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Dear X-------------------: 
 

This is in response to your letter dated January 8, 1987 regarding the application 
of sales tax to sales of stamps and stamped envelopes. This is not an opinion upon which 
your client may rely pursuant to Revenue and Taxation Code section 6596 because you 
have not identified your client. If you want such an opinion, please write us again, 
identifying your client and providing us with any other relevant information.  

 
Your client will be selling at retail stamps and stamped envelopes over the 

counter and through vending machines. The stamps may be contained in folders or 
wrappers. The stamped envelopes will be either postage imprinted envelopes your client 
purchases from the United States Postal Service or envelopes purchased from private 
vendors upon which stamps are attached. I assume that all stamps and stamped envelopes 
are sold for purposes of postage and not for purposes of stamp collection. 

 
Stamps  
 

Sales tax is imposed on a retailer's gross receipts from the retail sale in this state 
of all tangible personal property unless the sale is specifically excluded or exempted from 
taxation by statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.) On the other hand, no tax is imposed on 
the charge for performance of a service, even if some tangible personal property is 
incidentally transferred. (Reg. 1501.)  

 
When a person purchases stamps for purposes of postage and not for purposes of 

collecting those stamps, that person's true object is to obtain the performance of postal 
service. The tangible personal property transferred, stamps, serve as indicia to the Postal 
Service that the postal fee has been paid. Therefore, charges received for the sale of U. S. 
Postal Service stamps purchased for purposes of postage are not subject to sales tax. (Id.) 

  
The folders or wrappers containing the stamps are “containers” under Revenue 

and Taxation Code section 6364. (Reg. 1589(a).) When containers holding only contents 
whose sales price is not subject to tax are sold with those contents, the charge for the 
container is also not subject to tax. (Rev. & Tax. Code § 6364(b).) Since the sale at 



postage stamps for postage 1s not subject to tax, neither is the sale of containers holding 
only those stamps.  

 
Envelopes  
 

Envelopes are tangible personal property the retail sales of which are subject to 
sales tax. Except as provided below, the total amounts your client receives for his sale of 
stamped envelopes at retail are subject to sales tax. (Rev. & Tax. Code §§ 6012, 6051.) 
Since the envelopes will be purchased for resale, your client may purchase them ex tax by 
issuing a resale certificate to his vendor. (Reg. 1668).)  

 
As mentioned above, postage stamps are indicia of payment for postal service. 

The face value of these postal charges, whether in the form of stamps attached to 
envelopes or postage imprinted on envelopes by the postal Service, may De subtracted 
from your client's taxable gross receipts. 

  
Since your client may compare the tax treatment of his sales of stamped 

envelopes to the tax treatment of sales by the Postal Service, to avoid any confusion I will 
also discuss taxation of sales by the Postal Service. Sales made by the United States or its 
unincorporated instrumentalities are exempt from sales tax. (Rev. & Tax. Code § 
6381(a).) The United States Postal Service is an unincorporated instrumentality of the 
United States. (Business Taxes Law Guide Anno. 505.0305 (4/23/71).) Therefore, retail 
sales made by the postal Service are not subject to sales tax. This means that even if your 
client sells the same taxable item as the Postal Service (e.g., stamped envelopes) at the 
same price, the sale by the Postal Service is not subject to sales tax despite the fact that 
the sale by your client is subject to sales tax.  

 
Vending Machines  
 

Sales tax applies to sales through vending machines of stamps and stamped 
envelopes in the same manner as discussed above. The proper manner in which sales tax 
liability for sales through vending machines must be reported is explained in Regulation 
1574, a copy of which is enclosed. One requirement is that a statement including the 
name, address, and seller's permit number of the machine's operator be affixed on each 
machine dispensing tangible personal property of a kind the gross receipts from retail 
sales are subject to tax, such as stamped envelopes. (Reg. l574(a)(1).)  

 
Please note that sales of stamped envelopes will be regarded as having been made 

on a tax-included basis only if a statement in substantially the following form is affixed 
to the machine: “All prices of taxable items include sales tax reimbursement computed to 
the nearest mill.” (Reg. 1574(8)(1).) So, for example, if a machine on which the 
foregoing statement is affixed takes in $100.00 in taxable receipts, the sales tax liability 
at the rate of 6.5% would be $6.10. If the statement 18 not affixed on the machine, the 
sales tax liability would be $6.50. 

  
Conclusion  



 
The sale of stamps for purposes of postage is not subject to tax. This Includes any 

nonreturnable container holding those stamps. The sale of stamped envelopes is SUbject 
to sales tax, with a deduction from taxable gross receipts only ~or the face value of the 
postage.  

 
Since some of your client's sales will be subject to tax, you ask why two 

companies making similar sales are not collecting tax. X---------------- holds seller's 
permit number X------------------ and is subject to the California Sales and Use Tax Law, 
including the rules and regulations discussed above. We do not have a record of a X-------
----- having applied for a seller's permit. If you will send us its address (and please check 
to make sure the name you have provided us is correct), we will be happy to investigate 
further.  

 
I note that you ask why these two companies are not collecting tax. The sales tax 

is imposed on the retailer. (Rev. , Tax. Code § 6051.) Whether the retailer collects sales 
tax reimbursement from his customer is solely a matter of contract between the retailer 
and customer. (Civil Code § 1651.1.) If your client's competitors sell through vending 
machines, the measure of their tax is determined, in part, by whether they have attached 
to their machines the statement referred to above. You may wish to look at their machines 
to determine whether they are collecting sales tax reimbursement from their customers (if 
the statement is not attached, they are not collecting reimbursement).  

 
If you have further questions, feel free to write again.  
 

Sincerely,  
 
 
David R. Levine  
Tax Counsel  

DHL:sr  
Enc.  
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