
STATE OF CALIFORNIA 515.0775
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
Legal Division – MIC 82 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082) 
Tele: (916) 324-2637 
FAX: (916) 323-3387 

JOHAN KLEHS 
First District, Hayward 

DEAN ANDAL 
Second District,  Stockton 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District,  San Diego 

BRAD SHERMAN 
Fourth District,  Los Angeles 

KATHLEEN CONNELL 
Controller,  Sacramento 

BURTON W. OLIVER 
Executive Director 
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REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT, 

Your March 25, 1995 letter to Gerald Jung of the Board's Oakland District Office has been 
referred to the Legal Division for a response. You state:  

"My new company, the REDACTED TEXT is an international 
‘matchmaking’ service.  We provide information on single Russian, 
Ukrainian and other Commonwealth of Independent state (CIS) women, 
who desire to immigrate to the USA and marry single American men also 
who wish to marry.  

"The REDACTED TEXT does not charge our female clients in the CIS to 
sign up with our service.  They complete an application and provide at 
least one photograph of themselves.  When we receive their applications 
and photographs, we do the following ... before selling their information:  

- We transfer (and often translate) their biographical information 
onto a standard resume form.  We sell photocopies of this new 
resume form. 

- We send their photograph to a lab where they make a negative 
(for $2.50) and prints ($0.25 each at quantity).  We attach one of 
these new $0.25 prints to the photocopy.  

- We enter their Russian Cyrillic address into a computer along 
with the English equivalents.  We print the two Addresses out for 
each woman on a single sheet which we then photocopy and sell."  

You ask how tax applies on the various goods and services provided by your company in 
particular situations.  For purposes of clarity, we have responded separately to each of the situations you 
present as set forth below.  

"1. Single information sets which include one resume (with picture) and 
corresponding address.  Our cost of materials to produce this is about 
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$0.45 which includes the nonrecurring cost of $0.12 for the negative and 
the recurring cost of the picture ($0.25) and photocopies of the resume 
($0.04) and the address ($0.04).  If we were to assume a markup of 50% 
on cost of goods sold, the 'material' portion of this information would be 
about $0.68.  However, we charge $12.50 to cover all of our costs which 
are primarily labor and significant overhead costs such as advertising and 
international phone and postage costs."  

Sales tax is imposed on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible personal 
property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code 
§ 6051.)  The term "sale" includes any transfer of title or possession, in any manner or by any means 
whatsoever, of tangible personal property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).)  When 
sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of property purchased from a retailer for 
the storage, use or other consumption in California.  (Rev. & Tax. Code § 6201, 6401.)  

Persons engaged in the business of rendering services are consumers, not retailers, of the tangible 
personal property they transfer incidentally to the performance of the service.  (Reg. 1501.)  Tax applies 
to the sale of the property to those persons or to their use of that property.  (Id.)  The distinction between 
the sale of tangible personal property and the transfer of such property incidental to the providing of a 
service is set forth in Sales and Use Tax Regulation 1501:  

“The basic distinction in determining whether a particular 
transaction involves a sale of tangible personal property or the transfer of 
tangible personal property incidental to the performance of a service is one 
of the true object of the contract; that is, is the real object sought by the 
buyer the service per se or the property produced by the service .... "  

We understand that your company provides resumes and photographs of women from the CIS to 
its male clients inside this state.  Your company prepares these resumes and photographs from the 
information and pictures provided to it from the CIS women and incurs various costs in this process 
such as postage, long distance telephone charges, and copying fees.  Your company then transfers these 
"single information sets" for a flat fee which covers your company's costs of producing the resume plus 
a mark-up.  

Based on the foregoing, we regard your company as selling a nontaxable service if it is truly 
undertaking, through the exercise of skill, expertise and experience, to match eligible men with eligible 
women from the CIS who wish to marry and is not merely undertaking to sell copies of resumes and 
pictures to customers.  That is, your company is selling a service where it provides its customers with 
input, advice or assistance in the selection of potential mates from the CIS as opposed to simply selling 
pictures and resumes of CIS women that are selected solely by customers after browsing through resume 
books.  Thus, if the items provided to your company's customers are the result of significant 
matchmaking services, the transfer of resumes and pictures to these customers is incidental to the service 
of identifying potential matches and your company is regarded as the consumer of these materials.  
However, your company's operations constitute the selling of resumes and pictures when those items are 
not provided in connection with significant matchmaking services.  If such is the case, tax applies to 
your company's entire gross receipts from the sale of such materials.  That is, tax would apply to your 
company's entire charge of $12.50 for a single information set sold to a client.  
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"2.  Custom portfolio of 10 resumes without addresses: Our cost for these 
10 resumes ($0.40) with pictures ($3.70), assembled in six plastic sheets 
($1.20) and an inexpensive folder ($1.00) is about $6.30.  A 50% markup 
on this product would be about $9.45.  We sell this portfolio for $25.00."  

We assume that the custom portfolio essentially consists of multiple "single information sets" as 
described above.  If so, tax applies to the custom portfolios as set forth in our response to question one 
above.  

"3.  Custom portfolio of 10 women with addresses: Our cost is as above 
plus 10 more photocopies ($0.40) for addresses or about $6.70. A 50% 
markup would bring its 'price' to about $10.05.  We sell this product for 
$62.50."  

Please see our response to questions one and two above.  

