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Plav-by-mail games

In your February 16,

1988 letter to the Board's Sacramento

District office, which was referred to the legal staff for reply,
vou ask for a ruling on whether your play-by-mail games are

subject to sales tax when sold to California residents.

«

You write:

is a moderator of

historical, science fiction and fantasy games
which are played through the mail in much the
same way that chess is sometimes played through

the mail.
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3 customer signs up for our game, we send

Ahen
them a rulebook which e¥plains how the game is
played. To play the game the player indicates
how he will move his units in the game by
tillinc out a form we provide or just sending
his move on nota vaper. We provide the service
~% ~ualuzting the movements he has made to
o rvine the success of his actions. This
“ack 2nd forth process through the mail may
last zeveral yvears until the game is sventually
cn or lost.,
Tn iz my opinicrn that _
~»= rulebocks for sale which ars taxakle
i¥ HEisbesd pEbieF. [6 &dfitiegn w8 Drevide
in %he moderation (serving as the
snc referee) of the games which iz a
hich should not Ye taxable under the
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orm the plaver may u

plain his actions in 3

is not reqguired for yiav of the

We do not sell the forms., %We will and
cept turns submitted on plain paper,

omer computer generated forms and on

=ion over the telephone, The single sheet

per form is certainly not what the player

aying $3 50 or more for when he submits a

. He is payinc fcor our service in

rmining the guality of his ideas and their

ect within our game." (Emphasis in

inal}.
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This letter sets out different facts than in your February 4%, 1985
letter to the Board, to which I responded by letter dated Hay 20,
1685, 1In summary, your February 6, 1985 letter indicated that the
forms and ccmputer cards wnich you provided to the players were
internal parts of the games, and the players submitted all their
turns on either the forms or the cards, depending on the game, Hy
tlay 20, 13985 letter to vou therefore concluded that the services
you provided as moderator of the play-by-mail games were taxable
as a part of the sale of the forms and cards, since the plavers
could not participate withcut obtaining these items.

U

In your Fehruary 16, 1988 letter, you now relate that whils vou
provide a form for the plaver to use, the form is not requirsd for
the play of the game, and vou &o not sell the forme. You 2ccept
turns submitted on plain paper or in other ways. I cannct kell
from vour latter whether these new facts relats to different
games, or whether all of the games can neow be played with cpuicnal
forms. f scme of the games still cannot be played without the
purchase of forms or czrds, cur apinion remains the sams -7 1n 7Y
¥ayv 20, 1222 letter to you. )

I am also nct certain from the facts sst out ir your letizr =22w
the plavers cbhtain the klank fcrms. If =zach ;la&er whern
purchasing & rulebook 2lso receives 2 set of blank forrm~. 2 ow0uUld
view this trancaction &s : szale of both the rulsbhook an- 33
fForms, Bng ¥4 gseleg L2y #0218 3601 b thHe Crass reced fen
Yy PEDR: PRt EME 24 - L9 2 R 2 2R Ldd = ®

In tnin sitcatizn, vou zZnouia icsue ter cf ¢ .

2g well ac rhe orinter ~f the rulsb lo coertiv-:z




regulation 1668 in order tc purchass the formg ox-tay

2 2re obtain the fcrms free of charge independently of

azlne of the rulebooks and 1nd°penjeqtly of your charges for
accepting turns submitted by the players, then ocur opinion is that
with ragpact to games plaved in this manﬂ~r, you correctly contzsnad
you are providing a nontzxable service ¢f moderating the
plav—hV—ma' games, and the forms you use are incidental tc that

er Regulation 1501. This assumes that all your

the turns are optional with the player, and there is
ain number of turns to which the player is entitlsd with
the purchase of the rulebook. Accordingly, no sales or use tax
would apply to the charges you make for the players to submit
their turns. However, sales or use tax will apply to your
purchase of the forms from yocur printer. This is because vcu
would be the consumer, not the retailer, of the forms which vou
use incidentally to your services., Accordingly, ycu may not issue
a resale certificate to vour printer for the forms you purchase.
(Regulations 1501 and 1500(c){3)). Furthermore, if you purchase
the forms from an out-of-state printer, use tax, rather than sales
tax, will apply to your purchase of the forms. You should report
ané pay this use tax to the Board unless the printer is registered
with the Board to collect the tax., (Regulations 1684 and 158%5).
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I enclcse copies of Regulations 1500, 1501, 1668, 1684, and 168S
for ycur information., Please feel free to contact me if you have
any further gquestions or comments about this letter.

Sincerelv,

John Abbott
Tax Counsel
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