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April 19, 1996 

REDACTED TEXT 

Orthotics & Prosthetics 

Dear REDACTED TEXT, 

I am responding to your letter dated February 9, 1996, to Assistant Chief Counsel Gary J. Jugum.  
You ask for advice regarding billing for your sales of orthotic and prosthetic equipment in California.  
You describe your operation as follows:  

“REDACTED TEXT Inc., hereafter referred to as REDACTED TEXT, is primarily in the 
business of providing orthotic and prosthetic devices which are custom fit by our licensed 
professionals to meet the needs of each individual patient.  Currently, all sales are made 
under a prescription from the patients’ physician.  An orthotic or prosthetic device can 
not be fitted and/or sold to patients without a prescription from their physician."  

You are not asking about the taxability of the products REDACTED TEXT sells but rather about 
billing your charges for such equipment.  

OPINION  

A.  Sales and Use Tax Generally.  

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code section 
6051 imposes a sales tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers for the privilege 
of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise noted, all statutory 
references are to the Revenue and Taxation Code.)  A "retailer” is one who engages in the business of 
making retail sales of tangible personal property.  (§ 6015(a).)  A "retail sale” means a sale for any 
purpose other than resale in the regular course of business in the form of tangible personal property.  
(§6007.)  The definition of "gross receipts” includes the "cost of the material used, labor or service cost, 
interest paid, losses or any other expense.”  (§ 6012 (a) (2).)  The total amount of the sale price includes 
any services that are a part of the sale. (§ 6012 (b) (1).)  

B.  Tax Consequences.  

1. "Since our direct materials and direct labor charges are co-mingled for acceptance by 
Medicare/Medicaid and private insurance carriers, and our direct material costs equal or slightly 



exceed direct labor costs, are we properly considering ourselves a retailer of customized orthotic 
and prosthetics, and not a service provider?” 

REDACTED TEXT is the retailer of the devices it sells under the above authority since it is in 
the business of selling tangible personal property at retail.  Its fitting services are part of the sale and so 
charges therefore must be included in the gross receipts derived therefrom.  

2. "Since the patient is referred to us by their doctor, on a prescription basis, and we sometimes 
directly bill the prescribing medical provider, or the patients' insurance provider, are we 
permitted to sell our products exempt from sales tax, provided we obtain a proper resale or 
exemption certificate from the medical provider or insurance carrier?” 

The fact that the patient is reimbursed by a medical insurance carrier does not alter the 
application of tax. (Reg. 1591 (n).)  If the sale of the product is exempt from tax, REDACTED TEXT 
should obtain from the purchaser an exemption certificate conforming to the requirements of Regulation 
1667 and retain it in its own records to support the exemption. (Reg. 1591 (p).)  

3. "If a patient is a Medicare/Medicaid recipient, and we bill Medicare directly, is this sale 
considered an exempt transaction, as a sale to the federal government?  If so, what 
documentation would be required."  

It depends. If the sale is under Medicare A, that is a sale directly to the United States and so 
exempt from tax.  (§ 6381.)  If, however, the patient is reimbursed under Medicare B, that is a sale to the 
patient, and the normal taxation rules apply to determine if the sale was subject to tax.  Regulation 
1591(p) requires that you maintain the proper records to support the exemption.  You should contact the 
Board office which issued REDACTED TEXT it seller's permit, and which would be auditing it, to 
discuss documentation.  As you surmised in your letter, the result is the same whether you bill Medicare 
itself or a regional carrier.  

For your information, I have included copies of Regulations 1591 and 1667.  I hope the above 
discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to write 
again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Staff Counsel 
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