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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION – MIC: 82 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 
TELEPHONE (916) 324-2655 
FAX (916) 323-3387 

March 8, 1996 

Mr. D--- L--- 

L---, G---, S--- & Co. 

XXXXX --- Road, Suite XXXX 

---, CA XXXXX 


Re: Sales & Use Tax Regulation 1541.5 

Dear Mr. L---: 

This is in response to your January 19, 1996 letter, regarding the application of Sales and 
Use Tax Regulation 1541.5 to your client’s activities.  In your letter you state: 

“Our client, a corporation to be formed in California, will be a marketing 
consultant. Most of the revenue will be generated by charging a fee for our 
client’s opinion on various campaigns that consumer companies will solicit for 
help in determining whether television or print or other advertising media would 
be most beneficial. 

“It is contemplated that various consumer companies would select the media of 
printed material inserted in monthly billing statements sent to customers.  Our 
client might possibly then act as a print broker, obtaining the camera ready item to 
be printed from the consumer company and arranging to have it printed.  The 
print company (unrelated as to ownership or control to our client or the consumer 
company) would deliver the printed flyers to a mail house.  The mail house would 
merge the flyers and the consumer company’s billing into an envelope, affix 
postage and deliver to the U.S. Post Office for mailing. 

“My query concerns the interpretation of Regulation 154[1].5--Printed Sales 
Messages. Section B, Application of Tax, states that sales tax does not apply if: 

“Printed to the special order of the purchaser 
“Mailed by the seller’s agent through the US Post Office 
“Received by recipient at no cost who then owns it 
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“Our client’s customer may not know exactly how many billing statements are to 
be mailed out when the order for the printed material is placed; new customers are 
added daily.  To accommodate all anticipated envelopes, however, when the order 
is placed an extra 3% will be requested to be printed and delivered to the mail 
house. Those that remain will be destroyed by the mail house. 

“For example, assume that consumer company A has 175,325 customers in their 
data base with credit cards. Of those, an average of 151,000 receive billings each 
month, but the 151,000 are different customers since only those who charge are 
sent billings. The average of 151,000 has increased each month by a factor of 
3%. Consumer company A orders the printed material inserts in October for 
December billing inserts, and to be certain that sufficient are available 165,000 
are ordered. The mail house stuffs and delivers 160,000 and has 5,000 left over 
when completed.  They destroy the 5,000 since the flyers are time date sensitive 
and not to be used again. Although these 5,000 do not meet the criteria of the 
second and third requirements listed on page one of the letter, I believe the entire 
billing to consumer company A is not subject to sales tax. 

“It is impossible for the consumer company A to know exactly how many 
customers to print flyers for, and an insufficient number of flyers would not serve 
them well. 

“It is anticipated that the billing to consumer company A for the 165,000 flyers 
will be done pursuant to Regulation 154[1].5 and not be subject to sales tax.  Am I 
correct in my interpretation of the Regulation?  If not, why not and how can the 
sales transaction by client be changed to make the sale not subject to sales tax?” 

Section 6051 of the Revenue and Taxation Code imposes sales tax on retailers’ retail 
sales of tangible personal property in this state unless the sale is specifically exempt from tax by 
statute or is a sale for resale in the regular course of business.  The measure of tax is the gross 
receipts from the retail sales in this state of tangible personal property. When sales tax does not 
apply, use tax applies to the use in California of tangible personal property purchased from a 
retailer for use in California, unless the use is specifically exempt from tax by statute.  (Rev. 
& Tax Code §§ 6201, 6401.) 

As you noted above, the sale and use of certain printed sales messages printed to the 
special order of the purchaser are exempt from sales and use tax when the printed sales message 
are delivered by the seller, the seller’s agent, or a mailing house, acting as the agent for the 
purchaser, through the United States Postal Service or by common carrier to any other person at 
no cost to that person who becomes the owner thereof.  (Rev. & Tax. Code § 6379.5.) 

Sales and Use Tax Regulation 1541.5(a)(1) defines “printed sales messages” as catalogs, 
letters, circulars, brochures, and pamphlets which are printed for the principal purpose of 
advertising or promoting the sale of goods services. 
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You describe the printing as “flyers” which are inserted in monthly billing statements. 
Without having a copy of the “flyer” to which you refer, we cannot determine whether it 
qualifies as a “printed sales message.”  However, we shall assume the “flyers” are printed for the 
principal purpose of advertising or promoting the sale of goods or services and qualify as 
“printed sales messages.”  The remainder of this discussion will be based on that assumption. 

You mention that your client may act as a “print broker”.  We understand you mean that 
your client will contract with a printer for the printed material and then sell that printed material 
to your client’s customer. We assume your client, when acting as a printing broker, will 
purchase the printed material for resale. In which case, sales tax will not apply to the sale of that 
printed material to your client.  However, when your client is acting as a printing broker, its sales 
of the printed material are retail sales subject to sales unless the sale is exempt.  Since the printed 
matter is a printed sales message printed to the special order of your client’s customer, is mailed 
through the United States Post Office by a mailing house to a recipient who becomes the owner 
at no cost, the exemption provided for the sale of printed sales messages applies.  Hence, your 
client would not incur any sales tax liability on such a sale.  

A purchaser does not incur tax liability for material which was purchased for resale but 
has become unsalable and is discarded.  (Bus. Taxes L. Guide Annot. 280.0660, 11/28/66.) 
Similarly, sales for incorporation into a finished product are sales for resale even with respect to 
the sale of that portion lost or wasted in the manufacturing process, and no tax is due as a result 
of the disposal of that waste. (Bus. Taxes L. Guide Annot. 440.1880, 5/26/52.)  We believe the 
application of tax is the same as to the disposal of the waste generated by overprinting the 
“flyers”. That is, under the specific facts set forth above, the sale of the printed materials is 
exempt from tax including that material which becomes waste.   

We have made several assumptions in order to respond to your question.  If those 
assumptions are incorrect, then our answer to your question may also be incorrect.  If you have 
any further questions in regard to this matter, please do not hesitate to write again. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Staff Counsel 

AIP:cl 

cc: Van Nuys District Administrator 


