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X------------------------ 
 
 Re: X-------------------- 
  Application of Sales Tax to Printing Business 
 
Dear X--------------------, 
 
 Your letter dated March 11, 1991, to the Board has been forwarded to me for a 
response.  According to the information we have, the facts are as follows: 
 
 You operate a business which offers to print names, dates, and other printed 
matters on items such as napkins, ribbons, and wedding favors.  When you took over the 
business, the former owners showed you what to do.  It appears that you use a Kinsley 
machine to perform the printing.  With this machine, you insert the type faces into the 
type holder, allow the type faces to heat, and then stamp the item you are printing. 
 
 On your sales and use tax return for the first quarter of 1990, you claimed a 
deduction in the amount of $2,837 for “nontaxable labor.”  The Board’s return review 
unit disallowed this deduction, which represented your printing charges.  As a result of 
this disallowance, the Board determined that as of March 4, 1991, you had a delinquent 
tax liability of $861.56. 
 
 You state that the two accountants that you had previously hired had never 
questioned the validity of the services you performed and that you had never received any 
information from the State Board of Equalization until now.  Business has been slow, and 
you believe that you will have to liquidate if you have to pay the back taxes.  Therefore, 
you request that the disallowance of this item begin January 1, 1991. 
 
 Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax upon all retailers 
measured by the gross receipts from the sale of tangible personal property sold at retail in 
this state.  Gross receipts means the total amount of the sale price of the retail sales of 
retailers without any deduction for certain costs, including service costs.  Rev. & Tax. 
Code § 6012(b)(1). 
 



 Under Regulation 1541(a), “Printing and Related Arts,” tax applies to charges for 
printing, lithography, photolithography, rotogravure, gravure, silk screen printing, 
imprinting, multilithing, multigraphing, mimeographing, photostating, steel die 
engraving, and similar operations for consumers, regardless of whether or not the paper 
and other materials are furnished by the consumer. 
 
 Regulation 1541(f)(1) provides that the composition of type (i.e. the setting of 
type), whether text type or display types, is the performance of a service.  Regulation 
1541(f)(2) and (3) gives examples of two kinds of composition of type – hot metal 
composition and cold type composition.  Tax does not apply to charges for such service, 
unless the service is part of the sale of printed matter in which case tax applies to the 
gross receipts from the sale of the printed matter.  In the latter case, printers may not 
deduct from the gross receipts of their sales of printed matter charges related to their 
typography work or the cost of typography to them.  Regulation 1541(f)(6). 
 
 In your case, if you were only performing the services of a typographer by 
composing type or making reproduction proofs, your charges would be nontaxable.  It 
appears, however, that you were both composing type and printing items such as napkins 
and ribbons which you sold to your customers.  Therefore, you were selling tangible 
personal property, and all of the costs of the services connected with those sales, 
including composition of type, must be included in gross receipts and cannot be 
deducted.  Rev. & Tax. Code § 6012(a) and (b) and Regulation 1541(f)(6). 
 
 It is unfortunate that your accountants did not give you correct advice concerning 
the taxability of the sale of printed materials.  The law, however, permits the Board to 
give relief only where the Board itself, under certain circumstances, has given incorrect 
advice in writing.  Rev. & Tax. Code § 6596. 
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