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   August 7, 1995 
 

Mr. S--- D. E---

W--- C--- C--- C--- Inc. [WCCC] 

X --- --- ---, Building ---

---, CA XXXXX 


Re: 	 SR -- XX-XXXXXX 

W--- C--- C--- C--- Inc. 


Dear Mr. E---: 

This is in response to your letter dated June 19, 1995 regarding the application of tax on 
W--- C--- C--- C---, Inc.’s (“WCCC”) exchange of a customer’s defective boat. 

 You state: 

“We are a Boat Distributor and have a customer whose 1994 unit is faulty 
or more simply a ‘Lemon’....  [¶] Our intention is to take the customer’s 
1994 Unit back giving full credit on the purchase price and provide them with a 
1995 Unit at a slight price increase....” 

 You ask: 

“1) How do we go about charging the customer Sales tax only on the 
difference in price, 2) Are there any special procedures we need to follow so that 
the transaction is property documented for a State Board Auditor, and 3) Is it truly 
‘implied’ that the ‘Lemon Law’ can be applied to a vessel[?]” 
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Discussion 

Your letter asks a series of questions regarding the application of tax on a particular 
transaction between WCCC and a particular customer.  For purposes of clarity, we will consider 
your questions in somewhat inverse order.   

“3) Is it truly ‘implied’ that the ‘Lemon Law’ can be applied to a vessel[?]”1/ 

No. The provisions of California’s Lemon Law relate to a manufacturer’s obligation to 
replace or make restitution to the buyer of a new motor vehicle when a manufacturer is unable 
to service or repair a new motor vehicle to conform to the applicable express warranties after a 
reasonable number of attempts.  (Civ. Code § 1793.2(d)(2).)  The term “new motor vehicle” is 
defined in Civil Code section 1793.22(e)(2) and includes, among other things, “a new motor 
vehicle which is used or bought for primarily for personal, family, or household purposes.” 
Boats, however, are defined under Vehicle Code section 9840(a) as “vessels” and generally 
consist of “every description of watercraft used or capable of being used as a means of 
transportation on water....” Since the provisions of Civil Code section 1793.2(d)(2) are specific 
to motor vehicles and not vessels, the California Lemon Law does not apply to WCCC’s sales of 
boats. 

“1) How do we go about charging the customer Sales tax only on the difference 
in price[?]” 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement 
from the customer if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.) 

The amount of sales tax owed by WCCC depends on the circumstances surrounding the 
specific transaction with its customer.  You state that it is WCCC’s intent to take back the 
customer’s 1994 boat and provide it with a 1995 boat at a slight price increase.  We cannot 
determine from your description, however, the basis for such a transaction.  That is, we cannot 
determine whether this transaction is pursuant to a warranty obligation of WCCC or the boat 
manufacturer, whether the transaction is a return of merchandise (and sale of a new boat), or 
whether WCCC is providing a credit to its customer for the defects in the 1994 boat for use 
toward the purchase of a new 1995 boat. As such, we will discuss how tax applies in each of 
these situations as set forth below. 

1/ This question was previously asked by WCCC via letter dated November 13, 1990.  A letter response was 
prepared by Senior Tax Auditor Arden Taube dated December 17, 1990.  Our present response does not differ from 
the response given in the December 17, 1990 letter. 
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Warranty Obligation 

As noted above, the provisions of the California Lemon Law do not apply relative to the 
sale of boats. Nevertheless, it is unclear from your letter whether WCCC or the boat 
manufacturer is replacing the boat based on a warranty with the customer.  Pursuant to 
subdivision (c) of Regulation 1655 (copy enclosed), a person obligated under a mandatory 
warranty may purchase materials and parts furnished under the warranty extax for resale while a 
person obligated under an optional warranty is the consumer of the materials and parts furnished 
under the warranty. A warranty is mandatory when the buyer, as a condition of the sale, is 
required to purchase the warranty from the seller.  (Reg. 1655(c)(1).) The warrantor has the 
burden of establishing that property is being replaced pursuant to a warranty and is not a trade-in 
towards the purchase of new property. 

If WCCC or the boat manufacturer is satisfying a warranty obligation to the customer by 
replacing the entire boat, the general transaction stream of the replacement is as follows.  The 
manufacturer sells WCCC a boat for resale.  Pursuant to the warranty, WCCC transfers the boat 
to the customer either on its own behalf or on behalf of the manufacturer.  If the warranty was 
mandatory and from WCCC, WCCC is deemed to have purchased the replacement boat from the 
manufacturer for resale and no tax is due on that transaction because WCCC is regarded as 
having sold the boat as part of its original sale subject to the mandatory warranty.  If the 
warranty was mandatory and from the manufacturer, the manufacturer purchases the replacement 
boat back from WCCC for resale and WCCC then transfers it to the customer on behalf of the 
manufacturer.  No tax is due on the sale to the manufacturer since the manufacturer is deemed to 
have purchased the replacement boat for resale and is regarded as having sold the boat through 
WCCC as part of its original sale subject to the mandatory warranty.  If the warranty is optional, 
the entity obligated under the warranty is the consumer of that boat.  The sale to that person, 
whether it is WCCC or the manufacturer, is the taxable retail sale.  The “slight price increase” 
paid by the customer (i.e., the difference in price between the 1994 and 1995 boats) is subject to 
tax whether the warranty on the boat is mandatory or optional and whether the warranty is from 
WCCC or the manufacturer. 

