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June 25, 1997 
  

Mr. P--- M---

I--- H--- R--- S---

XXX W. --- --- ---, Suite XXX 

--- ---, California XXXXX-XXXX 


Re: Internet and World Wide Web Activities 

Dear Mr. M---: 

This is in response to your May 15, 1997 letter asking how tax applies to charges for 
activities undertaken by your company related to the Internet and World Wide Web (WWW). 

Few facts were provided about your company’s operations.  You state that your company 
developed a job posting website and “Diversilink” on the WWW.  We understand that your 
company charges a fee for posting job listings at these sites.  You do not indicate what activities 
and processes are undertaken by your company in order to post these listing on the Internet and 
WWW. 

Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempted from taxation by 
statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.) When sales tax does not apply, use tax is imposed on the 
sales price of property purchased from a retailer for the storage, use or other consumption of that 
property in California. (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  A lease of tangible personal 
property in California is a continuing sale and purchase unless the lessor leases it in substantially 
the same form as acquired and has made a timely election to pay California sales tax 
reimbursement or use tax measured by the lessor's purchase price of the property.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1, Reg. 1660(c)(2).)  When the lease is a 
continuing sale and purchase because either or both of the foregoing conditions are not satisfied, 
the lease is subject to use tax measured by rentals payable.  (Reg. 1660(c)(1).) The lessee owes 
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the tax and the lessor is required to collect it from the lessee and pay it to this Board.  (Rev. & 
Tax. Code §§ 6202, 6203, 6204; Reg. 1660(c).) 

We assume from your letter that your company does not sell or lease any tangible 
personal property to its customers in the course of providing its employment postings on the 
Internet and WWW.  That is, we assume that I--- H--- R--- S--- does not sell or lease to its 
customers any of the computer equipment or software necessary to access its database, nor 
provide copies of any of the information from its database to its customers in tangible form. 
Rather, our understanding is that your company’s customers provide you with job 
announcements that you use to create job listings on the Internet and WWW and that these 
announcements and subsequent Internet/WWW listings are not then provided to anyone in 
tangible form.  (If our assumptions are incorrect, our answer would be different.)  Under these 
facts, tax does not apply to your company’s charges to its customers for creating a job listing 
web page since it is not selling or leasing any tangible personal property. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Senior Tax Counsel 

WLA/cmm 

cc: San Jose District Administrator (GH) 


