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 April 2, 1996 

 
 
 
 
 
Mr. R--- S---, Controller 
W--- C--- P--- Inc. 
P. O. Box XXXX 
---, CA XXXXX 
 
 Re: Sales and Use Tax Annotation 432.0121 
  SY -- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. S---: 
 
 This is in response to your letter dated February 20, 1996, in which you analyzed Sales 
and Use Tax Annotation 432.0121 in relation to Sales and Use Tax Regulation 1541.5.  You 
state: 
 

“It appears that this annotation directly contradicts itself and is in conflict with the 
intent of 1541.5. 
 
“The annotation states that the printed sales messages are not printed to the 
special order of the purchaser.  If not the purchaser then who?  It can’t be the 
advertisers - they are the publisher’s customers and are not involved in the 
printing contract any more than a passenger on an airline is involved in the 
decision of which brand of fuel to use.  The passenger is paying for space on the 
plane and the advertiser is paying for space in the printed sales message.  The 
passenger expects to get safely to a destination, the advertiser expects that his 
message will be read by a select audience. 
 
“It is the publisher who determines the mix of editorial and advertising along with 
the ‘look and feel’ of the printed sales message itself.  He knows that his 
publication will live or die based [on] his decisions regarding the content, format 
and distribution of the Shopping Guide.  So by definition, the printed sales 
message is printed to the special order of the publisher.” 
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 We understand that you are currently involved in an audit.  Generally, the State Board of 
Equalization’s legal staff policy is to not respond to questions posed by taxpayers who are in the 
midst of an audit.  However, in checking with the district office, the question you ask does not 
involve any of the issues that have been raised in the audit. 
 
 As you know, section 6051 of the Revenue and Taxation Code imposes the sales tax on 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  The measure 
of tax is the gross receipts from the retail sales in this state of tangible personal property.  Section 
6007, in part, provides that a retail sale means a sale for any purpose other than resale in the 
regular course of business in the form of tangible personal property.  There are certain specific 
exemptions provided under the law for specific retail sales.  One such exemption is contained in 
Revenue and Taxation Code section 6379.5 which provides the following exemption from the 
sales tax for the sale of printed sales messages: 
 

“There are exempted from the taxes imposed by this part the gross receipts from 
the sale of, and the storage, use, or other consumption in this state of catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets consisting substantially of printed 
sales messages for goods and services printed to the special order of the 
purchaser and mailed or delivered by the seller, the seller's agent, or a mailing 
house, acting as the agent for the purchaser, through the United States Postal 
Service or by common carrier to any other person at no cost to that person who 
becomes the owner thereof.” 

 
Sales and Use Tax Regulation 1541.5 is this Board’s interpretation of section 6379.5.  As you 
noted, the State Board of Equalization’s legal staff took the following position expressed in 
Business Taxes Law Guide Annotation 432.0121:  
 

“Shopping guides published periodically, which do not qualify as newspapers or 
periodicals, are distributed free of charge by the publisher who obtains revenue 
from the sale of advertising space in the shopping guide.  Although these 
shopping guides are used principally to advertise goods and services, they do not 
meet the test of `printed sales messages’ provided in Regulation 1541.5(a)(2), 
because they are not `printed to the special order’ of the purchaser.  Under these 
circumstances, the publisher is the consumer of these shopping guides and owes 
tax with respect to the paper and ink used to produce them.”   

 
 We do not agree with your analysis or your conclusion that the annotation contradicts 
itself and is in conflict with the intent of Sales and Use Tax Regulation 1541.5.  In the facts 
described in the annotation, the publisher/printer produces printed material which qualifies as a 
printed sales message in that it is printed for the principal purpose of promoting the sale of goods 
or services.  However, in order to qualify for the exemption, the printed matter must be printed to 
the special order of the purchaser and mailed or delivered by the seller (i.e. the printer) to 
someone other than the purchaser pursuant to the requirements of section 6379.5.  The publisher 
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of the shopping guide described in the annotation is merely selling advertising space to 
advertising customers.  The described transaction does not involve the sale of printed material to 
the special order of the purchaser since at no time does the publisher transfer title of the shopping 
guide to the customer/advertiser.  As such, the publisher is the consumer of the shopping guide.  
It follows that the publisher must pay tax on the purchase of the materials used to produce the 
publication. We believe the annotation is correct. 
 
 We believe there is no conflict with the intent of Sales and Use Tax Regulation 1541.5 
since a publisher may purchase printed materials from a California printer the sale of which, if 
the requirements for the exemption are met, is not subject to sales tax.  Therefore, a printer in 
California is on the same footing as a printer in Nevada vis-à-vis the sale of printed sales 
messages to a purchaser.  The goal of providing the “level playing field” that you describe in 
your correspondence is therefore achieved. 
 
 I trust that this response satisfies your needs.  If you have any additional questions, please 
do not hesitate to write again. 

 
Yours very truly, 
 
 
 
Anthony I. Picciano 
Staff Counsel 
 

AIP:cl 
 
 
cc: --- --- District Administrator (--) 
 Mr. Bud Jones, --- District Office (---) 