Returned-Merchandise Deduction 

The application of tax in situations involving the return of merchandise is explained in 
subdivision (a) of Regulation 1655: 

“The amount upon which tax is computed does not include the amount charged 
for merchandise returned by customers if, (1) the full sale price, including that 
portion designated as ‘sales tax’, is refunded either in cash or credit and (2) the 
customer, in order to obtain the refund or credit, is not required to purchase other 
property at a price greater that the amount charged for the property that is 
returned. Refund or credit of the entire amount is deemed to be given when the 
purchase price, less rehandling and restocking costs, is refunded or credited to the 
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customer.  The amount withheld for rehandling and restocking may not exceed 
the actual cost of rehandling and restocking the returned merchandise....” 
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This means that the returned-merchandise deduction is allowed only where the retailer refunds 
the full sales price (plus sales tax less rehandling/restocking fees) of the merchandise to the 
customer, the customer is not required to purchase other property at a greater price in order to 
obtain the refund, and the retailer who paid the sales tax to the state is the one who refunds the 
full sales price to the customer.  Where someone other than the retailer who paid tax to the state 
refunds the sales price (e.g., the manufacturer of the merchandise), the returned-merchandise 
deduction does not apply. 

WCCC may take the returned-merchandise deduction on its sales and use tax return only 
where its transaction with its customer meets each of the foregoing requirements.  That is, the 
deduction is not available if WCCC will refund the sales price of the 1994 boat to its customer 
only if the customer purchases the 1995 boat at the higher price.  Where WCCC can prove that it 
meets the foregoing requirements, WCCC may take a returned-merchandise deduction in 
accordance with Regulation 1655. In any event, tax applies to the total gross receipts from the 
sale of the new 1995 boat to that customer. 

Defective-Merchandise Deduction 

Subdivision (d) of Regulation 1655 explains the sales tax deduction for defective 
merchandise: 

“Amounts credited or refunded by sellers to consumers on account of 
defects in merchandise sold may be excluded from the amount on which tax is 
computed.  If, however, defective merchandise is accepted as part payment for 
other merchandise and an additional allowance or credit is given on account of its 
defective condition, only the amount allowed or credited on account of defects 
may be excluded from taxable gross receipts.  The amount allowed as the 
‘trade-in’ value must be included in the measure of tax.” 

The theory behind the defective-merchandise deduction is that there is a defect in the 
property sold such that, if the parties had known at the time of the sale, the sale price would have 
been less. That is, the deduction is for a price adjustment that would have been made at the time 
of sale if the parties knew the relevant facts.  For example, if the retailer gave the purchaser a 
credit or refund of $10,000 because they agreed that the value of certain defective merchandise 
was $10,000 less than the purchase price, the retailer may be entitled to take a deduction of 
$10,000 against its gross receipts. The amount of the defective-merchandise deduction is the 
difference between the original price and the value of the property with the defect, limited to the 
amount of the actual refund or credit.  Like the returned-merchandise deduction explained above, 
only the retailer who paid the sales tax to this Board on the original purchase and who refunds or 
credits the customer for the defective merchandise is entitled to the deduction. 
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If WCCC allows a credit return of the 1994 boat against the purchase of a new 1995 boat, 
WCCC has the burden of establishing that a portion of the credit is for a defect in the boat.  Only 
that amount is deductible on WCCC’s sales and use tax return.  Tax applies to the total gross 
receipts from the sale of the new 1995 boat to the customer and must be reported on WCCC’s 
sales and use tax return. For example, if WCCC and the customer agree to a $10,000 “defective” 
amount to be credited to the customer toward the purchase of a new 1995 boat for $50,000, 
WCCC must separately report both the $10,000 defect deduction and the $50,000 sale on its 
sales and use tax return regardless of how the invoice to the customer is prepared.  That is, if the 
invoice for the 1995 boat indicates a balance due from the customer of $20,000 based on a sales 
price of $50,000 for the 1995 boat less a $10,000 “defective” credit and 1994 boat trade-in of 
$20,000, WCCC’s sales and use tax return must separately indicate that it took a defective­
merchandise deduction of $10,000 (provided WCCC meets the requirements of Reg. 1655) as 
well as gross receipts from the sale of the 1995 boat of $50,000. 

“2) Are there any special procedures we need to follow so that the transaction is 
properly documented for a State Board Auditor[?]” 

WCCC should maintain adequate records which may be verified in an audit to 
substantiate the transaction it will undertake with its customer.  If WCCC’s transaction with its 
customer meets one of the categories set forth in our response to question one above, it should be 
certain that it meets and documents each of the requirements set forth in that particular category. 
As set forth above, WCCC has the burden of establishing that it meets one of these categories 
and that the transaction is not a trade-in of an old boat towards the purchase of a new 1995 boat. 

We hope this answers your questions.  If you have any further questions, please write 
again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:cl 

Enclosure (Reg. 1655) 

cc: --- District Administrator 




