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November 12, 1992 
 
  

 
X----------------------- 
 
 
Dear X------------------: 
 
 
 This is in response to your letter dated September 16, 1992 regarding the sales and use 
tax consequences of certain drop shipments. Some of your clients drop ship property to 
California consumers under several scenarios, but always by common carrier. You note that you 
are aware of SB 1608 which, at the time of your letter, had been passed by the Legislature and 
which has now been signed by the Governor. You ask our opinion regarding the scenarios set 
forth below for periods before the operative date of SB 1608 and after. Each of your four 
scenarios is quoted below, followed by our analysis.  
 

"1. Retailer, an out-of-state company not engaged in business in California, takes an 
order from a California consumer. It orders the property from Manufacturer, an out-of-
state company which is engaged in business in California. Retailer instructs Manufacturer 
to ship the property directly to the consumer in California. Manufacturer bills Retailer for 
the wholesale price of the property. Retailer, in turn, invoices the consumer for a marked 
up price. What is the responsibility for collection of use tax as to Manufacturer and/or 
Retailer?"  

 
 I assume that the property in question is shipped from the out-of-state manufacturer's out-
of-state location. The current version of the second paragraph of Revenue and Taxation Code 
section 6007 redefines certain sales occurring in California, which would otherwise be regarded 
as sales for resale, to be retail sales. Under the facts in your letter and the assumption made 
above, the sale from the out-of-state manufacturer is not a sale in California. Since the 
manufacturer's sale is not a sale in California, the current version of the second paragraph of 
section 6007 does not apply and the manufacturer's sale for resale is not redefined to be a retail 
sale by the manufacturer. The manufacturer is therefore not required to collect use tax. The 
California consumer is of course liable for use tax, but since the retailer is not engaged in 
business in this state, California cannot require it to collect that use tax (if it wished to do so, the 
retailer could voluntarily register to collect the tax).  



 
 SB 1608 becomes operative on January 1, 1993. On and after that date, the second 
paragraph of section 6007 redefines a sale which would otherwise be regarded as a sale for resale 
to be a retail sale when a person who is a retailer engaged in business in this state drop ships' 
property, or has property drop shipped, to a California consumer pursuant to a retail sale made by 
a retailer not engaged in business in California. That is, beginning January 1, 1993, the second 
paragraph of section 6007 will also apply to situations in which the sale occurs outside 
California. In your first scenario, under the amended version of section 6007, the person drop 
shipping the property (i.e., the manufacturer) will be regarded as the retailer of that property for 
purposes of the California Sales and Use Tax Law. That person will be required to collect the 
applicable use tax from the purchaser and pay it to this state. The measure of that tax will be the 
retail selling price, that is, the marked up price paid by the consumer.  
 

"2. Retailer, again, is an out-of-state firm not engaged in business in California. It 
receives an order from a California consumer and orders the property from a California 
sales office of Manufacturer, which has its principal manufacturing facilities, 
warehouses, and sales offices located in California. However, in this instance, 
Manufacturer ships the property by common carrier from one of its out-of-state 
warehouses directly to the consumer in California. The terms of sale are F.O.B. shipping 
point. Manufacturer bills Retailer who marks it up and bills the consumer. Are the tax 
consequences different from those of scenario #1, above?"  

 
 The tax consequences are the same as discussed above. Currently, although the consumer 
would owe use tax, the California seller would not be responsible for collecting it since the sale 
occurs outside California. Beginning January 1, 1993, the California seller would be responsible 
for collecting use tax measured by the marked up price paid by the consumer.  
 

"3. Retailer, once more, is an out-of-state firm not engaged in business in California. It 
receives an order from a California consumer and orders the property from Wholesaler, a 
California company. Wholesaler, in turn, places an order with Manufacturer, which is 
located outside the state and not engaged in business in California. Manufacturer ships 
the property directly to the consumer in California by common carrier, F.O.B. shipping 
point. Manufacturer bills Wholesaler who bills Retailer who bills the consumer, each 
party adding a markup to its billed price. Does any party have a responsibility to report 
the use tax other than the consumer?"  

