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Re: Application of Tax to Wedding Functions
 
SR --- XX-XXXXXX-010
 

Dear Mr. N---: 

This is in response to your letter dated January 12, 1994 in which you request 
clarification as to the application of tax to your business activities.  You serve as a wedding 
consultant/planner, making all of the arrangements necessary for a wedding.  In your letter, you 
list 24 specific areas of your business for which you would like clarification as to whether sales 
tax applies or not. Some of the areas you would like addressed were at issue in a previous audit 
of your business. These issues, related to the application of tax to property provided by you to 
your clients and whether you were acting as an agent of your clients, were presented to 
Mr. Wayne Philpot at an Appeals conference in July 1993.  

The Decision and Recommendation written by Mr. Philpot concluded that there was no 
agency relationship established and that you were acquiring and re-selling the property.  Due to 
the conclusions of that Decision and Recommendation, you request clarification as to the 
application of tax to the activities of your business. Before addressing each item, a brief 
explanation of the Sales and Use Tax Law is provided.  As pointed out in the Decision and 
Recommendation, the application of tax to your business activities will in part depend upon the 
agreement between you and your clients.  

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property occurring in California.  The 
sales tax is imposed upon the retailer, but the retailer may collect sales tax reimbursement 
(usually itemized on the invoice as "sales tax") from the purchaser if the contract of sale so 
provides. (Civ. Code § 1656.1) 
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You indicate that you have been acting as an "agent" for your clients when acquiring or 
arranging for the items necessary.  As related in Mr. Philpot's Decision and Recommendation, 
the Sales and Use Tax Law does not specifically set forth the rules applicable to an agency 
relationship such as the one you describe. However, Regulation 1540 (relating to "Advertising 
Agencies, Commercial Artists, and Designers" - copy enclosed), does provide the requirements 
that must be met to establish that a particular acquisition of property was made as an agent for a 
principal. To establish that a particular acquisition was made as agent for its client, (i) the 
person must clearly disclose to the supplier the name of the client for whom it is acting as agent, 
(ii) the person must obtain, prior to the acquisition, and retain written evidence of agent status 
with the client, and (iii) the price billed to the client, exclusive of the agency fee, must be the 
same as the amount paid to the supplier.  

The contract which the customer enters into with your business states that you will be 
acting as an agent for the client and this contract would serve as written evidence of the agent 
status (requirement (ii) above).  However, the contract does not provide information as to the 
first and last requirements listed above.  For purposes of this letter (and to provide a more 
thorough response), I will assume that you are not acting as an agent for the client. 

If you were acting as an agent for your client in acquiring tangible personal property, the 
supplier would be regarded as selling directly to your client.  Since you will not be an agent of 
your client when acquiring the tangible personal property, then you will be considered the 
purchaser of the property with respect to the supplier.  If you sell that property to your client 
prior to any use, you will be acquiring the property for resale and you may issue resale 
certificates meeting the requirements of Regulation 1668 (copy enclosed) to your vendors. 

Nevada Weddings 

Under the Sales and Use Tax Law, unless the parties agree that title is to pass earlier, the 
sale of tangible personal property occurs at the time and place at which the retailer completes 
performance with reference to the physical delivery of the property.  Therefore, the sale of 
property you provide to your clients occurs at the event.  For weddings and events in Nevada, the 
property would be sold in Nevada and thus would not be subject to California sales tax. 
However, if the property is shipped via common carrier from California, then the sale is 
considered to be complete in California subject to California sales tax. 

Ministers 

A minister is usually considered to be performing a service and as such, the charges for a 
minister are not subject to tax. 
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Caterers 

Subdivision (h) of Regulation 1603 (copy enclosed) addresses the application of tax to 
sales by caterers. A caterer is defined as a person engaged in the business of serving meals, food 
and drinks on the premises of the customer. 

