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 Re: A 
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Dear Mr---: 

This is in response to your letter dated January 13, 1995 regarding the application of sales 
tax to your sales of pallets to a common carrier.   

You state that the carrier, B., which also does business under the name C., provided you 
with a blanket certificate of exemption.  You ask whether the sales of pallets to C. are exempt 
from tax, and whether, if C. provides you with a blanket certificate of exemption, you are to ask 
it how it proposes to use the pallets.  With your letter, you have attached a copy of the certificate 
that C. provided to you in which it states that it is claiming the exemption because it is a common 
carrier.    

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A retail 
sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code § 6007.)  The sales tax is imposed upon the retailer, but the retailer may collect sales tax 
reimbursement from the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)     

There are two basic exemptions that might apply to your sales of pallets.  One concerns 
sales made to common carriers, and the other concerns certain sales of containers.  Regulation 
1621, a copy of which is enclosed, explains the application of tax to sales made to common 
carriers.  As explained in subdivision (b) of Regulation 1621, Revenue and Taxation Code 
section 6385(a) exempts from sales tax the sale of tangible personal property, other than fuel and 
petroleum products, to common carriers when such property is:  

"(A)  Shipped by the seller via the facilities of the purchasing carrier under a bill 
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of lading, to an out-of-state point, and 

"(B)  Actually transported by the common carrier to the out-of-state destination, 
pursuant to the bill of lading, over a route the California portion of which the 
purchasing carrier is authorized to transport cargo under common carrier rights, 
and 

"(C)  Not put to use until after the transportation by the purchasing carrier to the 
out-of-state destination, and 

"(D)  Used by the carrier in the conduct of its business as a common carrier." 

 As explained in subdivision (c)(1) of Regulation 1621, for your sale to be exempt you 
must receive at the time of the transaction, and retain, a properly executed bill of lading, or a 
copy thereof, pursuant to which the goods are shipped.  That bill of lading must show that you 
are the consignor and must indicate that the described goods are consigned to the common carrier 
at the specified destination outside this state.  (Please note this requirement that the property be 
consigned to a destination outside California, not simply to a point beyond California's territorial 
limits.)  The bill of lading will be considered obtained at the time of the transaction if it is 
received either before you bill the purchaser for the property, within your normal billing and 
payment cycle, or upon delivery of the property to your purchaser.   
 
 In addition to the bill of lading, you must also obtain from the purchaser prior to or at the 
time of the transaction, and retain, a certificate in writing that the property shall be transported 
and used in the manner described in subdivision (b)(1) of Regulation 1621.  The certificate shall 
be in substantially the same form as certificate A or B, appearing in the appendix of Regulation 
1621.  Certificate B may be used when multiple transactions claimed as exempt are made 
between a seller and a carrier and may be included as part of a transaction by reference to the 
certificate on the purchase order or other appropriate documentation for each transaction.     
 
 The certificate C. provided to you includes information regarding your identity, the 
identity of C., and a description of the activities of C.  However, it does not include a description 
of the property to be purchased.  Furthermore, it does not clearly certify that C. is a common 
carrier lawfully authorized and permitted to operate as such under the laws of the United States, 
and it does not certify that the pallets are to be shipped to a specific out-of-state destination for 
use by C. in the conduct of its business as a common carrier.  Moreover, the copy of the 
certificate provided to us does not certify that the property purchased will not be used to carry a 
payload or for any other purpose prior to its delivery at the destination point.  Thus, the 
certificate C. provided to you does not contain sufficient information to constitute a certificate in 
substantially the same form as certificate A or B as set forth in Regulation 1621.  Therefore, your 
acceptance of a certificate such as the blanket exemption certificate C. provided to you will not 
entitle you to regard the gross receipts from your sales of pallets to it as being exempt from tax 
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pursuant to section 6385.    
 If, in the future, you accept in good faith an exemption certificate from C. which is 
substantially in the form of certificate A or B, and the transactions between you and C. satisfy all 
of the requirements discussed above, and you accept the proper documentation within the time 
periods specified, you will not owe sales tax on your sales.  Acceptance "in good faith" means 
that you believe the contents of the certificate are accurate.  As long as you accept the 
documentation in good faith, you do not need to inquire further about C's use of the pallets.  (See 
Reg. 1621(d)(1).)  
 
 As explained in subdivision (e) of Regulation 1621, if C. gives you a certificate of 
exemption which entitles you to regard the gross receipts from the sale as exempt from sales tax 
under section 6385, but it then uses the pallets in some other manner or for some other purpose, 
or fails to document the transportation of the property to the first out of state destination, C. is 
liable for payment of sales tax as if it were a retailer making a retail sale of the property at the 
time of such use.  (See Rev. & Tax. Code §§ 6421, 6385(e).)         
 The other possible exemption is provided by Revenue and Taxation Code section 6364, 
which provides an exemption for certain sales of containers.  Regulation 1589, a copy of which 
is enclosed, explains that the term "container" includes articles on which tangible personal 
property is placed for shipment, and specifically includes pallets.  
 
 Pallets may be classified as either returnable or nonreturnable containers, depending on 
how the pallets are used.  Subdivision (a) of Regulation 1589 defines the term "returnable 
containers" as containers of a kind customarily returned or resold by the buyers of the contents 
for re-use by the packers, bottlers, or sellers of the commodities contained therein.  All other 
containers are "nonreturnable containers."     
 
  Subdivision (b) of Regulation 1589 explains that tax does not apply to sales of: 
 
 "(A) Nonreturnable containers when sold without the  contents to persons 

who place the contents in the  container and sell the contents together with the 
 container.  

 
 "(B) Returnable containers when sold with the contents in connection with a retail 

sale of the contents, or when resold for refilling.  
 
 "(C) All containers when sold with the contents, if the sales price of the contents 

is not required to be included  in the measure of the sales tax or the use tax." 
 
 Tax applies to all other sales of containers except sales for the purpose of resale to other 
sellers of containers who purchase them for resale without the contents.  (Reg. 1589(b)(1)(C).)    
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 Unless you take an exemption certificate, your sales of pallets will be presumed to be 
taxable retail sales until you establish otherwise.  If you take a timely and valid exemption 
certificate in good faith, you will not owe sales tax on the transaction(s) to which the certificate 
relates, and you will not have to provide additional information about how your purchasers use 
the pallets in order to establish that your sales are not taxable.  Regulation 1589 does not set forth 
a specific exemption certificate for nontaxable sales of containers, but the applicable rules are set 
forth in Regulation 1667, a copy of which is enclosed.    
 
 If a purchaser issuing you an exemption certificate for nontaxable sales of containers uses 
the pallets in some other manner or for some other purpose, that purchaser shall be liable for 
payment of sales tax as if the purchaser were a retailer making a retail sale of the property at the 
time of such use, and the sales price of the property to the purchaser shall be deemed the gross 
receipts from such retail sale.  (See Reg. 1667(b)(3).) 
 
 It does not appear that your sales of pallets to C. qualify for the section 6364 exemption.  
That is, it is our understanding that C. purchases the pallets in order to use them in its common 
carrier business, and does not sell the pallets with their contents to its customers.  It therefore 
appears that the only basis for exemption would be under section 6385, and as discussed above, 
your sales pursuant to the "exemption certificate" issued to you by Prime, Inc. do not qualify for 
the section 6385 exemption.      
 
 If you have further questions, please feel free to write again.   
 
      Sincerely,  
 
 
 
 
 
      Kelly W. Ching 
      Staff Counsel 
 
KWC:cl 
Enclosures (3) 
 
 
cc: Oakland District Administrator 




