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  May 10, 1995 
 

Mr. J--- L---

A--- C---

XXX --- Highway, Suite -XX 

--- ---, CA XXXXX 


Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. L---: 

This is in response to your letter received by us on March 15, 1995 regarding the 
application of tax on automobiles shipped overseas.  You state: 

“I am a licensed auto dealer wanting to export new 95 autos overseas.  The 
new car franchised dealer is required by the factory to collect tax and license on 
all vehicles sold wholesale or retail. I am not able to purchase this vehicle in the 
name of my business due to factory restrictions so I have to register the vehicle in 
my own name.” 

 You ask: 

“If the vehicle is picked up at the new car franchise dealer by a PCC licensed 
trucking company and taken directly to the port and loaded on a boat, can I later 
request and receive a refund on the tax money with all proper documentation i.e., 
trucking receipt and Bill of Lading from shipping company.  Please let me know 
if the names on the bill of lading make a difference or not or whether it goes only 
to the id number of the car exported ....  I would also like to know if I request a 
refund from the new car franchised dealer and am denied, can I be guaranteed 
(with proper paperwork) a refund from the state?” 
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Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price 
of property purchased from a retailer for the storage, use, or consumption of property in 
California. (Rev. & Tax. Code § 6201, 6401.) 

We understand from your letter that you are purchasing vehicles inside this state for the 
purpose of reselling them to customers outside the country.1  You state that the franchised dealer 
will not allow you to purchase these vehicles on an extax basis.  That is, the dealer is treating its 
transactions with you as taxable sales and is collecting tax reimbursement from you measured by 
its gross receipts from each sale. 

You ask if you can file a claim for refund with this Board for the amount of tax 
reimbursement you pay to the dealer.  As set forth above, California’s sales tax is imposed on the 
retailer. (Rev. & Tax. Code § 6051.) An amount paid by the purchaser to the retailer to 
reimburse the retailer for that sales tax is a matter of contract between the retailer and the 
purchaser. (Civ. Code § 1656.1.) That is, an amount paid to the retailer by the purchaser 
itemized as “sales tax” is not, in fact, sales tax imposed by the state on the purchaser.  The 
purchaser has no standing to file a claim for refund with the Board for such amounts since the 
purchaser made no payments of sales tax to the Board.  Instead, the retailer is the only person 
who may file a claim for refund of sales taxes which the retailer believes it overpaid.  When a 
retailer has collected reimbursement for sales tax the retailer claims it overpaid to the Board, the 
Board will not grant a refund unless the retailer refunds any such reimbursement to the 
purchaser. (Rev. & Tax. Code § 6901.5; Reg. 1700(b)(2).)  In your situation, only the new car 
dealer (and not you) may make a claim for refund of taxes to this Board. 

Based on the foregoing, the dealer may file a claim for refund if its sale of a vehicle to 
you was not a sale at retail. A “retail sale” means a sale for any purpose other than resale in the 
regular course of business in the form of tangible personal property.  (Rev. & Tax. Code § 6007.) 
 If the dealer can establish that you did not use the vehicle prior to reselling it to a third party, the 
dealer may be entitled to a refund of the sales tax it paid to this Board on its sale to you even if it 
did not accept a resale certificate from your company.   

  We assume that you or your company will not use these vehicles inside this state prior to reselling them to your 
overseas customers. 
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The dealer also may file a claim for refund if its sale of a vehicle to you was not subject 
to tax pursuant to the exemption set forth in Revenue and Taxation Code section 6396.  That 
provision exempts sales in this state from sales tax when goods are shipped outside the state 
under specific conditions. These conditions are explained in Regulation 1620(a)(3)(B) as 
follows: 

“Sales tax does not apply when the property pursuant to the contract of sale, is 
required to be shipped and is shipped to a point outside this state by the retailer, 
by means of: 

1. Facilities operated by the retailer, or 

2. Delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding 
agent, whether hired by the purchaser or not, for shipment to such out-of-
state point. As used herein the term ‘carrier’ means a person or firm 
regularly engaged in the business of transporting for compensation 
tangible personal property owned by other persons, and includes both 
common and contract carriers.  The term ‘forwarding agent’ means a 
person or firm regularly engaged in the business of preparing property for 
shipment or arranging for its shipment.  An individual or firm not 
otherwise so engaged does not become a ‘carrier’ or ‘forwarding agent’ 
within the meaning of this regulation simply by being designated by a 
purchaser to receive and ship goods to a point outside this state ....” 

This means that if the dealer can establish that it actually shipped the vehicle outside the state or 
directly to a carrier, customs broker, or forwarding agent for out-of-state shipment pursuant to a 
contract of sale with you and neither you nor your agent obtained possession of the vehicle 
inside California, the dealer may be entitled to a refund of the sales tax it paid to this Board. 

The only other provision relevant to your situation is the tax-paid purchases resold 
deduction explained in Regulation 1701 (copy enclosed).  This provision prevents the imposition 
of two California taxes on a series of transactions when only one of the transactions is regarded 
as a retail sale under California law. That is, if a person pays tax or tax reimbursement when 
purchasing property and then resells that property prior to any use, that person may take a 
deduction against that person’s California tax liability on the resale of the property. The 
only claim for refund authorized in connection with this deduction is when a person does not 
take a tax-paid purchases resold deduction in the proper quarter.  Such refund would be of the 
taxes that person paid that would have been offset by the taking of the deduction in the proper 
quarter. If the person does not resell the property in a transaction subject to California sales or 
use tax, there is no tax liability against which to take the deduction.  This means that if you paid 
sales tax reimbursement when you purchased a vehicle and then resold that vehicle outside this 
state such that California sales or use tax would not apply, the tax-paid purchases resold 
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deduction (or related refund) is not available to you. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

Enclosure - Reg. 1701 

cc: --- --- District Administrator - -- 




