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     September 15, 1994 	

M--- H---

Excise Tax Agent 

O--- C--- Corp. 

P.O. Box XXX 

---, TX XXXXX-XXXX 


Dear Mr. Hastings: 

Re: 	 O--- C--- Corporation 

SZ -- XX-XXXXXX 


This responds to your letter dated June 22, 1994. You state that O--- C--- Corporation 
(O---) manufactures and distributes chemicals.  O--- has a plant and several distribution sites 
located in California. 

You request an opinion on how the California Sales and Use Tax Law applies to several 
different situations in which O--- sells its products to a buyer which your letter describes either 
as “not located and not registered for sales tax in California” or “located and registered for sales 
tax in California”. For purposes of this opinion, I understand a buyer “located and registered for 
sales tax in California” to mean a buyer who holds a California seller's permit.  I also understand, 
for purposes of this opinion, that a buyer “not located and not registered for sales tax in 
California” means a buyer who does not have a California seller's permit, and who is not 
engaged in business in California within the meaning of Revenue and Taxation Code section 
6203. 

You also request advice on what documentation O--- must obtain to claim an exemption 
or exclusion from California sales or use tax in appropriate situations. 

I first will discuss the general application of the California Sales and Use Tax Law, and 
then address each specific scenario for which you request advice. 
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General Discussion: 

A retailer who makes sales of tangible personal property at retail in California must pay 
sales tax for the privilege of selling that property at retail in this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A retail sale means a sale for any purpose other than resale in the regular course 
of business. (Rev. & Tax. Code § 6007.) 

Any person engaged in the business of selling tangible personal property in California 
must apply for and obtain a seller's permit from the Board of Equalization.  (Rev. & Tax. 
Code § 6066, Reg. 1699(a).)  Such a seller may purchase property extax for resale by issuing a 
resale certificate containing its California seller's permit number when it purchases tangible 
personal property if the property is purchased for resale in the ordinary course of business and 
the purchaser intends to make no use of the property other than retention, demonstration or 
display while holding it for resale. (See Rev. & Tax. Code §§ 6091, 6092, 6094; Reg. 
1668(a)(2).) If a purchaser who gives a resale certificate makes any use of the property other 
than retention, demonstration or display while holding the property in the regular course of 
business, that use is taxable to the purchaser. (Rev. & Tax. Code § 6094(a).) 

When the sales tax does not apply (e.g., the sale occurs outside of California), use of the 
property in this state is subject to use tax if the property was purchased from a retailer for use in 
California. (Rev. & Tax. Code § 6201.)  Although the use tax is owed by the purchaser, a 
retailer who is engaged in business in California must collect the applicable use tax from the 
purchaser and remit it to the Board of Equalization.  (Rev. & Tax. Code § 6203.) 

As noted above, section 6007 defines “retail sale” for purposes of the California Sales 
and Use Tax Law. In addition, the second paragraph of section 6007 defines a person who 
would otherwise be making a sale for resale to be the retailer under specified circumstances. 
Under the second paragraph of section 6007, when a person who is a retailer engaged in business 
in California ships property to a California consumer/end user pursuant to a retail sale made by a 
retailer not engaged in business in California, the supplier shipping the property is deemed the 
retailer and owes sales tax or must collect and remit the applicable use tax to Board of 
Equalization. The measure of that tax is the retail selling price paid by the consumer/end user. 

Situation 1: 

One type of transaction under “situation 1” is where O--- sells its product to a buyer who 
is neither located nor registered as a seller in California.  Pursuant to the buyer's instructions, 
O--- ships the product from its Washington plant directly to the buyer's customer in California. 
The California customer is the end user of the product.  Since O--- is engaged in business in 
California and the buyer is not, in this type of transaction O--- is deemed the retailer under the 
second paragraph of section 6007 and must collect the use tax from the consumer/end user and 
remit it to the Board of Equalization.  The tax is measured by the retail selling price which O---'s 
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buyer charges its customer.  The fact that O--- is shipping the product from its Washington plant 
is irrelevant to the analysis under section 6007. 

The other type of transaction under “situation 1” is the same as discussed in the previous 
paragraph except that the buyer's California customer is buying the product for resale.  The 
second paragraph of section 6007 reclassifies a person as a retailer only when that person makes 
a delivery to a California purchaser pursuant to a retail sale made by a retailer not engaged in 
business in California. Since here the sale by the buyer to its customer is a sale for resale, and, 
therefore, not a retail sale, O--- is not deemed the retailer under section 6007.  However, to 
document this O--- should take a timely California resale certificate in good faith from its buyer's 
California customer instead of collecting use tax from the customer.  Enclosed, for your 
information, is a copy of Regulation 1668 which explains the essential elements of a valid resale 
certificate. 

Situation 2: 

This situation presents two variations which are identical to those discussed in 
“situation 1” except that O--- is shipping the product from its California plant, instead of its 
Washington plant.  As noted above, delivery from inside or outside California is irrelevant to the 
analysis under the second paragraph of section 6007.  Therefore, the same analysis applies to 
“situation 2” as applied to “situation 1”; when O--- delivers the property from its California plant 
directly to the buyer's California customer, O--- is the retailer, and owes sales tax unless the 
California customer is purchasing for resale.  If the buyer's California customer purchases 
property for resale, O--- is not deemed the retailer, but should obtain a California resale 
certificate from the buyer's customer to document this. 

Situation 3: 

In this situation, O--- sells its product to a buyer located and registered with the Board of 
Equalization as a seller in California. O--- ships its product from its Washington plant to the 
buyer's customer in California.  In one variation, the California customer consumes the property, 
and in the other variation, the California customer resells the property.  Since the buyer is 
engaged in business in California and the buyer resells the property, it may issue O--- a resale 
certificate showing a California seller's permit number.  O--- has no obligation in regards to 
collecting or remitting California sales or use tax in this situation as long as it takes a timely 
California resale certificate in good faith from the buyer as documentation that the sale of the 
property to the buyer was a sale for resale. Although the California customer's use or resale of 
the property is relevant to the tax liability of O---'s buyer, it does not affect O---'s liability when 
O---'s buyer holds a California seller's permit. 
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Situation 4: 

This situation presents two variations which are identical to those presented in 
“situation 3” except that O--- ships its product from its California plant.  The analysis and 
conclusions in our response to “situation 3” are applicable to the two variations of “situation 4”. 

Situation 5: 

O--- sells its product to a buyer which is not located or registered in California.  At the 
buyer's request, O--- ships the product from its Washington plant to a company in California 
which will perform further processing of the product for the buyer.  The processor subsequently 
ships the processed product to the buyer's customer.  The customer may be the end user or it may 
resell the product. The customer may be located in California or it may be located out of this 
state. In all four variations, the buyer is purchasing O---'s product for resale.  O---, therefore has 
no tax liability unless the second paragraph of section 6007 applies.  For the second paragraph of 
section 6007 to apply O--- would have to be the party delivering the property to the end user. 
However, in all four variations O--- is not delivering the property to the end user, but to the 
California processor who will later deliver the property either to the end user or to a reseller.  If 
O--- documents the fact that it is shipping the product to a California processor for further 
processing on behalf of the buyer (as opposed to on behalf of O---) and not for end use, O--- is 
not subject to tax liability. 

Situation 6: 

“Situation 6” is identical to “situation 5” except that O--- is shipping its product from its 
California plant. The analysis and conclusions in our response to “situation 5” are applicable to 
“situation 6”. 

I hope this information is of assistance.  Please write again if we may answer any further 
questions. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Staff Counsel 

SJ:es 

Enc. Reg. 1668 


cc: OH - District Administrator  




