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REDACTED TEXT 
Copies of reports furnished to members 

In your April 12, 1989 memorandum to Legal, you write: 

“FACTS: 

“Utility companies nationwide pay a lump sum fee (per year, based on the size of the 
utility) to become members of REDACTED TEXT.  As members, the utility companies 
are given access to conferences, telephone support, computer code access to 
REDACTED TEXT data base and to published reports and report updates. 

“REDACTED TEXT contracts with various research contractors to perform scientific 
research pertinent to the electric power industry.  REDACTED TEXT orders and directs 
the research and is alone responsible for the type and number of research projects done. 

“At the conclusion of a research project, a written report is submitted by the contractor to 
REDACTED TEXT.  REDACTED TEXT then contracts with a graphic designer and 
printer to produce a number of copies of the report in book form.  The first twenty-five 
(25) copies of the report are delivered to REDACTED TEXT directly and the printer is 
directed to charge tax to REDACTED TEXT.  The remainder of the order is delivered to 
a distributor who is responsible for the distribution of the reports on the order of 
REDACTED TEXT. 

“Copies of the reports are available to non-members on a per book charge basis.  These 
sales are handled through the distributor and reported on his sales tax return. 

“The distributor, under direction of REDACTED TEXT sends copies of the reports to 
members who request them.  A member may request copies of all reports or a selected 
number of different reports or no reports at all.  There does not appear to be a limit on the 
number of reports that can be requested as long as the number is 'reasonable'. 

“At times the distributor is requested to send additional copies to REDACTED TEXT for 
internal use or distribution in a seminar.  If non-members attend a seminar there is a lump 
sum charge. 
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“QUESTION 

“Is REDACTED TEXT the consumer or the retailer of the reports furnished to requesting 
members?  If they are the consumers, would all books distributed to members worldwide 
be subject to tax?  What would be the tax liability for the books provided in seminars?  
(within and outside of California).” 

Opinion  

Our opinion is that REDACTED TEXT is the consumer, not the retailer, of copies the 
reports which it furnishes at no additional charge to the members of REDACTED TEXT who 
request copies, and to persons attending seminars.  We cannot say that REDACTED TEXT is the 
retailer of the reports to its members since the members receive significant services from 
REDACTED TEXT which do not constitute taxable sales of tangible property, and a member 
may not order any reports during the membership period. Where REDACTED TEXT conducts 
seminars and distributes copies of reports to the participants for a lump-sum charge as part of the 
seminar, tax does not apply because the conduct of the seminar is a service transaction and the 
distribution of reports is incidental to that transaction.  For example, see Regulation 1502(e) 
(training services provided by data processing firms). 

REDACTED TEXT is located in California, but you do not state where the printer and 
the distributor are located.  If the printer and the distributor are both located in California, then 
the sales tax applies to the printer's sales of the reports to REDACTED TEXT which the 
distributor will store on behalf of REDACTED TEXT other than those purchased for resale to 
non-members. 

If the printer is located out of state, and the distributor is located in state, then the use tax, 
not the sales tax, is the applicable tax on reports shipped by the printer to the distributor.  If the 
distributor merely stores reports on behalf of REDACTED TEXT and on request of out-of-state 
members, ships reports to out-of-state locations, the exemption from use tax provided by section 
6009.1 would apply to those reports, since REDACTED TEXT would have made no use of the 
reports in California other than to store them for use solely outside the state.  This exemption 
also applies to reports which the distributor ships out of state for REDACTED TEXT's use at 
seminars out of state. 

If both the printer and the distributor are located out of state, then neither sales nor use 
tax will apply to reports which are never delivered to either REDACTED TEXT or its members 
in California.  If on request of a member in California, the distributor sends a report to that 
member, REDACTED TEXT would be liable for the use tax on that report.  Similarly, if 
REDACTED TEXT distributes the reports at California seminars, the use tax applies. 
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