"4.  Our ultimate package is a 20 woman portfolio with addresses.  The 
customer comes to our office where he selects 20 women from the 300 we 
have in our files.  My Russian partner and myself help him by translating 
applications and letters and showing him additional pictures over a two 
hour period.  We help our male client write his initial letter as well as 
forward all of his letters to Russia where they are remailed.  Our cost of 
materials for this product is about double that above, or about $14.00. 
Marked up, this 'material' should cost about $22.00, but we charge 
$125.00."  

Please see our response to questions one and two above.  

"5.  Single address only: There are cases when we only sell an address, 
either to someone who has already bought a 'resume only' portfolio, or of a 
woman listed on our 900 phone service.  In these cases, we sell an address 
for $10.00, but the cost of materials is only $0.04 for the photocopy."  

In this situation, your company is selling a document containing information specifically 
requested by its client after its initial sale of a "resume only" portfolio or after a client's use of its 900 
phone service.  Under these facts, we regard the sale of a single address as the sale of tangible personal 
property subject to tax. (Rev. & Tax. Code § 6051.)  As such, tax applies on the $10.00 amount your 
company charges its customers in this situation. (Rev. & Tax. Code § 6012.)  

"6.  Consulting services where we advise our clients at the rate of $25 per 
hour.  Sometimes we will send photocopies (no resumes/addresses) of 
information applicable to the area being consulted."  

We assume that the true object of this transaction is the consulting services (see Business Taxes 
Law Guide Annots. 295.0065 (6/30/62) and 515.1400 (4/15/68)) and not the transfer of photocopied 
information.  We also assume that any photocopied information is transferred incidental to the providing 
of consulting services.  If so, your company is the consumer of any tangible personal property (e.g. 
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paper, etc.) used in performing its consultation services and tax applies with respect to the sale of this 
property to it.  

"7.  Translation services where we translate male client's letters at $25 per 
hour.  We usually send a computer printout of the translation to our 
customers, but sometimes we simply translate the letter over the 
telephone."  

We regard the translation of Russian to English as a non-taxable service.  We also regard the 
providing of a computer print-out of a translated letter as incidental to the translation service itself.  Tax 
does apply, however, on sales of additional copies of translated letters to your client.  (Reg. 1502 (d) (5) 
(F) .) 

"8.  Travel planning.  We are not travel agents, but we offer travel advice 
at $25 per hour.  We also direct our customers to Russian families who 
directly charge our customers $20 to $40 per day for room and board, and 
other services such as sightseeing, translating, driving, etc."  

It is unclear from this question what, if any, tangible personal property is transferred by your 
company to its clients.  Generally, however, we regard travel planning as a non-taxable service.  

"9.  Travel packages.  We want to offer travel packages (e.g., $2,500 for 
10 days in St. Petersburg) where we buy our client's airline ticket and pay 
for this (sic) accommodations in Russia."  

We do not regard the sale of airline tickets or hotel accommodations as the sale of tangible 
personal property.  Thus, sales or use tax does not apply to your company's travel packages provided no 
other tangible personal property is provided to its clients as part of the sale of such packages.  

"10.  Russian supplies, such as Russian stamps which we sell for $2.50 
even though the stamps actually cost us only $0.50 each plus the cost and 
trouble of acquiring them in Russia and having them shipped to the USA.” 

We regard the delivery of mail as a nontaxable service.  As such, we regard postage stamps as a 
representation of the right to receive mail delivery and not as a sale of tangible personal property.  This 
means that sales tax does not apply to your company's sale of Russian stamps used for the purposes of 
obtaining postal delivery.  Tax does apply, however, where your company sells Russian stamps as 
collector's items and not for use for postal delivery.  (Business Taxes Law Guide Annot. 168.0050 
(3/10/52).)  

"11.  Computer discs with standard Russian phrases.  These discs are used 
by male clients to insert some Russian Cyrillic phrases into their 
computer-generated letters.  We might also expand this information to 
include some standard letters which our male clients could modify and use 
in their correspondence.  These discs only cost us $1.00 but we sell them 
for $10.00."  
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The retail sale of computer disks to your clients inside this state constitutes a sale of tangible 
personal property subject to tax.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Tax applies on all amounts received with 
the respect to such sales with no deduction for the cost of materials, service, or expense of your 
company passed on to your clients unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code § 
6012.)  This means that tax applies on the $10.00 amount your company charges for a computer disk 
containing standard Russian phrases.  Your company may collect reimbursement from its client for the 
amount of this tax if the contract of sale so provides. (Civ. Code § 1656.1.) 

"[12.]  We plan on selling some items such as Russian travel video 
tapes, English/Russian dictionaries and Russian language audio tapes. 
[Are] ... these items ... subject to state taxes?"  

Tax applies to your company's sales of these items as set forth in our response to question 11 
above.  

"[13.]  We charge an additional $5.00 for handling and mailing.  Is 
this taxable?"  

Tax does not apply to separately stated charges for transportation of property from the retailer's 
place of business or other point from which shipment is made directly to the purchaser.  (Rev. & Tax. 
Code § 6012(c) (7); Reg. 1628.)  "Handling" charges or charges for shipping in excess of the actual 
amount of postage placed on a package mailed to a customer constitute amounts received for the sale of 
tangible personal property and are includible in your company's taxable gross receipts.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6051, 6012.)  

The Board recently adopted an amendment to Sales and Use Tax Regulation 1628, a copy of 
which is enclosed.  This amendment, which is pending final approval from the Office of Administrative 
Law, provides that if a separately stated charge is made for "shipping and handling," the portion of the 
charge which represents actual shipment may be excluded from the measure of tax whether or not the 
actual amount is affixed to, or noted on the package.  

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

Attachment – Amended Reg. 1628 

cc: Alameda District Administrator - CH 
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