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 495.0476STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-8485 

August 28, 1991 

D--- I. N---

Assistant Vice-President 


Consumer Loan Center 

Box XXXX 

---, CA XXXXX 


Re: Taxable Effect of Bankruptcy Abandonment/Divorce 

Dear Mr. N---: 

This is in response to your letter of June 13, 1991, requesting our opinion as to whether use 
tax applies in the event of the bankruptcy abandonment and divorce of various co-owners of a boat. 
In our opinion, these events constitute two separate transactions, each of which we will discuss in 
turn. 

Facts and Assumptions 

You described the facts in this matter as follows: 

“The bank is reviewing a request to refinance an existing boat loan for balance 
only; no monies will be disbursed in the transaction.  When originally funded in 
1980, the boat was registered in the name of a partnership comprised of four 
partners; two married couples.  In 1987 two of the partners (one couple) 
[‘Couple A’] abandoned their interest in the partnership due to a bankruptcy 
filing. Of the remaining two partners (one couple) [‘Couple B’], a divorce 
awarded as ‘his sole and separate property’ interest in the partnership thus leaving 
only on party remaining of the original four parties.   

“It is the intent of the Bank and remaining borrower to refinance the balance only 
and to re-register the boat into his name alone since he is the only remaining 
interested partner in the asset following the aforementioned partners abandoned 
interest. In light of this abandoned interest, it would appear that there is no 
‘consideration’ being given to the abandoned parties in our electing to refinance 
and register in his name alone.  As such, it would appear that use tax need not be 
collected.” 
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For the purposes of this opinion, we assume that: the Bank has a perfected security interest 
in the boat; there are no other liens or security interests in the boat; Couple A and the bankruptcy 
trustee or debtor-in-possession properly abandoned all interests in the boat partnership; the 
bankruptcy court approved the abandonment by the bankruptcy trustee or debtor-in-possession; 
Couple A has received a discharge in bankruptcy; all four of the original co-owners are California 
residents; all four of the original co-owners were jointly and severally liable for the entire boat debt; 
and the boat is located and used in California.   

Section 6596 Non-Reliance Disclosure 

Please note that this response is not one upon which your client may rely within the 
provisions of California Revenue and Taxation Code Section 6596 because your client is not 
identified.  Rather, this is an opinion regarding a set of hypothetical facts.   

Sales and Use Tax – General Discussion 

Except to the extent specifically excluded or exempted by statute, the Sales and Use Tax 
Law, California Revenue and Taxation Code (Section 6001 et seq.) imposes an excise tax in 
connection with the retail sale of all tangible personal property sold or purchased for use in this 
state. (All statutory citations are to the California Revenue and Taxation Code, unless otherwise 
noted herein.)  To the extent there is a tax in connection with the above-described facts, it would be 
a use tax pursuant to Section 6201, which imposes tax on the storage, use, or other consumption in 
this state of tangible personal property purchased from any retailer.  Section 6010(a) defines a 
“purchase” as “…any transfer of title or possession, exchange or barter, conditional or otherwise, in 
any manner or by any means whatsoever, of tangible personal property for a consideration…” 
[Emphasis added].   

Bankruptcy Abandonment 

When Couple A and the bankruptcy estate abandoned their interests in the boat partnership, 
Couple B succeeded to their interests, becoming sole owners of the partnership.  As the bank’s 
security interest was properly perfected, the debt was unimpaired and Couple B effectively acquired 
Couple A’s interest subject to the Bank’s debt.  Couple A was relieved of their portion of the overall 
boat-debt by virtue of their discharge in bankruptcy.  This relief of debt occurred by operation of 
law, irrespective of any formal assumption of debt by Couple B.  In fact, as Couple B was already 
jointly and severally liable for the entire debt, there was no increase in their legal liability by virtue 
of their acquisition of Couple A’s interest.  As there is not consideration in a transfer by operation of 
law, there is no purchase pursuant to Section 6010(a).  Without a purchase, there can be no use tax 
liability. Accordingly, in our opinion, the bankruptcy abandonment by Couple A is not subject to 
use tax. 



 

  
 
 

 

 
 

 
 

  

  
 
 
 

 

 
 

 

 

 
 
 

 
 

D--- L. N--- -3- August 28, 1991 
495.0476 

Divorce 

When Couple B divorce and all interests in the boat were awarded to the husband, the 
bank’s security interest was once again unimpaired and the husband effectively acquired the wife’s 
interest in the boat partnership subject to the Bank’s debt.  We assume this was accomplished 
through the divorce property settlement as a division of community property such that the husband 
was awarded all of the equity in the boat and the wife was awarded other community assets of 
equivalent value. Accordingly, we assume that the husband retained the entire boat liability and the 
wife retained other community debts of equivalent value.  The effect of this is similar to the 
bankruptcy abandonment discussed above.  This relief of debt occurred by operation of law as part 
of the division of community assets and debts.  Once again, we conclude that there is no 
consideration in a transfer by operation of law and without consideration, there is no purchase 
pursuant to Section 6010(a) and without a purchase, there can be no use tax liability.  Accordingly, 
in our opinion, the divorce property settlement award of the boat to the husband is not subject to use 
tax. 

Please note that the husband is advised to retain for his records documentary evidence to 
substantiate the occurrence of the bankruptcy abandonment, as well as the divorce and resulting 
property settlement.   

If you have any further questions, please do not hesitate to write to us again.   

Cordially, 

Victoria Lani Arena 
Tax Counsel 
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