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STATE BOARD OF EQUALIZATION 

 
LEGAL D IVISION  - MIC: 82 
450 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA   
(P. O. BOX 942879, SACRAMENTO, CA 94279-0082)   
TELEPHONE:  (916) 324-2655 
             FAX: 	(916) 323-3387   

 

May 17, 1996 

Mr. C--- H. G---, Jr. 

R--- S--- & Company 

XXX --- Street 

--- ---, CA XXXXX 


Re: Sales & Use Tax Regulation 1541.5 

Dear Mr. G---: 

This is in response to your letter of January 26, 1996, in which you seek clarification on 
the application of sales and use tax to sales of certain printed materials.  In your letter you state: 

“R--- S--- & Co. is seeking clarification on the application of sales and use tax on 
the enclosed materials.  All of the enclosed materials are printed in California by 
commercial or financial printers and delivered directly by the printers to a 
fulfillment mail house located in California.  These materials are printed to the 
special order of R--- S--- & Company.  These items are then mailed by the 
fulfillment house through the United States Postal Service to clients and potential 
clients that reside 50% in state (California) and 50% out of state.  There is no cost 
to clients or potential clients for the receipt of these materials.” 

You enclosed a number of documents which I shall identify as follows: 

Item A: 	 Item A is a postcard-type self-mailer which describes the 
R--- S--- V--- P--- Growth Fund. 

Item B: 	 Item B appears to be an outside envelope with the words 
“Fund Info” printed on it as well as the R--- S--- Mutual 
Funds return address. 
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Item C: 	 Item C is a group of pamphlets which is comprised of an 
annual report dated March 31, 1994, a quarterly report 
dated June 30, 1994, a semi-annual report dated September 
30, 1994, a quarterly report dated December 31, 1994, an 
annual report dated March 31, 1995, a first quarter report 
dated June 30, 1995, and a semi-annual report dated 
September 30, 1995.  Each of these pamphlets are 
descriptive of the activities regarding the “E--- Growth 
Fund.” 

Item D: 	 Item D is a prospectus for the R--- S--- Mutual Funds. 

Item E: 	 Item E is a brochure describing the R--- S--- I--- A--- Fund. 

Item F: 	 Item F is a reply envelope. 

Item G: 	 Item G is an investment management account application 
form. 

Item H: 	 Item H is a letter-size envelope containing a return address 
for R--- S--- I--- M---. 

Section 6051 of the Revenue and Taxation Code imposes sales tax on retailers’ retail sales 
of tangible personal property in this state unless the sale is specifically exempt from tax by statute. 
The measure of tax is the gross receipts from the retail sales in this state of tangible personal 
property.  When sales tax does not apply, use tax applies to the use in California of tangible personal 
property purchased from a retailer for use in California, unless the use is specifically exempt from 
tax by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 

The sale and use of certain printed sales messages printed to the special order of the 
purchaser are exempt from sales and use tax.  The printed sales messages must be delivered by 
the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting as the agent for the purchaser, through the 
United States Postal Service or by common carrier to any other person at no cost to that person 
who becomes the owner thereof.  (Rev. & Tax. Code § 6379.5.) 

Sales and Use Tax Regulation 1541.5(a)(1) defines “printed sales messages” as catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets which are printed for the principal purpose of 
advertising or promoting the sale of goods or services. 

The “self mailer” you provided listed as Item A is a postage paid post card that contains 
information on both sides promoting the sale of the “V--- + G--- Fund.”  It is a “printed sales 
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message” because its principal purpose is that of promoting the sale of goods or services. The 
“brochure” (Item E) is a document that contains sales information about “The R--- S--- I--- A---
Fund” and satisfies the definition of a printed sales message in that its primary purpose is the 
promotion of the sale of goods or services.  The Board’s legal staff has previously taken the 
position that a prospectus (Item D) is a “printed sales message” finding that such materials are 
printed for the primary purpose of promoting the sale of goods or services.  Each of the materials 
discussed in this paragraph satisfy the other requirements for their sale to be exempt from tax 
because they are delivered to a mailing house without your gaining possession, mailed through 
the United States Postal Service, and received by a donee at no cost to that person who becomes 
the owner of the printed materials.   

Tax does not apply to charges for containers, such as envelopes, when sold with the 
printed sales messages for shipment or delivery, or when sold to persons who place the printed 
sales messages in the container and sell the printed sales messages together with the container. 
(Sales and Use Tax Reg. 1541.5(b)(7).) 

If the “outside envelope” (Item B) is used to package all of Items C, D, E, F, and G for 
mailing and it is sold with those items its sale would satisfy the requirements for the exemption 
since it is sold with the printed sales messages (Item D and Item E) for shipment or delivery of 
the printed sales messages.  On the other hand, if the “outside envelope” is purchased from one 
source while the printed sales message is purchased from another, its sale would be subject to 
tax. Further, the sale of the outside envelope is subject to tax if it is not used to ship or deliver 
printed sales messages. 

