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November 25, 1996

REDACTED TEXT 

Re: Unidentified Taxpayer 

Dear REDACTED TEXT, 

This is in response to your letter of October 4, 1996, in which you ask for information 
regarding application of sales tax to "special printing aids" used to produce printed sales 
messages and newspaper inserts. You provided the following facts:  

An out-of-state retailer who has stores in California and other states hires a California 
lithographer to produce color separations. The lithographer sends hard copy proofs to the retailer 
out of state for approval. The retailer may make changes or not, but returns all the proofs after 
approval. After receipt of the approved proof, the lithographer sends the color separation to a 
California printer. The printer uses the color separation to print either direct mail advertising 
material which qualifies as printed sales messages under Regulation 1541.5, or inserts which are 
placed into newspapers as defined in Regulation 1590(a) (1). The inserts are shipped by the 
printer both to newspapers within and out of California. The "printed sales messages" are sent 
free of charge by a California mailing house to individuals both inside and outside the state of 
California.  

You believe the inserts meet the definition of being an ingredient or component part of 
the newspapers. You also believe that the true object of the contract between the retailer and 
lithographer is the service provided by the lithographer. 

You provided us with a listing of charges which are issued by the lithographer to the 
retailer as follows: 

“Quantity Description Amount 

A) 1 Retouching – 10 minutes $80.00 
B) 1 Simple Outline 25.00 
C) 22 Image Inputs - $45.00 Ea. 990.00 
D) 12 Pick Up Images - $35.00 Ea. 420.00 
E) 6 System Assembly Time - $200.00 per Hr. 1,200.00 
F) 4 Film with Hardcopy Proof - $425.00 Ea. 1,700.00 
G) 4 Blueline Proofs - $5.00 Ea. 20.00 
H) 1 Common 4/Color Change – UT, OR, AZ, CA 450.00 
I) 1 Ship Final Film to Printer 75.00 
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“Charges identified above are as follows: 

1. A through E are lithographic process services

2. Charge F is a combination charge for the film and hardcopy proof.  The
hardcopy proof being supplied here to the retailer is for color inspection and is
sent back to the lithographer.  The retailer never receives the film.

3. Charge G is a charge for a blueline proof only which is being supplied to
inspect print quality and is returned to the lithographer.

4. Charge H is self-explanatory.”

Sales tax is imposed on a retailer's sales of tangible personal property at retail in 
California unless there is a statutory exemption.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  The retailer's gross 
receipts are used to determine the amount of the sales tax.  "Gross receipts" is the total sales price 
charged by the retailer for the sale of tangible personal property in California.  (Rev. & Tax. 
Code § 6012.)  Sales tax does not apply to charges for services which themselves do not 
constitute sales of tangible personal property and which are not part of the sale of tangible 
personal property.  The basic distinction in determining whether a particular transaction involves 
a sale of tangible personal property or the transfer of tangible personal property which is 
incidental to the performance of the service is one of the true object of the contract; that is, is the 
real object sought by the buyer the service per se, or the property produced by the service?  If the 
true object of the contract is the service per se, the transaction is not subject to tax even though 
some tangible personal property is transferred.  When a transaction is regarded as a sale of 
tangible personal property, tax applies to the gross receipts from the furnishing of that tangible 
personal property without any deduction on account of the work, labor, skill, thought, time spent, 
or other expense producing the property.  (Sales & Use Tax. Reg. 1501.)  

We do not agree with your conclusion that the true object of the retailer's contract with 
the lithographer is the provision of a service since the retailer specifically desires tangible 
personal property, that is, satisfactory color separations to use for printing newspaper inserts and 
printed sales messages.  Hence, the lithographer makes a taxable sale of the color separations to 
the retailer.  The lithographer may collect sales tax reimbursement from the retailer if the 
contract so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)  

The lithographer is not providing a mere service, but rather is selling tangible personal 
property.  Its entire charges for that tangible personal property are subject to tax unless 
specifically excluded by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6012.)  Thus, the charges listed as A 
through H on the lithographer's invoice are subject to tax.  

We assume that the lithographer sends the color separations to the printer by United 
States mail or other common carrier.  Generally, tax does not apply to separately stated charges 
for such transportation from the retailer's place of business or other point from which the 
shipment is made directly to the purchaser or in this case the purchaser's agent.  Only that portion 
of the separately stated charge which represents the retailer's actual cost of shipment may be 
excluded from the measure of tax; the portion that exceeds the actual cost of shipping is subject 
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to tax.  (Sales and Use Tax Reg. 1628(a).)  Thus, that portion of Item I which is the amount paid 
by the lithographer for postage is not subject to tax since it is a separately stated transportation 
charge that meets the requirements above stated.  That portion of the transportation charge that 
exceeds the cost of mailing, if any, is subject to tax.  

In light of our conclusion that the lithographer's sale is subject to tax, you inquire as to 
the definition of special printing aid in subdivision (e) of Regulation 1541.  That provision 
explains when a printer may purchase special printing aids for resale.  Since the lithographer here 
is making a sale of property to the consumer, this provision is not relevant.  

This opinion does not come within the purview of Revenue and Taxation Code 6596 
(copy enclosed) since you have not identified your client.  

If you have any further questions in regard to the matters contained herein, please do not 
hesitate to write again providing us with facts specific to each transaction. 

Yours very truly, 

Anthony I. Picciano 
Tax Counsel 

AIP:cl 

REDACTED TEXT 

Enclosures (2) 

cc: REDACTED TEXT District Administrator 
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