Tax applies to the entire charges made by caterers for serving meals, food, and drinks 
inclusive of charges for food, the use of dishes, silverware, glasses, chairs, tables etc., used in 
connection with serving meals, and for the labor of serving the meals, whether performed by the 
caterer, the caterer's employees or subcontractors.  Tax applies to charges made by caterers for 
preparing and serving meals and drinks even if the food is not provided by the caterers. 
(Regulation 1603 (h).) 

A caterer cannot issue a resale certificate for the purchase or lease of items it uses in its 
catering, such as dishes, silverware, glasses, chairs, and tables because the caterer does not sell 
or rent such items to its customers.  Rather, the caterer uses these items in connection with its 
sale of the meals.  On the other hand, a caterer may issue a resale certificate to a rental company 
to lease tangible personal property which the caterer does not use itself but rather subleases to its 
clients when the clients have specifically ordered such property and the property is not 
customarily provided in connection with the preparation of food.  (In such cases, the caterer 
would be required to collect use tax from the client measured by rentals payable.)  Such property 
might be lighting for guest speakers (as opposed to lighting for eating areas), sound systems, or 
video systems. 

Several annotations address tax issues raised by caterers such as you.  Sales and Use Tax 
Annotation 550.0855, which applies to rentals of facilities, states : 

"If a caterer contracts with a facility (room, auditorium, yacht, etc.) owner for the 
use of the facility for the serving of food by the caterer to the caterer's client, the 
caterer is considered the equivalent of a restaurant serving food, as opposed to a 
caterer serving food in a client's facility. Therefore, such a caterer should not be 
considered as renting props, costumes, displays, and flowers, to the client for the 
event. The caterer may not purchase or lease such items for resale and may not 
deduct the amount of the charge for such items related to the service of the food 
from the caterer's taxable gross receipts ...." 

Bartenders/Servers 

Sales and Use Tax Annotation 550.0860 states in relevant part: 

"Charges for bartenders, waitresses, and cooks, hired by a caterer to cater a meal, 
are includible in the measure of tax, even though these personnel were determined 
by the Employment Development Department to be independent contractors 
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rather than employees.  Their status as independent employees is not sufficient to 
exempt charges the caterer makes for their services in connection with the serving 
of meals.  Tax applies to the entire charges made by caterers for serving meals: 
As long as the caterer's customers are billed for the labor, they are a part of the 
caterer's gross receipts. (10/17/66)." 

Florists 

Charges for floral arrangements are subject to sales tax. 

Photographer/Videographer 

A photographer and videographer are selling tangible personal property, either in the 
form of photos or a video and thus, the charges by photographers and videographers are subject 
to sales tax. 

Wedding Cakes 

The rules discussed above as to caterers apply similarly to the providing of the wedding 
cake. Under Revenue and Taxation Code section 6006, a "sale" includes "{t}he furnishing, 
preparing, or serving for a consideration of food, meals, or drinks". (Rev. & Tax. 
Code § 6006(d).) (Emphasis added.) 

Annotation 295.0120 (8/4/67) states that the opening and serving of customer-furnished 
champagne is a sale and as such charges for this are includible in taxable gross receipts.  
Similarly, charges for the cutting and serving of cake are also subject to sales tax.  

Limousines 

Except as explained below, a rental (lease) of tangible personal property is a continuing 
sale and purchase, and the lessor must collect and pay use tax measured by the rental payments. 
(Rev. & Tax Code §§ 6006(g), 6010(e), 6006.1 and 6010.1).  However, certain types of leases 
are not treated as "sales". Revenue and Taxation Code sections 6006(g)(5) and 6010(e)(5) state 
that a "sale" and "purchase" do not include a lease of tangible personal property leased in 
substantially the same form as acquired by the lessor as to which the lessor has paid use tax or 
sales tax reimbursement measured by the purchase price of the property. Under Sales and Use 
Tax Regulation 1660 (c)(2), no sales or use tax is due with respect to the rentals charged for such 
leases. 

