
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 
 

 
  

 
 

 
 

 

 
  

 
 
 

432.0078STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

 

  November 21, 1991 

Ms. S--- L--- 

S--- E---, Inc. 

XXXX --- Road 

--- ---, CA XXXXX 


Dear Ms. L---: 

This is reply to your September 6, 1991 letter regarding the application of sales tax to 
sales of publications to you by your printer. 

You provided sample copies of “Century 21 Homes Magazine and “California Homes”. 
You believe that the sales to you qualify for exemption from sales tax pursuant to Sales and Use 
Tax Regulation 1541.5, Printed Sales Messages. 

You note that you do not mail the printed sales messages; you pay outside vendors to 
deliver the publications free to the public. The publications are shipped to your parking lot 
where the independent contractor picks them up to deliver.  You note that you are requesting our 
opinion for the application of tax to the time prior to July 15, 1991.   

The application of sales tax to the sale of printed sales messages was not changed on and 
after July 15, 1991. On that date, the exemption for the sale of certain newspapers and 
periodicals was repealed. However, the publications you sent for our review are printed sales 
messages, not newspapers or periodicals, and the application of tax to the sale of the publications 
remains the same on and after July 15, 1991.   

The basis for exemption from sales tax for the sale of printed sales messages is Revenue 
and Taxation Code section 6379.5 which provides: 

“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from 
the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed 
sales messages for goods and services printed to the special order of the purchaser 
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and mailed or delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting 
as the agent for the purchaser, through the United States Postal Service or by 
common carrier to any other person at no cost to that person who becomes the 
owner thereof.” 

We believe that, under the facts you describe, the sales do not qualify for exemption. 
Since the publications are sent to your premises, they are not sent to “any other person at no cost 
to that person who becomes the owner thereof.”  The Board has taken the position that tax 
applies to sales of printed sales messages which are delivered to the purchaser.  Your 
immediately turning the directories over to an independent contractor to the deliver to the 
recipients does not provide a basis for exemption.   

You sent sample copies of two other publications, “Coastal Homes/Santa Cruz County” 
and “Property Pages”. You note that these are samples of books that are exempt already.  If the 
publications are delivered in the manner described in your letter, we disagree that the sale of the 
publications is exempt from tax pursuant to section 6379.5 and Regulation 1541.5. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 


