
 

 
 
 

       April 8, 1997 
 
 
 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

515.0012.400STATE OF CALIFORNIA 
 
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET  - SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082) 
TELEPHONE: (916) 445-3723 
FAX:  (916) 323-3387 

 
 

JOHAN KLEHS  
First District, Hayward 

 
DEAN F. ANDAL  

Second District, Stockton
 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

 
KATHLEEN CONNELL  

Controller, Sacramento  
_____________ 

 
JOHN CHIANG 
Acting Member  

Fourth District, Los Angeles 
 

_____________ 
 

E. L. SORENSEN, JR. 
Executive Director 

Ms. J--- K. I---

H--- E--- W--- & M--- 


Attorneys 

XXX West ---, XXth Floor 

--- ---, CA XXXXX 


Re: ---, Inc. 

Dear Ms. I---: 

This is in reply to your letter of April 1, 1997.  You have sought our opinion on behalf of 
your client, X, Inc. (“X”), as to application of the California Sales and Use Tax Law to certain 
payments to be made to your client for online service. 

We understand that X is a California corporation with its headquarters located in --- --- 
County. X provides an online service much like a classified section of a newspaper to its 
customers.  Potential users of X’s services register online with X as buyers or sellers.  X’s 
customers are located in California, other parts of the United States and overseas. 

X does not charge for registration or impose an online service charge.  A prospective 
seller pays X a fee to place an advertisement online for sale of an item.  X receives extra fees to 
“feature” or “bold” a seller’s item.  X does not edit a seller’s advertisement.  The seller states in 
the advertisement the minimum sales price for the item and that bidding is to be open for a 
period of 3, 7 or 14 days. Prospective buyers then electronically place “bids” on the item.  X 
does not have authority to nor does it accept or reject bids on behalf of the seller. 

If the item advertised sells, X receives a percentage (2.5-5%) of the selling price.  X does 
not provide product warranties, an escrow, or otherwise become involved in the transaction 
between the buyer and the seller. The buyer and the seller make arrangements between 
themselves for both payment and shipment.  X never takes possession of the property advertised 
and has no authority to transfer title of the property from the seller to the buyer. 
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X assumes that an item receiving at least one valid bid will sell.  X bills sellers monthly 
for the prior month’s activities.  Billing is done by e-mail and payment is made by check, money 
order, or credit card. 

X does not deliver any computer diskettes, manuals or other tangible personal property to 
potential buyers or sellers. A potential buyer or seller, who accesses X’s web site, receives 
online instructions on how to use X’s services.  A potential buyer or seller will download 
electronically the software necessary to use X’s services.  This software is neither purchased nor 
leased by the buyer or seller. 

We are in agreement with your conclusion that X is conducting a service which is not 
subject to tax under the California Sales and Use Tax Law. Rev. & Tax. Code § 6006. 

We are further in agreement with your conclusion that X has no obligation to pay or 
collect California sales or use tax which may be imposed upon a sale between a seller and buyer 
using X’s online service. X is neither selling or purchasing tangible personal property, nor is it 
acting as an auctioneer or consignor with respect to property owned by another.  Rev. & Tax. 
Code §§ 6006, 6015 and 6019; Sales and Use Tax Regs. 1565 and 1569. 

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:sr 

cc: San Diego District Administrator  


