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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

September 30, 1963 

Dear Mr. REDACTED TEXT, 

This is with reference to your letter of September 3, 1963, to Mr. W. T. Denny.  Enclosed is a copy of sales 
and use tax ruling 53, Meals, as amended by the board on September 18.  Paragraph (g) covers the subject of 
employees meals.  This paragraph was amended to make it conform to section 6363 of the Sales and Use Tax Law 
as amended by Assembly Bill No. 2519. 

It is our view that for the tax to apply with respect to meals furnished by employers to employees there must 
be a specific charge by payroll deduction or otherwise, or there must be a difference in remuneration paid to the 
employees based upon the furnishing or nonfurnishing of meals.  In the absence of a specific charge, or such 
difference in remuneration, the fact that an employer reports the fair market value of meals furnished to employees 
pursuant to regulations issued by state and federal departments, or is required by a union contract to furnish meals 
or pay a stated amount in lieu thereof, will not result in the tax applying with respect to the meals. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:fb 
Enclosure 

cc: Mr. W. T. Denny 
Santa Rose – District Administrator



STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

November 7, 1963D 

This is with reference to your letter o October 15, 1963, regarding ruling 53 and meals served by employers 
to employees.  A copy of the ruling is enclosed. 

Subsection (g) of the ruling provides, in effect, that if the employer makes a specific charge for the meal, 
the tax will apply measured by the charge.  Also, if the employer makes no specific charge but deducts from the 
employees’ wages an amount for the meal, tax will apply on the amount deducted. 

If no specific charge is made and no payroll deduction is apparent, there still may be tax due.  For example, 
if employees A and B do the same kind of work and are paid the same wages, the A receives less pay than B 
because he or she receives meals served by the employer, the difference between the wages received by A and B 
will be regarded as the sale price of the meals and will be subject to tax. 

Where minimum wage includes the employee’s meals, there would be no tax on the difference between the 
minimum wage and the gross wage actually paid.  The same applies in a union contract wherein the employer is 
required to furnish meals, and he shows an amount that represents the value of meals in arriving at gross wages 
paid. 

The examples you give in your letter all appear to show a specific charge in the form of a payroll deduction, 
and tax would apply on the deduction.  However, the example showing the woman’s gross to be $10.00, and net to 
be $6.99 appears to be a minimum wage question.  If so, there would be no tax on the amount shown as meals since 
the amounts representing meals are shown to satisfy minimum wage requirements.  In the first example, if the 
employee (man) received gross wages in cash amounting to $21.05 if he did not take meals, but only $20.00 cash if 
he did take meals, the tax would apply since the payroll deduction is for the meals.  The same applies to example 
three (woman who has a gross wage of $11.05). 

In examples one and three, if the employees received the amount in cash shown, whether they ate meals or 
not, there would be no tax on the amount shown to represent meals. 

Very truly yours, 

R. H. Anderson 
Assistant Counsel 

RHA:cr 
Enclosure 

cc: San Diego – District Administrator



STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

October 15, 1963 

Gentlemen: 

Enclosed is a copy of ruling 53, Meals, revised to conform to section 6363 of the Sales and Use Tax Law as 
amended by the 1963 regular session of the State Legislature.  Part (g) covers the subject of employee’s meals. 

In applying ruling 53(g), book entries made by restaurants, hotels, boarding houses, and other retailers of 
meals merely for the purpose of placing a monetary value of meals furnished employees as part of compensation 
(to meet the requirement of various laws, union contracts, etc.) will not be considered specific charges. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:fb 
Enclosure 

cc: San Jose – District Administrator



STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

December 4, 1963 

Gentlemen: 

This is in reply to your letter of November 13, 1963.  In determining whether a specific 
charge for meals is made so that sales tax would apply thereto, our position is as follows: 

The tax applies only if a specific charge is made for the meals pursuant to agreement 
between the employer and the employees.  A specific charge is made if payment is by cash, or if an 
amount to cover the prices of the meals is withheld from payments of salaries or wages.  A specific 
charge is also considered made if an employee receiving meals is paid less than an employee 
performing comparable services who secures his meals elsewhere.  The difference in pay is 
considered to be a specific charge. 

Reporting the fair market value of employees’ meals pursuant to state or federal laws or 
regulations or union contracts, does not, however, constitute a specific charge or difference in pay.  
If no charge is made, the employer is the consumer of the food products purchased, and the sale of 
the food products to him is not subject to tax.  If he furnished any nonfood items with the meals, 
e.g., candy, gum, cigarettes, soft drinks, the tax applies to the sale of such products to him. 

Accordingly, “free meals” given to store personnel are not considered as sold even though 
because of federal law the stores enter on the payroll sheets a credit entry of cash value for each 
meal given. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:fb 

cc: San Mateo – Subdistrict Administrator 


	550.1420

