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Mr. H--- C--- B--- 
XXXX --- --- Court 
---, CA XXXXX 
 

 Executive Director 

 
  Re: Application of Sales Tax 

  Snacks Sold Through Honor Vending 
 #SR --- XX-XXXXXX  

  
  
 
Dear Mr. B---: 
 
 We are writing in response to your undated letter requesting an opinion about the 
application of sales tax to sales of snacks you sell through the honor system.  In your letter you 
state: 
 

I was advised when I first started my business that snacks (candy, cookies, 
crackers, chips etc.) sold from a tray on the honor system (no machine of any 
kind) were not taxable, if not sold in a lunchroom or other place where items are 
held for sale that are taxable.   

 
 Our response is based on the assumption that by "honor system" you mean a system 
whereby customers take snacks from a box or tray and pay for the snacks by depositing money in 
a container the seller leaves with the box or tray.  The customers are "on their honor" because 
there is no clerk to take their money. 
 
 Your question is whether snacks sold through honor boxes or trays are taxable, 
depending on where the sale is made. 
 
 1.  FOOD PRODUCTS - SNACK FOODS 
 
 In general, tax does not apply to sales of food products for human consumption. (Sales 
and Use Tax Regulation 1602.)  However, for the period of July 15, 1991 through November 30, 
1992, candy or confectionery, nonmedicated chewing gum, and other snack foods were not 
considered food products for human consumption, with the result that the sales of such products 
were subject to tax.  The taxation of sales of snack food was reversed by the passage of 
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Proposition 163 in the November 3, 1992 general election and effective December 1, 1992 snack 
foods are again considered food products.  Consequently, if you sold any snacks from July 15, 
1991 through November 30, 1992 (the brief period when sales of snack foods were excluded 
from the food products category and treated as taxable), these items are taxable whether or not 
honor boxes are considered vending machines for sales tax purposes.    
 
 2.  HONOR SYSTEM
 
 Subdivision (d)(5) of Revenue and Taxation Code section 6359 provides that none of the 
food products exemptions otherwise provided in that section apply when the food products are 
sold through a vending machine.  Thus, sales of food products through vending machines are 
subject to sales tax. 
 
 Admittedly, vending machines and snack trays share common characteristics.  Both are 
unattended, and in both cases the transaction can be completed when the customer places money 
in a slot or other opening.  Nevertheless, words in a statute are to be given their ordinary and 
plain meaning unless the context or apparent scope shows that the words are used in a technical 
or in some arbitrary sense. (People v. Eddy (1872) 43 Cal. 331, 336-337.)  The dictionary 
(Webster's New World Dict. (3d College ed. 1991) p. 1480) defines a vending machine as "a 
coin operated machine for selling certain kinds of articles, refreshments, etc.".  (Emphasis 
added.)  Therefore, the plain meaning of "vending machine" does not include trays or non-
mechanical open boxes.  Consequently, we consider your snack tray as similar to snack bars or 
snack carts which also happen to be unattended.  This means that your sales of snacks on the 
honor system are not considered taxable sales of food products through vending machines within 
the meaning of Revenue and Taxation Code section 6359(d)(5).    
 
3. FOOD FOR CONSUMPTION AT FACILITIES PROVIDED BY THE RETAILER
 
 Sales of food near lunch rooms, break rooms, or other food service facilities are another 
exception to the general rule that sales of food products are exempt. (Rev. and Tax. 
Code § 6359(d)(2).)  Sales and Use Tax Regulation 1603(f), which explains this statute, 
provides:  
 

"Tax applies to sales of sandwiches, ice cream, and other foods sold in a form for 
consumption at tables, chairs, or counters or from trays, glasses, dishes, or other 
tableware provided by the retailer or by a person with whom the retailer contracts 
to furnish, prepare, or serve food products to others. 

 
A passenger's seat aboard a train, or a spectator's seat at a game, show, or similar 
event is not a "chair" within the meaning of this regulation.  Accordingly, except 
as otherwise provided in (c), (d), and (e) above, tax does not apply to the sale of 
cold sandwiches, ice cream, or any other food products sold by vendors passing 
among the passengers or spectators where the food products are not `for 
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consumption at tables, chairs, or counters or from trays, glasses, dishes, or other 
tableware provided by the retailer.'" 

 
 Accordingly, you were correctly advised that snacks sold through an honor tray may be 
taxable, depending on where the sales take place.  Under Regulation 1603(f), your sales of 
snacks are taxable when sold at or near a lunchroom, break room, or other facility which 
provides tableware or provides tables, chairs, dishes and it is contemplated that the food sold 
through the snack tray will normally be consumed at such facilities. 
 
 The fact that snacks are sold at a place that makes taxable sales of property other than 
food products has no bearing on the application of tax.  For example, sales of snacks made at a 
hardware store are not ordinarily subject to tax.  What is important is whether the snacks are sold 
at a location described in Regulation 1603(f).   
  
 Again, you should be aware that none of the snacks sold during the period of July 15, 
1991 through November 30, 1992 were considered food products for human consumption.  
Therefore, during that time period your sales of snacks were subject to sales tax regardless of 
where or how the snacks were sold. 
 
 If you have further questions, feel free to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Gerald Morrow 
Staff Counsel 
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