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REDACTED TEXT 

Re: Your letter dated June 8, 1995 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

This office has received your letter dated June 8, 1995 in which you state that you have a 
client who is in the retail mail order business.  This client has retail stores in California but also 
operates a catalog mail order business selling to customers in every state.  When an order is 
received by telephone or by mail at the client's California location, the merchandise is shipped 
directly to the customer by common carrier from a central warehouse located outside of California.  
A delivery charge, based uniformly on merchandise price and not on destination, is added to the 
purchase price and is separately stated.  The catalog and order blanks do not state when title to the 
goods passes to the purchaser. 

You state that this company has not charged its California customers California sales or 
use tax on the separately stated delivery charges that it has added on to the purchase price of the 
goods sold.  Instead, it has reported and paid tax measured by the difference between the total 
delivery charges billed to its customers applicable to California shipments for the reporting period 
and the total cost for the delivery of those shipments as charged by the carrier for the same 
reporting period. 

You ask if this company is properly reporting and paying tax on the separately stated 
delivery charges. 

California Sales and Use Tax Regulation 1628(b)(2) provides, in part: 

"When transportation is by facilities of the retailer or the property is 
sold for a delivered price, tax applies to the charges for 
transportation to the purchaser, unless (a) the transportation charges 
are separately stated; (b) are for transportation from the retailer's 
place of business or other point from which shipment is made 
directly to the purchaser; and (c) the transportation occurs after the 
sale of the property is made to the purchaser.  When the sale occurs 
before the transportation to the purchaser commences, the tax does 
not apply to separately stated charges for the transportation.  The 
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amount that may be excluded from the measure of the tax cannot 
exceed a reasonable charge for transportation by facilities of the 
retailer or the cost of transportation by other than facilities of the 
retailer." 

In this case, this company imposes a separately stated charge on its customers for 
transportation and the transportation is by carrier. 

It is our opinion that the retailer may exclude the amount of the transportation charge that 
does not "exceed . . . the cost to the retailer of transportation by other than facilities of the retailer" 
(California Revenue and Taxation Code Sections 6011(c)(7) and 6012(c)(7).  However, this 
retailer may not average out all of its sales for the reporting period and pay tax only on the 
difference between the total amount billed to its customers and the total amount of its 
transportation charges for the reporting period.  For example, if the retailer charges $10.00 for 
transportation on a $100.00 sale, the transportation charges for these sales are excludable only as 
follows: 

Sale 1. Price $100.00 plus $10.00 transportation charge.  The actual cost of the 
transportation billed to the retailer is $12.00.  Only the $10.00 is excludable. 

Sale 2. Price $100.00 plus $10.00 transportation charge.  The actual cost of the 
transportation is $3.00.  Only the $3.00 actual cost is excludable as a nontaxable 
transportation charge. 

The result of these two transactions is that the total sales the retailer should report on line 
1 of the sales and use tax return should be $220.00.  The retailer is entitled to take a deduction of 
$13.00 transportation charges. 

If you require any additional information, please contact this office. 

Very truly yours, 

Thomas J. Cooke 
Staff Counsel 
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