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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

  March 28, 1991 

Mr. G--- B---

Controller, M---

XXX --- ---

--- ---, California  XXXXX 


Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. B---: 

Your letter of February 6, 1991, to the Legal Division has been referred to me for a 
response. You have requested advice regarding the proper sales and use tax treatment of sales of 
vitamins, minerals, and dietary food supplements to chiropractors, licensed acupuncturists, licensed 
nutritionists, and massage therapists (hereinafter generally “such practitioners”).  You appear to be 
particularly concerned about when your company may accept resale certificates from such 
practitioners in order to properly sell its products to them free of tax.   

OPINION  
 
A.  Sales and Use Tax Generally  

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and 
Taxation Code Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, 
upon all retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state. 
(Unless otherwise noted, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  A 
“retailer” is one who engages in the business of making retail sales of tangible personal property. 
(§ 6015(a).) “A retail sale is one made for any purpose other than resale in the regular course of 
business in the form of tangible personal property. (§ 6007.) “[I]t shall be presumed that all 
gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of proving that a 
sale of tangible personal property is not at retail is upon the person who makes the sale. . .” 
(§ 6091.)  The retailer owes the sales tax, but it may collect sales tax reimbursement from the 
purchaser pursuant to agreement.  (Civ. Code § 1656.1.) 
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A retailer making a purchase for resale may issue a resale certificate (§ 6066) which 
conforms substantially to the requirements of Title 18, California Code of Regulation, 
Regulation 1668. (Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the force 
and effect of law.) 

A Chiropractors 

Under the general scheme, where a sales transaction involves intermediate sellers who buy 
and resell the product, sales tax is due only upon the sale to the ultimate consumer (here, the 
patient). Any intermediate sales are treated as sales for resale, and so not includable in the measure 
of sales tax. (§§ 6007; 6091.)  The legislature has, however, altered that scheme with regard to 
chiropractors. A chiropractor who uses or furnishes vitamins, minerals, dietary supplements, and 
orthotic devices in the performance of professional services is treated as the consumer thereof 
and not the retailer. (§6018.4.) 

Previous Board Staff rulings indicate that Section 6018.4 can cause a chiropractor to play 
two different roles when purveying such products.  First, when dispensing the products in the course 
of rendering professional services – i.e., when it is recommended as part and parcel of the regimen 
of treatment that the patient take the products – the chiropractor is the consumer of the products. 
The chiropractor is “furnishing” the supplements within the meaning of the statute even when 
charging for them separately.  On the other hand, when selling such products on a general basis 
without also rendering professional services to the purchaser, a chiropractor is treated as the retailer 
of those products. 

A chiropractor who sells supplements, etc., at retail must obtain a seller’s permit and may 
then issue resale certificates.  Any such chiropractor to whom M--- sells its product may purchase 
free of tax by issuing M--- resale certificates, otherwise M--- will have to pay tax and may collect 
sales tax reimbursement at the time of sale.  If a chiropractor issues M--- a resale certificate which it 
accepts in good faith, the chiropractor will then have to pay use tax on the products consumed and 
sales tax on those sold at retail.   

. 

B. Licensed Acupuncturists, Licensed Nutritionists, and Massage Therapists  
 

There is no statute classifying these practitioners as consumers rather than retailers of 
tangible personal property, which they furnish in the performance of their services, as there is in the  
case of chiropractors.  As a result, we regard acupuncturists, nutritionists, and massage therapists as 
retailers of the products they sell.  They are selling these products at retail whether or not they bill 
the patient separately for the products, or include the products with their services, and bill the patient  
in one lump sum.   

 
As retailers they are required to obtain seller’s permits.  If they do not have them already, 

they may obtain them from their nearest Board of Equalization field office.  Once they have seller’s  
permits, they may issue M--- resale certificates.  Until then, M--- must pay tax, and may collect  
sales tax reimbursement, on its sales to these practitioners.   
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For your information, I have enclosed a copy of Regulation 1668.  I hope the above 
discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to write 
again.   

Sincerely, 

John L. Waid 

Tax Counsel 


JLW:es 
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Enclosure: Regulation 1668 



