
company. Specifically, you requested information concerning seven items that you provide to 
your customers and which are set forth below. 
 
 “1.  Is data processing taxable? All of it? Does that include data processing for   
 analyzing results?” 
 
 Generally, charges for producing, fabricating, processing, printing, imprinting, or 
otherwise physically altering customer-furnished tangible personal property, such as computer 
discs, are subject to sales tax. (See Regulation 1502 (c) (2).) However, charges for processing, 
customer-furnished information such as sales or payroll data into human readable form are 
generally not subject to tax. For information concerning specific applications, please refer to 
Regulation 1502, a copy of which is enclosed for your information. 
 
 “2.  Is computer programming taxable? (The programming might be. to   
 prepare special computerized letters that will integrate the person's name   
 and address into the text of the letter.)” 
 
 Although your question refers to computer programming, from the other information you 
have provided it does not appear that what you are referring to is in fact true "programming." 
Section 6010.9 of the Revenue and Taxation Code defines a computer program as a complete 
plan for the solution of a problem, such as the complete sequence of automatic data processing 
equipment instructions necessary to solve a problem. What you appear to be referring to would 
be the keying of commands to carry out a specific task, i.e., personalization of letters. Regulation 
1502 {d)(5) states that the using of a computer as a mere printing instrument, as in the 
preparation of the personalized computer printed letters does not constitute processing of 
customer furnished information which would otherwise be nontaxable. Thus, the charges to 
produce personalized letters by means or a computer are subject to sales tax.  
 
 “3.  Is laser imaging taxable?  This is a computerized process that produces   
 personalized letters on sort of a giant photo copier.”
 



 

  
 Tax applies to charges for printing, imprinting, and other similar operations for 
consumers, regardless of whether or not paper or materials are furnished by the customer 
(Regulation 1541). Hence, charges for printing of personalized letters by means of lazer imaging 
are subject to tax.  
 
 “4.  Is computer fill (filling in the name and address only on a letter or a   
 business reply card) taxable?” 
 
 Again, the use of the computer as a printing  instrument to personalize letters is subject to 
sales tax.  Similarly, the imprinting of a business's name and address on a business reply card is 
also subject to tax. (Regulation 1502 (d)(3).) 
 
 “5.  Is match-fill (filling in the name and address using word processing   
 equipment, but with a pre-printed letter) taxable?” 
 
 Regulation 1502.1 states that charges for furnishing original copies of letters or 
documents prepared either by using a typewriter or word processor are not subject to sales tax. 
Nor does sales tax apply to charges for carbon copies produced simultaneously with the original. 
However, sales tax does apply to charges for multiple copies produced on word processing 
equipment. Multiple copies include form letters which are produced with a slight variation which 
personalizes essentially the same letter. For more information on specific applications of word 
processing equipment, please see Regulation 1502.1, a copy of which is enclosed for your 
information.  
 
 “6. How about if a computer or word processing equipment were used to   
 address the outer envelope?” 
 
 Regulation 1502 (d)(3) states that tax does not apply to charges for services rendered in 
preparing materials for mailing. Such exempt services include addressing of envelopes, using 
either computers or word processing equipment. Therefore, this charge for services provided to 
your clients would not be subject to sales or use tax.  
 
 “7.  Admarking is a process for' addressing. It is used in place of labels on   
 outer envelopes, or in the business reply card. Is this taxable? It is usually   
 handled as a part of letter shop.” 
 
 The imprinting or affixing of names and addresses on property to be mailed is considered 
to be an exempt service (see Regulation 1504). Thus, the charges for addressing by means of 
using the admarking process would not be subject to sales or use tax. However the charges for 
the printing of addresses on business reply cards is subject to sales tax as indicated in 4 above. 
  
 
 
 
 
 
 



 

 I hope that the information provided adequately answers your questions. If you need 
additional information, please contact us again. 
 

Sincerely, 
 
 
Teresa Armstrong 
Legal Counsel 

 
TA:ba 



 

Xxxxxxx 
313-7158 
 
 

 February 4, 1986 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear X------------------, 
 
Your letter of January 27, 1986 requesting a tax opinion has been forwarded to our legal staff for 
direct reply to you. 
 
 

Very truly yours, 
 
 
Harry Rutta 
Supervising Tax Auditor 

 
HR:ec 
 
Bcc: Headquarters – Legal  w/attachment 
 Taxpayer believes many of their services come under Regulation 1502.1 (Word 
 Processing).  However, I do not believe they are a word processing company.  Also, 
 many of the terms mentioned in the taxpayer’s letter are unfamiliar to me. 
 
 Please send us a copy of your response. 



 

January 27, 1986  
 
 
State Board of Equalization  
3361 Sepulveda  
Caller 3652  
Culver City, CA 90231  
 
To Whom It May Concern:  
 
I have a few questions about what items are taxable to our agency’s clients.  
 
The agency creates and produces direct mail for many clients. Often this includes computer 
manipulation of data to prepare the mailing lists (or to analyze lists or to analyze results). 
  
My questions are:  
 

1. Is data processing taxable? All of it? Does that include data processing for analysing 
results? 

 
2.  Is computer programming taxable? (The programming might be to prepare special 

computerized letters that would integrate the person's name and address into the text 
of the letter.) 

 
3.  Is laser imaging taxable? This is a computerized process that produces personalized 

letters on a sort of giant photocopier.  
 

4. Is “computer fill” {filling in the name and address only on a letter or a Business 
Reply Card) taxable?  

 
5. Is "match fill" (filling in the name and address usin8 word processing equipment, but 

with a preprinted letter) taxable?  
 

6. How about if a computer or word processing equipment were used just to address the 
outer envelope?  

 
7. "Admarking" is a process for addressing. It is used in place of labels on outer 

envelopes or on the Business Reply Card. Is this taxable? It is usually handled as a 
part of lettershop. 

 
I want to also mention that our agency is operating as a "seller" of the printing, not as an "agent" 
as your rules outline. 
  
Thank you for your attention to this and for your prompt response.  
 
Sincerely,  
 
X----------------------- 


	       April 9, 1986



