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REDACTED TEXT 

Re:  REDACTED TEXT 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

This is in response to your letter dated January 19, 1995 regarding the application of tax 
on sales of cellular equipment and service. 

You state: 

"REDACTED TEXT is involved with several two-way 
communication system[s] which ... [are] funded 90% by a Mass 
Transit act of the Federal Government.  The State of California 
acts as an intermediary of the program and collects the monies 
from the Federal Government and then pays our invoice.  10% of 
the monies is collected from the end user who uses the radio 
equipment along with step vans (also furnished by the Federal 
Government) to transport aged and disable[d] persons on a non-
profit basis." 

We understand from your letter that you ask what portion, if any, of REDACTED TEXT's sales 
of cellular equipment and service under these circumstances are subject to tax. 

Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  
(Rev. & Tax. Code § 6051.)  Taxable gross receipts include all amounts received with respect to 
the sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expense of the retailer passed 
on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code § 6012.)  
The tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement from its customer if the 
contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.) 
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The exemption relevant to ACE's sales in this situation is set forth in Revenue and 
Taxation Code section 6381: 

"There are exempted from the computation of the amount of the 
sales tax the gross receipts from the sale of any tangible personal 
property to: 

(a) The United States, its unincorporated agencies 
and instrumentalities; 

"...." 

Sales of tangible personal property to state agencies (i.e., California governmental entities), 
however, are subject to tax unless otherwise exempted by statute.  (See Business Taxes Law 
Guide Annot. 505.0660 (7/18/51).)  In particular, the Revenue and Taxation Code section 6381 
exemption does not apply to sales to a state agency, even if the agency uses funds supplied by 
the Federal Government to make the purchases of tangible personal property.  (Reg. 1614(a)(4); 
Business Taxes Law Guide Annots. 505.0660 (7/18/51), 505.0640 (3/18/52).) 

We understand from your letter that REDACTED TEXT sells cellular equipment to 
either the end user (i.e., aged and disabled individuals benefitting from the "Mass Transit Act") 
or to the State of California for distribution to these individuals.  If so, sales tax applies on the 
entire amount REDACTED TEXT receives on these sales since REDACTED TEXT does not 
make any portion of these sales directly to the Federal Government.  That is, sales of cellular 
equipment to either the individual end-user or the State of California do not qualify for the 
exemption set forth in Revenue and Taxation Code section 6381 even though funding for such 
sales is ultimately provided by the Federal Government.  This means that the measure of tax on 
REDACTED TEXT's sales include all amounts received with respect to its sales of cellular 
equipment, whether from the end-use customer who pays 10 percent of the sales price or from 
the State of California who pays 90 percent of the sales price. 

The calculation of REDACTED TEXT's taxable gross receipts from the sale of cellular 
equipment may also include amounts characterized as telephone service charges.  Ordinarily, 
utility service charges such as telephone service are not subject to sales tax.  However, when 
telephone service charges are more for a purchaser of a cellular telephone than for someone who 
does not buy a telephone, we consider this additional amount as part of the taxable gross receipts 
from the sale of the telephone and not as part of the nontaxable amounts paid for actual 
telephone service.  For example, if REDACTED TEXT requires a cellular telephone purchaser to 
also purchase six months of telephone service and charges $50 per month, plus usage (and $25 
per month, plus usage, after the first 6 months), but charges anyone who does not buy a cellular 
telephone $25 per month, plus usage, for every month including the first six, then REDACTED 
TEXT is getting $150 in additional taxable gross receipts when it requires the purchaser of the 
cellular telephone to also purchase the service.  The taxable gross receipts from the sale of the 
cellular telephone would include that additional $150 the customer is required to pay.  As set 
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forth above, the Revenue and Taxation Code section 6381 exemption would not apply to these 
additional gross receipts since REDACTED TEXT's sales are not to the United States. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

cc:  Sacramento District Administrator - KH 
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