If you are not considered the agent of your client when arranging for the limousines, then 
the limousine company is leasing to you and you may be subleasing to your client.  If the lease is 
not subject to use tax because the limousine company paid tax on purchase price and the 
limousine is leased in substantially the same form as acquired, then your sub-lease to your client 
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is also not subject to sales tax. (Reg. 1660(c)(5).  If, instead, you pay use tax on the rentals 
payable to the limousine company, your sublease would again not be subject to tax.  Otherwise, 
if you sublease the limousine, that sublease will be taxable.  

Accommodations 

When the accommodation charges relate to your sales of tangible personal property, they 
are subject to sales tax. Otherwise, they are not.  For example, your charge for accommodations 
of staff who will serve meals must be included in the measure of tax for your sale of those meals. 
Your charge for accommodations of the entertainment staff is not subject to sales tax since the 
providing of entertainment is not the sale of tangible personal property.  

Liquor (Provided by the Client) 

When the client provides the liquor and you (or the caterer) hire bartenders, the 
bartending fees are subject to tax. 

Non-Alcoholic Beverages 

The rules discussed above in catering apply here as well.  Charges for providing these 
drinks along with the rest of the meal are subject to tax. 

Labor to Decorate 

Revenue and Taxation Code section 6006 states that a "sale" includes the producing, 
fabricating, processing, printing or imprinting of tangible personal property for a consideration.  

Revenue and Taxation Code section 6012 states that "gross receipts" from the sale of 
tangible personal property include the cost of materials used, labor or service cost, or any other 
expense. The only labor charges excluded from gross receipts are those for labor or services 
used in installing or applying the property. You have not described the decorating that you do, 
so we cannot advise you as to whether any of your charge would be excluded from tax.  We need 
more specific information to provide a more specific answer. 

Formal Wear 

I assume that by "formal wear" you are referring to the rental of tuxedos.  The rental 
receipts for the formal wear are subject to tax unless the tuxedos are rented in substantially the 
same form as acquired and tax was paid on purchase price (or tax was paid on the prime lease 
and then subleased). 
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Restaurant Receptions 

The discussion above as to caterers applies here.  All charges related to the sale or service 
of the meal are subject to tax. 

Agency Service Fee 

As discussed above, if you are acquiring the items and then charging your client a fee for 
that acquisition when re-selling to the client, then the agency fee is included in the measure of 
tax. 

Reception Hall Rentals 

Your charge to your customers for the rented facilities is subject to sales tax when those 
facilities are regarded as an expense associated with your taxable sale of tangible personal 
property. When the rented facilities will be used solely to provide a location at which to serve 
meals to your customers, your charge to your customer for those facilities is subject to tax and 
may not be deducted from your taxable gross receipts. (Annotation 550.0260 (12/3/64).) 

Musicians/Entertainers 

Assuming these performers are not used in connection with the sale of any tangible 
personal property nor are they used in connection with the service of the food, amounts paid for 
these performers are not subject to tax. 

Decorations 

Sales of decorations are subject to tax. 

Party Equipment Rentals 

The leasing discussion (see Limousines above) applies to rentals of party equipment as 
well. Tax is due based upon the rental receipts unless tax was paid on the purchase price or on 
the prime lease and then subleased.  Please note, however, that if you use such property in the 
service of meals, for example, you are not regarded as leasing to your client.  Your charges to the 
client would be included in the measure of tax for the sale of the meals.  You would not be 
entitled to acquire such property ex-tax for resale.  



---
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Delivery Fees 

Revenue and Taxation Code section 6012 states that "gross receipts" includes the cost of 
transportation of the property. There is an exclusion for separately stated charges for 
transportation from the retailer's place of business or other point from which shipment is made 
directly to the purchaser. This exclusion does not apply if transportation is by facilities of the 
retailer unless delivery occurs after the sale.  (Rev. & Tax. Code § 6012(c)(7).) (Reg. 1628, 
copy enclosed.) 

Set-up/Tear-down labor 

If these amounts are connected to the sale of the tangible personal property or the service 
of the meals, charges for set-up and tear-down are included in the measure of tax. 

If you have any further questions, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 

SKD:plh 

Encls. - Regs. 1540, 1603, 1628 and 1668 