 
 Under current law, no. However, on and after January 1, 1993, the sale by the wholesaler 
will be redefined under section 6007 to be a retail sale and the wholesaler will be responsible for 
collecting use tax measured by the marked up price paid by the California consumer (this is 
explained further below).  
 

"4. All facts are the same as scenario #3 except that Manufacturer is engaged in business 
in California. Does that affect the answers given for #3?"  

 
 The answers remain the same, and this factual scenario is a useful model for the 
explanation of our conclusion. When responding to inquiries on the subject of drop shipments, 

 



we have often emphasized that a California seller who drop ships to a California consumer 
pursuant to a retail sale by another person could not avoid the application of the second 
paragraph of section 6007 by accepting a resale certificate which does not include a valid 
California seller's permit number. Such a certificate indicates that the out-of-state retailer is not 
engaged in business in California. The acceptance of such a certificate would not relieve the 
California seller of liability for sales tax under the second paragraph of section 6007. Rather, the 
California seller would still have to prove that the out-of-state seller was, in fact, engaged in 
business in California.  
 
 The corollary to the rule mentioned above is that a person who drop ships property to a 
California consumer, or who has property drop shipped, and who accepts in good faith a valid 
and timely resale certificate that includes the purchaser's valid California seller's permit number, 
is not liable for sales or use tax on the sale. This is consistent with the relevant statutes and 
regulation. (See Rev. & Tax. Code §§ 6091, 6241, Reg. 1668.) We would not require that seller 
to further document that the person who issued the certificate was reselling directly to the 
consumer, or instead to another person who mayor may not be engaged in business in California 
and who would make the actual retail sale. Needless to say, the person in the best position to 
ascertain whether the actual retailer is engaged in business in California, and to otherwise protect 
itself if not, is the person contracting with that retailer. In your example, the manufacturer would 
not be liable for tax if it obtained a timely resale certificate from the wholesaler.  
 
 Since the timely acceptance of such a certificate in good faith relieves the manufacturer 
of liability for tax, and since the drop shipment is pursuant to a retail sale made by a retailer not 
engaged in business in California, the wholesaler, who issued the resale certificate is redefined 
by section 6007 as the retailer. Consistent with this conclusion, even if the manufacturer did not 
obtain a resale certificate, it would not be liable for tax if it established that the wholesaler resold 
the property and that the wholesaler is engaged in business in California. Rather, the wholesaler 
would be liable for the tax. The measure of that tax would be the sales price paid by the 
consumer.  
 
 Applying this analysis to your fourth scenario, the manufacturer would not be liable for 
collection of use tax if it accepted a timely and valid resale certificate which included the 
wholesaler's California seller's permit number. If the manufacturer failed to accept a timely and 
valid resale certificate, then it would, of course, have the burden of proving that its sale was a 
sale for resale. If it did so and also established that the wholesaler is engaged in business in 
California, the manufacturer would have satisfied its burden. (On the other hand, if neither the 
wholesaler nor the retailer were engaged in business in California, the manufacturer would be 
regarded as the retailer under the second paragraph of section 6007.)  
 
 I hope this answers your questions. If not, feel free to write again.  
 

Sincerely,  
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel  

 



 

 
DHL:cl  
 
bc: Out-of-State District Administrator 
 Sacramento District Administrator 
 Mr. Glenn Bystrom  
 Ms. Shirley Johnson 
 Mr. Donald Fillman  
 
 Please annotate. The annotation should replace current 495.0880. If not, that annotation 
should be corrected as noted in my memorandum to Gary Jugum dated August 21, 1992, and this 
one should be placed directly below it with the relevant dates of application added to each 
annotation. I suggest the following wording:  
 

 Under the second paragraph of section 6007, a seller engaged in business in 
California owes sales tax, or must collect use tax, when it makes a wholesale sale of 
property and makes a delivery of that property to a California consumer pursuant to a 
retail sale made by a person not engaged in business in California. The California 
wholesaler is redefined to be the retailer under section 6007 even if it, in turn, purchases 
the property from another supplier who actually delivers, on the wholesaler's behalf, the 
property to the California consumer. The supplier would be liable for tax under section 
6007 only if neither the retailer nor the wholesaler were engaged in business in 
California. 
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