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March 26, 1996 

Mr. J--- P. K---
--- & --- LLP 
XXX --- ---, Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX-XXXX 

Re: 	 J. J. K--- & A---s, Inc. 
Account No. SC OH XX-XXXXXX 

Dear Mr. K---: 

This is in response to your letter dated February 13, 1996 in which you state: 

“I have received your letter dated [January] 25, 1996 regarding the 
application of Revenue and Taxation Code section 6487.05 in the above-
referenced matter.  Your letter  indicates the Board’s agreement with my analysis 
that the section applies to audit periods prior to January 1, 1995.  However, you 
take the position that the section provides a three year statute of limitations only 
for taxpayers who registered after January 1, 1995.  Thus, you propose to apply an 
eight year statute of limitations in the above-referenced case, solely because 
J. J. K--- registered with the Board in January of 1994.” 

You then state your belief that there is no support for the position that the statute section 
applies only where a retailer has registered on or after January 1, 1995. 

As explained in my letter to you dated January 25, 1996, Revenue and Taxation 
Code section 6487.05, entitled “Deficiency  determinations; unregistered out-of-state retailers,” 
limits the statute of limitations to three years with respect to certain specified out-of-state 
retailers who would otherwise be subject to the eight-year statute of limitations.  Under 
subdivision (a) of section 6487.05, a “qualifying retailer” is a retailer that meets all of the 
following conditions: 
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“(1)	 The retailer is located outside this state, and has not previously registered 
with the Board. 

“(2) 	 The retailer is engaged in business in this state, as defined in section 6203. 

“(3) 	 The retailer voluntarily registers with the Board.   

“(4) 	 The retailer has not been previously contacted by the Board or its agents 
regarding the provisions of section 6203.  

“(5)	 As determined by the Board, the retailer's failure to file a return or failure 
to report or pay the tax or amount due required by law was due to 
reasonable cause and was not a result of negligence or intentional 
disregard of the law, or because of fraud or an intent to evade the 
provisions of this part.” 

As the title of the statute section indicates, the purpose of section 6487.05 is to encourage 
registration of unregistered out-of-state retailers; that is, retailers that were not yet registered by 
the operative date of the statute: January 1, 1995.  It certainly cannot be said that a retailer 
already registered in California was encouraged to do so by a statute that was adopted after that 
retailer’s registration. This interpretation is consistent with the conditions set forth in 
subdivision (a)(1) of the statute section, and with previous opinions written by the Legal 
Division in which we have concluded that retailers that registered before January 1, 1995 do not 
come within the protection of section 6487.05.  Our records show that your client registered 
with this state in January of 1994; therefore, section 6487.05 does not apply in your client’s 
circumstances.   

Further, subdivisions (a)(3) and (a)(4) of section 6487.05 require that in order to meet the 
definition of a “qualifying retailer,” a retailer must voluntarily register with the Board without 
previously having been contacted by the Board or its agents regarding the provisions of 
section 6203.  Our records indicate that Board employees sent J. J. K--- & A---, Inc. a 
registration inquiry dated August 17, 1993 regarding the provisions of section 6203.   

Since your client has failed to meet all of the conditions set forth in subdivision (a) of 
section 6487.05, it is not a “qualifying retailer” under that section;  therefore, your client does 
not come within the protection of section 6487.05.  This means that, as stated in my previous 
letter to you, the three year limitations period specified in section 6487 applies with respect to 
the quarters at issue for which your client has filed California sales and use tax returns.  With 
respect to the quarters under consideration for which your client did not file returns, the eight 
year limitations period specified in section 6487 applies.   
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I hope this letter is of help to you in clarifying our interpretation of section 6487.05 as it 
applies to your client’s circumstances.  If you have further questions, please feel free to write 
again. 

Sincerely, 

Kelly W. Ching 
Staff Counsel 

KWC:cl 

cc: 	Out-of-State District Administrator (OH) 

Mr. John Gibbs (OH) 

Ms. Debra A. Stadler (OHA) 



