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This is in response to your letter dated May 30, 1995 regarding the application of tax to 
various activities undertaken by the REDACTED TEXT.  

Few facts were provided about REDACTED TEXT’s operations.  We assume that 
REDACTED TEXT is engaged in the retail business of selling tangible personal property inside this 
state.  You ask how tax applies to certain activities undertaken by your company.  For purposes of 
clarity, we have separately responded to each of your requests below. 

“a. Data Processing Services – i.e., Embossing records, 
formatting information for transmission, account 
maintenance, microfiche production and purchase 
authorization on credit transactions.” 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  
(Rev. & Tax. Code § 6051.1

1. This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement from its customer if the contract of sale so 
provides. (Civ. Code § 1656.1.) 

)  A sale means any transfer of title or possession of tangible personal 
property for a consideration and includes fabrication of property furnished by consumers.  (Rev. & 
Tax. Code § 6006.)  Taxable gross receipts include all amounts received with respect to the sale, 
with no deduction for the cost of the materials, service, or expense of the retailer passed on to the 
purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code § 6012.)  A retailer’s 
gross receipts do not include amounts received from the sale of a service provided the service is not 
part of the sale of tangible personal property.  (See Reg. 1501.)  When sales tax does not apply, use 
tax is imposed on the sales price of property purchased from a retailer for the storage, use, or other 
consumption in California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 
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Question “a” lists five separate activities undertaken by REDACTED TEXT.  I note, 
however, that it is unclear from your letter what, if any, tangible personal property is sold or 
transferred by REDACTED TEXT to its customers by way of its operations involving “formatting 
information for transmission,” “account maintenance,” and “purchase authorization on credit 
transactions.”  If these activities are performed as part of the sale of tangible personal property to 
REDACTED TEXT customers or consist of the fabrication of property, tax applies to such charges.  
Tax does not apply to REDACTED TEXT charges for these activities where they are performed 
only as part of a service to its customers and no tangible personal property is transferred to or 
fabricated for its customers. (Reg. 1501.) 

Subdivision (d)(4) of Regulation 1502 (copy enclosed) explains the application of tax to 
microfiche operations.2

2. Regulation 1502 (d) (4) specifically references “microfilming” and not “microfiche.” Nevertheless, microfiche is 
defined as “a sheet of microfilm containing rows of microimages of pages of printed matter” (Webster’s Collegiate Dict. 
(10th ed. 1993) p. 735) and is treated as microfilm for sales and use tax purposes. 

  This regulation provides that tax applies to charges for microfilming or 
photorecording except where the microfilming or photorecording is done under a contract for the 
service of developing original information from customer-furnished data.  (See also Business Tax 
Law Guide Annot. 420.0160 (7/9/53) (Sales tax applies to the entire charge made for microfilming 
records).)  This means that tax applies to REDACTED TEXT “microfiche production” if this 
production is part of the sale of microfiche to its customers that does not consist of original 
information it develops from information provided to it by its customers.  That is, tax applies to 
REDACTED TEXT production and sale of microfiche unless REDACTED TEXT received 
information from its customers for processing (e.g., summarizing, computing, extracting, sorting, or 
sequencing) and outputs that original information via microfiche. 

You also ask how tax applies to “embossing records.”  We regard embossing as fabrication, 
and charges for such embossing are part of the retailer’s gross receipts when performed on new 
tangible personal property.  (Business Tax Law Guide Annot. 315-0500 (1/26/50).)  Embossing 
performed on used property is generally regarded as non-taxable repair labor.  (Id.) 

“b. Credit Reporting Services – i.e. REDACTED TEXT and 
REDACTED TEXT. 

