
State of California Board of Equalization 

490.0477 
Memorandum 

To: Mr. Glenn Bystrom Date: July 10, 1996 

From: Gary Jugum 

Subject: Non-Attorney Opinions 

I have reviewed Bob Nunes’ memorandum of August 5, 1988 to REDACTED TEXT. 

We are in agreement with his conclusion, as follows: 

Optional Service Contract - Replacement Units.  Under an optional service contract, a firm 
provides next day delivery of a replacement unit for any failed equipment.  The replacement unit 
becomes the customer's property and the customer's unit becomes the firm's property.  The unit 
which is replaced is repaired and becomes part of the replacement inventory.  If the unit replaced 
is found not to be defective, the customer is charged.  The division providing the replacements is 
located outside California.  The contract falls within the purview of regulation 1546(b)(3)(C).  The 
firm is the consumer of property used to fulfill its obligations under the contract.  Since the firm 
completes its obligation under the contract when the replacement unit is delivered to the carrier 
the “use” occurs outside of California.  Since no use occurs in California, no use tax is due.   

If the unit is not defective and a charge is made, the firm must collect use tax on exchange units 
shipped to California.  8/5/88  
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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
916-445-1441 

 August 5, 1988 

Mr. REDACTED TEXT 
Manager 
State Sales/Excise Taxes 
REDACTED TEXT 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

The contents of your letter of July 6 together with the related contracts have been discussed 
with the legal staff. 

You indicated that REDACTED TEXT enters into optional service contracts on portable 
low-end workstation products.  The contract provides for a replacement of any failed equipment 
through next day delivery.  This is accomplished by furnishing the customer with a replacement 
unit which becomes his or her property.  In turn, the defective unit becomes the property of 
REDACTED TEXT.  The unit which is replaced is repaired and subsequently becomes a part of 
the replacement unit inventory.  Initially, the replacement inventory will be stocked with new units 
in order to start the program.   

The replacement units are expensed at the time they are made available for replacement 
purposes.  They are not carried as a “book inventory”.  On the other hand, the parts used to repair 
the units are carried as a part of a book inventory.  I assume that, at the time parts are withdrawn 
from inventory to repair units, the parts are expensed.   

You also indicated that on occasion the returned unit will be found to not be defective.  In 
these cases, a charge is made to the customer.   

You believe Regulation 1546 (b)(3) (C) is applicable to the replacement of defective units 
and REDACTED TEXT is the consumer of the parts and materials used in fulfillment of the 
optional service contract.   

You ask the following questions: 

1. Assuming REDACTED TEXT is the consumer, would the “taxable moment” occur 
when the property is withdrawn from resale inventory in fulfillment of the warranty 
or contract obligation, in this case, REDACTED TEXT Oregon. 

2. If the customer is located in California and the equipment is shipped to California, 
would REDACTED TEXT be the consumer of the exchange unit in California? 
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3. To further complicate the situation and assuming that REDACTED TEXT is the 
consumer of the exchange unit, at material cost, what would be the basis for tax 
liability if the unit had already been in California as a replacement unit (and tax 
paid)? 

4. Under the present program, the service center is located in REDACTED TEXT, 
Oregon, but “what if” the service center was located in California.  What would be 
the basis for our tax liability? 

We agree that the service contract between REDACTED TEXT and its customer falls 
within the purview of Regulation 1546 (b)(3)(C).  Accordingly, REDACTE TEXT is the consumer 
of property used to fulfill its obligations under the contact.   

I do not believe the “taxable moment” theory has application to this situation.  Generally, 
that approach is used to determine if there is any incident within the taxing state which provides a 
basis for taxation.  In this particular instance, I believe the appropriate issue is whether the property 
was purchased for “use” in California.  The fact that there may have been some “use” or “taxable 
moment” outside the State would not necessarily resolve the issue.   

With this thought in mind, we believe that the person “using” the property in these 
transactions is REDACTED TEXT.  As the consumer under Regulation 1546, it is responsible for 
any tax due on the transaction.   

The “use” of the property first occurs when it is committed to meeting the requirements of 
the optional service contract.  Since some of the replacement units may be “sold” to customers 
because the unit was not defective, we believe that the replacement unit “inventory” and the repair 
part inventory is not committed to performance under the contract until such time as the 
replacement unit is removed from inventory for shipment to the customer.   

Under the contract, REDACTED TEXT is obligated to “ship, freight prepaid, replacement 
products with the next day delivery by a premium air freight carrier”.  Under the Uniform 
Commercial Code, REDACTED TEXT completes its obligation under the contract upon delivery 
to the carrier.  Accordingly, its “use” occurs completely outside of the State.  Since no “use”, 
occurs in California, no use tax is due. 

On the other hand, if the unit is not defective and a charge is made to the customer, 
REDACTED TEXT must collect use tax from its customer on exchange units shipped into 
California.   

With respect to your question concerning whether REDACTED TEXT would be the 
consumer of the exchange units, we believe that it is.  However, the issue as to whether this would 
result in a use tax would depend on whether the customer transferring the unit was a “retailer.  If 
the person was a retailer, any use tax due would include the “sales price” of the exchange unit.  
Obviously, determining such a “sales price” would be difficult since the “consideration” paid for 
the exchange unit is unspecified in the contract.  In the absence of information to the contrary, we 
would accept evidence as to the value of like property in similar condition as a reasonable 
determination of the sales price.   
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Finally, with respect to REDACTED TEXT’s tax liability.  If the service center were 
located in California, it would be our position that the “use” of the units occurred in California and 
tax would apply to all parts and materials sued in performance under the contracts; notwithstanding 
that some units are subsequently shipped out-of-state.  The measure of tax would include the “sales 
price” of the exchange units acquired from “retailer” customers and subsequently repaired for use 
under the service contract. 

If you need additional information, please let me know. 

Sincerely, 

Robert Nunes 
Chief of Field Operations 

RN:ls 

bc: Mr. Gary Jugum 
Mr. Don Hennessey 
Mr. Glenn Bystrom – w/incoming correspondence 