We are not sure of your use of the letter size envelope (Item H).  Assuming it is sold with 
a printed sales message such as the brochure, for shipment or delivery, the application of tax is 
the same as to the sale of Item B, discussed above. 

Subparagraph (b)(8) of Sales and Use Tax Regulation 1541.5 (copy enclosed) provides 
generally that tax applies to sales of reply envelopes and order forms unless they are sold as a 
component or integral part of the printed sales message.  Hence, in order for the sale of the reply 
envelope (Item F) to be exempt from sales tax, the reply envelope must be stapled, glued or 
otherwise affixed to the printed sales message and sold together with the printed sales message. 
We assume the mailing house ships the printed materials to the donees in the form you sent it to 
us, that is, the materials are not affixed to each other but are loosely inserted into the “outside 
envelope.” If the “reply envelope” (Item F) is not glued or stapled or in some way affixed to the 
printed sales message, the sale of the envelope does not qualify for the exemption.  The same 
analysis applies to the “application” which you provided which is listed as Item G. 

The group of documents in Item C are statements of financial condition which provide a 
“track record” of performance of the E--- G--- Fund and include disclaimers about future 
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performance.  These documents are not “printed sales messages” since their principal purpose is 
not that of advertising or promoting sales of goods or services.  Therefore, their sale, absent 
another applicable exemption is subject to sales tax. 

There are exempted from sales and use tax the sale and use of newspapers or periodicals 
that are distributed without charge and regularly issued at average intervals not exceeding three 
months, and component parts of such newspapers and periodicals.  (Rev. & Tax 
Code § 6362.7(a).)  For the purposes of section 6362.7, a "periodical" is any publication that 
appears at stated intervals at least four times per year, but not more than 60 times per year, each 
issue of which contains news or information of general interest to the public, or to some 
particular organization or group of persons.  Each issue must bear a relationship to prior or 
subsequent issues with respect to continuity of literary character or similarity of subject matter, 
and there must be some connection between the different issues of the series in the nature of the 
articles appearing in them. Each issue must be sufficiently similar in style and format to make it 
evident that it is one of a series.  The term does not include printed sales messages, shopping 
guides, or other publications of which the advertising portion, including product publicity, 
exceeds 90 percent of the printed area of the entire issue in more than one-half of the issues 
during any 12-month period.  (Rev. & Tax. Code § 6362.7(c).) 

The quarterly, semi-annual, and annual reports are reports of the financial activities of the 
E--- G--- Fund during the period reported and are cumulative in nature providing information in 
regard to that fund over the span of a year.  They contain news or information of general interest 
to the public or to a segment of the public.  Although you change the title of successive issues to 
relate to the period for which it is issued (e.g., “Quarterly Report,” “Semi Annual Report”), each 
issue is one of a series, bears a relationship to each other issue, is similar in subject matter to the 
other issues, and is similar in style and format to other issues.  Hence, we believe the reports 
qualify as periodicals.  Since you distribute the periodicals without charge, the sale of the 
periodical to you is exempt from tax. 

The sale of tangible personal property is exempt from sales tax if the retailer, as required 
by the contract of sale, ships property outside California by means of the retailer’s facilities or by 
delivery to a common carrier or to a forwarding agent whether hired by the purchaser or not for 
shipment to the out-of-state point.  A forwarding agent is a person or firm regularly engaged in 
the business of preparing property for shipment. (Sales and Use Tax Reg. 1620(a)(3)(B).)  If, 
however, the property is delivered to the purchaser or the purchaser's representative in this state, 
sales tax applies whether or not the purchaser immediately transports the property to an out-of-
state point. (Sales and Use Tax Reg. 1620(a)(3)(A).) 

Notwithstanding the other applicable exemptions noted above, the sale of the fifty 
percent of all printed materials which are sent out of state may also be exempt.  We note that 
fifty percent of the printed materials is mailed to clients outside the state of California by the 
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mailing house.  We assume that your contract for sale requires shipment of that printed matter to 
an out-of-state point.  We also note that you hire a forwarding agent (mailing house) who ships 
the printed matter out-of-state.  Therefore, since we have assumed that you have a contract which 
requires the seller to ship the printed materials out of state and you hire a forwarding agent for 
that delivery, the sale of that fifty percent is exempt from tax since all the requirements for the 
interstate commerce exemption are met. 

If the assumptions made herein are incorrect, then the information provided does not 
apply. If you have any further questions in regard to the matters addressed herein, please do not 
hesitate to write again. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Staff Counsel 

AIP:cl 

Enclosure (Reg. 1541.5) 

cc: San Francisco District Administrator 