Persons engaged in the business of rendering services are consumers, not retailers, of the 
tangible personal property they transfer incidentally to the performance of the service.  (Reg. 1501.)  
Tax applies to the sale of the property to those persons or to their use of that property.  (Id.)  The 
distinction between the sale of tangible personal property and the transfer of such property 
incidental to the providing of a service is set forth in Sales and Use Tax Regulation 1501: 

“The basic distinction in determining whether a particular 
transaction involves a sale of tangible personal property or the 
transfer of tangible personal property incidental to the performance 
of a service is one of the true object of the contract; that is, is the real 
object sought by the buyer the service per se or the property 
produced by the service…” 
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We assume from your question that REDACTED TEXT purchases credit reports from 
REDACTED TEXT or REDACTED TEXT on its customers for its use in determining a customer’s 
credit worthiness.  We further assume that you are asking whether REDACTED TEXT’s charges 
for these reports to REDACTED TEXT are subject to tax.  Under these facts, we regard 
REDACTED TEXT’s sale of a customer credit report to REDACTED TEXT as the providing of a 
nontaxable service.  The providing of an actual report (i.e., the credit report on paper) by 
REDACTED TEXT is incidental to the credit reporting service provided to REDACTED TEXT. 
Sales of additional copies of the report would be regarded as taxable sales of tangible personal 
property.  (Reg. 1502 (d)(5)(F).) 

“c. Subscriptions-i.e. Real Estate Reports (Property listing, evaluations etc.), Financial 
Accounting Standards Bulletins-FASB, and Commerce Clearing House Manuals-CCH” 

We assume that REDACTED TEXT purchases these subscription for use from a vendor 
inside this state.  We also assume that you are asking whether the vendor’s charges for these 
subscriptions are subject to tax. 

When a retailer sells REDACTED TEXT tangible personal property inside this state, such 
as the subscriptions in your question, that sale is subject to tax unless the sale to you is exempt.  If 
the sale is not exempt, sales tax applies to all charges made by the retailer, including all separately 
stated charges for expenses in producing the property sold to REDACTED TEXT.  The exemption 
relevant to the sale of these subscription materials to REDACTED TEXT is set forth in Revenue 
and Taxation Code section 6362.7: 

 “(a) There are exempted from the taxes imposed by this part, 
the gross receipts from the sale of, and the storage, use, or other 
consumption in this state, of tangible personal property which 
becomes and ingredient or component part of any newspaper or 
periodical that is distributed without charge or regularly issued at 
average intervals not exceeding three months, and any such 
newspaper or periodical. 

 “(b) There are exempted from the taxes imposed by this part, 
the gross receipts from the sale of, and the storage, use, or other 
consumption in this state, of tangible personal property which 
becomes an ingredient or a component part of any periodical 
regularly issued at average intervals not exceeding three months, and 
any such periodical, that is sold by subscription and delivered by 
mail or common carrier. 

 “(c) For purposes of this section, ‘periodical’ means any 
publication that appears at stated intervals at least four times per 
year, but not more than 60 times per year, each issue of which 
contains news or information of general interest to the public, or to 
some particular organization or group of persons.  Each issue must 
bear a relationship to prior or subsequent issues with respect to 
continuity of literary character or similarity or subject matter, and 
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there must me some connection between the different issues of the 
series in the nature of the articles appearing in them.  Each issue must 
be sufficiently similar in style and format to make it evident that it is 
one of a series.  The term does not include printed sales messages, 
shopping guides, or other publications of which the advertising 
portion, including product publicity, exceeds 90 percent of the 
printed area of the entire issue in more than one-half of the issues 
during any 12-months period.” 

Since you have not provided us with copies of the “real estate reports,” we are unable to 
determine whether these items qualify as a periodical within the meaning of the exemption.  if these 
reports do not qualify as a periodical, all of the vendor’s charges for the sale of these reports to 
REDACTED TEXT are be subject to tax which the vendor may collect from REDACTED TEXT if 
the contract of sale so provides.  (Rev. & Tax. Code § 6051; Civ. Code § 1656.1.)  Subscriptions to 
FASB and CCH services are exempt from tax only to the extent they meet the requirements as set 
forth above. 

We have been unable to locate a seller’s permit number for REDACTED TEXT.  Please 
contact me or my secretary with the seller’s permit number so that this letter can be filed 
appropriately.  If you have any questions in the meantime or if our assumptions set forth above are 
incorrect, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:cl 

Enclosure 
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