
 
 
 
 

 

 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 

 

 
 

 
 
 

 

 432.0072.200STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-6450 

 

 January 9, 1989 

Mr. J--- H. M---

M--- C--- C---, Inc. 

XXX --- ---

---, CA XXXXX 


Dear Mr. M---: 

This is in reply to your November 11, 1988 letter regarding the application of tax to charges 
for printed sales messages. Specifically, you asked the following questions: 

“Specific Reference to (d)(5) 

Question: Would the transaction still qualify as a tax exempt transaction 
assuming it met all the other requirements if the company contracted separately 
with an agency to do the mechanical through the color separation process and the 
printed doing the printing with each company billing separately or does there have 
to be one billing either from the printer for the entire job or the agency for the 
entire job.” 

Sales and Use Tax Regulation 1541.5 is based on Revenue and Taxation Code section 
6379.5, which provides: 

“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from 
the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed 
sales messages for goods and services printed to the special order of the purchaser 
and mailed or delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting 
as the agent for the purchaser, through the United States Postal Service or by 
common carrier to any other person at no cost to that person who becomes the 
owner thereof.” 
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Under the facts you gave, if the company contracted to buy a mechanical from an 
advertising agency, the sale by the advertising agency would not qualify as a sale of printed sales 
messages.  Rather, only the printer’s sale of the printed matter could qualify as exempt under section 
6379.5. 

You then asked for our opinion as to the application of tax to the following hypothetical: 

“Agency purchases for resale photography, art and other products or services that 
become a component part of the finished product, passes title to company prior to 
any use by Agency. Agency partially develops product in one geographical area, 
ships it to another geographical area, both in California, for completion by another 
contractor working for agency who, in turn, ships to an out-of-state printer who 
prints the insert and ships it directly to California newspapers for distribution with 
an exempt certificate from the customer.  Customer is billed for mechanical/color 
separation separately from the printing.” 

We assume that, in this case, the company is contracting only with the advertising agency 
for the purchase of the printed matter.  Under the facts you provide, the application of tax to the 
advertising agency’s charge for the photography, art, and other property it purchases for resale 
depends upon whether the advertising agency makes any use of the property in California prior to 
shipping it out of state.  For example, if the advertising agency produces, or has the subcontractor 
produce, a color separation in California, the photography and art do not become an ingredient or 
component part of the color separation.  The image embodied in the photograph or art is only 
reproduced in the color separation, and the photograph or art is used as a printing aid in producing 
the color separation. Since the advertising agency sells the photograph and art prior to such use, and 
the sale is in California, sales tax applies to the advertising agency’s sale of the printing aids.  This 
is true regardless that the sale of the color separation may be exempt from sales tax as a sale in 
interstate commerce (Rev. & Tax. Code § 6396) and that the sale or use of the printed matter may 
qualify for exemption under either section 6379.5 as a sale or use of a printed sales message, or 
section 6362 as a sale or use of a component part of a newspaper.  See Sales and Use Tax 
Regulation 1541, Printing and Related Arts, at subdivision (e)(2).   

We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free to 
write again.   

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Tax Counsel 

RLD:sr 


