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 Re: SR --- XX-XXXXXX 
  Sales of Soda Fountain Drinks 
        
Dear Ms. A---: 
 
 Tax Policy Manager Jeffrey McGuire has forwarded your letter to him dated June 23, 2005, to 
the Legal Department for an opinion.  You indicate that you are asking about the application of sales 
tax to W---’s sales of soda fountain drinks generally.  You also mention that the drinks can now be 
purchased with federal food stamps.  You indicate that there are no facilities for consumption of the 
drinks at the stores selling them.   
 
 We have discussed the application of the sales tax to sales of items for human consumption in 
previous letters to W---, so, for the sake of brevity, I will not repeat that discussion here.  I am, 
however, enclosing a copy of Regulation 1602, which sets forth the applicable law, for your review and 
reference.  In summary, Revenue and Taxation Code section 6359,1 interpreted and implemented by 
Regulation 1602, provides an exemption from sales tax for sales of food sold for human consumption.  
“Food products” include all fruit juices, vegetable juices, and other beverages but do not include 
carbonated or effervescent beverages.  (Reg. 1602, subd. (a)(2).) 
 
1.  Soda Fountain Drinks Generally. 
 
 Under the regulation, sales of soft drinks sold at soda fountains are not subject to tax if they are 
non-carbonated and taxable if they are carbonated.2  This distinction applies to semi-frozen fountain 
drinks, such as “Icees” or “Slurpees,” as well. (See, e.g., Annots. 245.1020 (3/12/70) & 245.0580 
(3/24/70).) 
 
 W--- may collect sales tax reimbursement on its taxable sales of soda fountain drinks.  
(Civ. Code, § 1656.1).  You do not give details on how the drinks are sold.  Usually, a store just 
adds sales tax reimbursement to the price of an item.  It may be, however, that instead of selling a 
specific drink to the customer, the store sells all the drinks at the same price, giving the customer a 

                                                           
1 All statutory citations are, unless otherwise stated, to the Revenue and Taxation Code. 
2 The fact that customers may choose to consume the drinks while shopping in the store does not make the sales of the 
drinks taxable as being sold for consumption at  “facilities of the retailer” under Regulation 1603, subd. (f).   
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cup so that the customer can choose the drink at a machine that dispenses non-carbonated and 
carbonated beverages.  Since the store does not know at the time of sale what drink the customer 
will choose, the store may not have an economic way to segregate the sales of non-carbonated 
drinks from sales of carbonated drinks.  If that is the case, W--- may prefer to sell the drinks on a 
tax-included-when-applicable basis so that W--- would avoid collecting sales tax reimbursement on 
sales of non-carbonated beverages that are not subject to tax.  To do this, W--- should post near the 
relevant cash registers and drink dispensers signs stating as follows:  “All prices of taxable fountain 
drinks include sales tax reimbursement computed to the nearest mill.’’ (See Reg. 1700, subd. (a) 
[discussing collection of sales tax reimbursement and explaining the requirements for making sales 
on a tax-included basis]; see also, e.g., Annot. 590.0150 (9/9/93) [illustrating a similar problem 
with vending machines on school campuses].) 
 
2. Food Stamps. 
 

You mentioned that soft drinks can be purchased with food stamps.  Regarding sales of food 
products to customers using food stamps, subdivision (c) of Regulation 1602.5, which interprets 
and implements section 6373, provides, in part, as follows: 

 
“Tangible personal property eligible to be purchased with federal food stamps and so 
purchased is exempt from the tax.  Grocers who receive gross receipts in the form of 
federal food stamp coupons in payment for such tangible personal property which 
normally is subject to the tax, e.g., nonalcoholic carbonated beverages, may deduct 
on each sales tax return an amount equal to two percent (2%) of the total amount of 
food stamps redeemed during the period for which the return is filed. . . .  This 
deduction may be taken in lieu of accounting separately for such sales.” 

 
 Thus, sales of soda fountain drinks that would ordinarily be taxable are not subject to tax to 
the extent the customer pays for the drinks with food stamps.  For your information, I have included 
a copy of Board of Equalization Tax Tip Pamphlet No. 31, “Tax Tips for Grocery Stores,” which 
contains a discussion on accounting for sales the gross receipts from which are received in the form 
of food stamps.  

 
Sincerely, 
 
 
 
John L. Waid 
Senior Tax Counsel 
 

JLW:ef 
Enclosures:  Regulation 1602 
  Tax Tip Pamphlet No. 31, “Tax Tips for Grocery Stores”  
 
cc: Out-of-State District Administrator (OH)  
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